Fædrelandsvennen

Finnes det en fasit? Nei!

- RUNAR FOSS SJÅSTAD,

Det finnes tusenvis av dogmer, og tolkninger av disse dogmer innenfor Kristendom­men. Og mange har tatt avstand for eksempel av deler av den «pinsekaris­matiske» – tolkningen av Gud, og jeg vil si med god grunn. Likevel vil jeg også påstå at i dragsuget med mange følelser av sinne, skuffelser, sorg etc., så har man egentlig bare tatt avstand fra en variant av kristendom­mens tolkning av Gud. F.eks. profilerte humanetike­re som Levi Fragell, Jens Brun Pedersen etc. var begge tidligere pinsevenne­r, og de tok avstand fra pinsevenne­nes tro. Det har jeg også gjort på mange områder, men jeg har ikke tatt avstand fra den tolkning av Gud og Jesus jeg tror på og står for i dag.

Vi trenger derfor ikke kaste «barnet ut med badevannet», ikke sant? Kan det vaere at mange har tatt avstand fra den sanne Gud, på feil premisser? Det at jeg fortsatt tror er for øvrig et stort mirakel.

Erkebiskop og Nobels fredsprisv­inner Desmond Tutu har skrevet i en av sine prekener: «Er det ikke trist, at i en tid hvor vi støter på så mange fundamenta­le problemer – fattigdom hiv/aids – krig og konflikt. At vi i vår menighet skal bruke så mye tid og energi på uenighet rundt seksuell orienterin­g? Menigheten, som var innstiftet for å innlemme alle, for å uttrykke egenskaper som forståelse, inkluderin­g, for å inkludere alle forskjelli­ge syn. Den viste at vi kan ha forskjelli­g teologisk syn og praksis, at vi er brødre og søstre. Nå virker den som den er opptatt med å forbanne og forvise. Gud må se på, og gud må gråte.»

I forlengels­e av dette vil jeg også si at jeg respektere­r de som er uenig med meg i sak. Jeg har alltid respekt for mennesket, men ikke nødvendigv­is for alle meninger! Uenigheter vil det for øvrig alltid vaere. En menighet skal forsøke å samle et enormt mangfold. En menighet er heller ikke et parti. Knut Arild Hareide sa, sitat: «KRF er ingen menighet» – under homostride­n vedr. Bekkevold-saken. Og jeg vil si: «et parti er ingen menighet, en menighet er ikke et parti».

En menighet skal samle alle de som har ulike politiske og religiøse ståsted. Spørsmålet er om vi klarer å leve sammen i samme menighet/kirkesamfu­nn?

Mitt håp og min tro er at «kjaerlighe­ten» evner å samle oss alle. Selv om vi kan vaere rykende uenig i sak – både i teologiske og i politiske saker, så kan jeg gi deg et smil og en klem etterpå og vaere like glad i deg. Jeg klarer det, klarer du? God helg. • Send gjerne et av dine blinkskudd til oss. Send epost til

nyheter@fvn.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway