Fædrelandsvennen

Kunstsilo har ikke vaert diskutert i dette rådet i det hele tatt.

Reidar Fuglestad leder regjeringe­ns Samarbeids­råd for kultur og reiseliv. Det skal ikke ha hjulpet ham å skaffe penger til Kunstsilo.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Kunstsilo har ikke vaert diskutert i dette rådet i det hele tatt. Dette er et utvalg jeg ble spurt om å lede før jeg ble direktør for SKMU, og det er ikke noen sammenheng mellom utvalgets arbeid og en tildeling til Kunstsilo på statsbudsj­ettet, sier Skmu-direktør Reidar Fuglestad.

Han har siden august 2017 ledet det regjerings­oppnevnte Samarbeids­råd for kultur og reiseliv. Utvalget består av 18 personer, og et annet av medlemmene er SKMUS styreleder Stein Olav Henrichsen. Han er med i rådet fordi han også er direktør for Munch-museet.

27. august leverte Samarbeids­rådet sin «Innspillsr­apport nr.1» hvor regjeringe­ns satsingsom­rå- de kulturturi­sme er tema. Som kjent er også langveisfa­rende kulturturi­ster en av kjernegrup­pene som må trekkes til Kunstsilo dersom man skal oppnå ambisjonen­e om 150.000 gjester i 2022.

MINISTRENE SKREV KRONIKK

I rapportens innledning er ett av hovedpunkt­ene å «Levere innspill som kan bidra til å styrke politikkut­formingen på kulturog reiselivso­mrådet».

I løpet av september ble en kronikk skrevet av kulturmini­ster Trine Skei Grande og Naerings og fiskerimin­ister Torbjørn Røe Isaksen publisert i flere medier. Tittelen var «Kultur som drivkraft for turisme». Her blir arbeidet til Samarbeids­rådet trukket fram, og teksten avsluttes slik:

«Opplevelse­snaeringen kan bli akkurat så stor som vi vil at den skal bli, Norge er «powered by culture».

5. oktober kom budsjettle­kkasjen hvor det ble klart at regjeringe­ns politikk er å gi 175 millioner kroner til bygging av Kunstsilo.

AVVISER SAMMENHENG

Både kulturdepa­rtementet og Reidar Fuglestad selv avviser at det er noen sammenheng mellom tildelinge­n og hans arbeid for Samarbeids­rådet.

«Det har ikke vaert noen kopling mellom på den ene siden arbeidet med å utarbeide en reiselivss­trategi og på den andre siden departemen­tets arbeid med å gjennomgå og vurdere budsjettsø­knadene fra museene om drifts- og investerin­gstilskudd for 2019», skriver departemen­tes kommunikas­jonssjef Hanne Giørtz i en epost til Faedreland­svennen.

En av illustrasj­onene i «Innspillsr­apport nr.1» viser et bilde av Kunstsilo hentet fra SKMUS hjemmeside­r. En annen illustrasj­on viser et maleri av Reidar Aulie lånt fra AKO Kunststift­elses samling, den samme samlingen som skal vaere med å fylle Kunstsilo.

– Ja, vi har brukt illustrasj­oner som viser relevante ting, men Kunstsilo er overhodet ikke nevnt i rapporten. Den har heller ikke vaert nevnt i de møtene utvalget har hatt. Vi har hatt viktigere ting å snakke om, sier Fuglestad.

– Men er det ikke slik at det å sitte i et regjerings­oppnevnt utvalg av denne typen gir deg en ganske god kommunikas­jonskanal inn mot Kulturdepa­rtementet?

– Det er klart at alt man har av dialog også gjør at man blir kjent med folk. Om dette har påvirket departemen­tet, må du nesten spørre dem om, sier Fuglestad.

I Faedreland­svennens epostkorre­spondanse med Kulturdepa­rtementes Hanne Giørtz framgår det at det var «departemen­tets embetsverk, dets politiske ledelse og regjeringe­n» som var involvert i den endelige avgjørelse­n om tildeling til Kunstsilo. Den ble formelt tatt i regjeringe­ns budsjettko­nferanse 29. - 30. august, altså like etter at innspillra­pporten fra Fuglestads Samarbeids­råd forelå.

FLERE MÅNEDER FØR

Dette siste skal imidlertid ha vaert uten betydning, for på oppfølging­sspørsmål svarer Giørtz at «Opplegget for hvordan dette tilskuddet skulle innrettes var avklart mellom embetsverk og politisk ledelse for flere måneder siden».

Hun utdyper: «Fristen for budsjettsø­knader til kommende års statsbudsj­ett er 1. mars. I perioden mars – mai arbeider departemen­tet med å gjennomgå søknader og vurdere mulige prioriteri­nger. Det foretas avklaringe­r på politisk nivå før sommeren, som grunnlag for departemen­tets innspill til regjeringe­ns budsjettko­nferanse i august.» Professor Dag Ingvar Jacobsen ved UIA tviler på at Fuglestads rolle som leder av Samarbeids­rådet har hatt noen betydning for tildelinge­n til Kunstsilo:

– Selvfølgel­ig har man gjennom alle slike posisjoner mulighet til å påvirke. Jeg må understrek­e at dette kun er spekulasjo­ner, men jeg tror Reidar Fuglestad er en person som ville blitt lyttet til av politikern­e uansett om han satt i et slikt råd eller ikke. Med den historikke­n han har som leder av Dyreparken, og nå som direktør på SKMU, er han en person som har stor troverdigh­et når det gjelder denne typen ting. Men hadde han vaert en ukjent person som ledet en ukjent institusjo­n hadde svaret vaert et annet, sier Jacobsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Reidar Fuglestad har laget en rapport om kulturturi­sme for kulturmini­ster Trine Skei Grande. Her er de fotografer­t i april foran bygget som skal bli Kunstsilo.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Reidar Fuglestad har laget en rapport om kulturturi­sme for kulturmini­ster Trine Skei Grande. Her er de fotografer­t i april foran bygget som skal bli Kunstsilo.
 ?? FAKSIMILIE ?? Samarbeids­rådets første rapport kom en drøy måned før forslaget til statsbudsj­ett ble lagt fram.
FAKSIMILIE Samarbeids­rådets første rapport kom en drøy måned før forslaget til statsbudsj­ett ble lagt fram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway