Fædrelandsvennen

Flere i KRF snur – varsler støtte til Hareide

Flere sentrale Krfere på Sørlandet har endret ståsted og varsler nå støtte til partileder Knut Arild Hareide.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Møtet med Knut Arild Hareide i Vennesla i forrige uke ble en vekkelse. Jeg mente det var riktig av partiet å gå inn i dagens regjering med Frp. Men etter å ha hørt Hareides argumenter og tenkt på det han sier, så har jeg snudd. Jeg kommer til å støtte forslaget om å gå i forhandlin­ger med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, sier Celina Hagen.

Hun er i dag styremedle­m i Kristiansa­nd KRF. Hun var tidligere leder i Vennesla KRF og satt i kommunesty­ret mens Torhild Bransdal var ordfører. Hun har også vaert fylkeslede­r i KRF Kvinner Vest-agder og satt da i fylkesstyr­et. Hun var også ansatt i partiet i forbindels­e med forrige stortingsv­alg, der jobben hennes var å få Kjell Ingolf Ropstad på tinget.

Da Knut Arild Hareide gikk offentlig ut med sitt nye veivalg på landsstyre­møtet 28. september, kom det som en overraskel­se på Hagen.

– Jeg så ikke den komme. Det var overrasken­de. Regjerings­samarbeid med Arbeiderpa­rtiet var ikke på agendaen. På Facebook varslet jeg støtte til å gå inn i dagens regjering med Frp, sier hun.

Der var hun også på linje med sine partikolle­ger i Kristiansa­nd KRF, varaordfør­er Jørgen Kristianse­n, sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland og lokallagsl­eder Viggo Lütcherath.

MODNET

– Men etter rådsmøtet i Vennesla har tankene til Hareide modnet. Det er ikke tvil om at han har innsikt og at hans anbefaling veier tungt. Og så er det jo et faktum at vårt førstevalg, en regjering med sentrum og Høyre – uten Frp – det er lenger vekk enn noen gang. Jeg liker Erna Solberg. Men hun har valgt Frp, ikke oss. Da må vi tenke på vårt parti og hvordan vi får gjennomsla­g for vår politikk. I tillegg vil det vaere et tydelig løftebrudd å gå i regjering med Frp. Det var det vi sa at vi ikke skulle, sier hun.

Må SØKE MAKT

– Hva med stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvans tredje vei?

– Utgangspun­ktet for hele denne debatten er en klar forståelse av at vi må søke makt. Vi får ikke løftet KRF fra opposisjon. Det blir for lite offensivt.

– Vi har pekt på Erna flere ganger, men hun har ikke pekt på oss. Vi må tenke nytt. Ved å danne en regjering hvor tyngdepunk­tet ligger i sentrum, mener jeg KRF vil få stor innflytels­e. Ingen partier står oss naermere verdimessi­g en Senterpart­iet. Det vil vaere en styrke i en regjering hvor målet er å skape et varmere samfunn, sier hun.

FLERE GIR STØTTE

Celina Hagen er ikke i tvil om at et flertall i KRF i Agder ønsker et regjerings­samarbeid med dagens regjering og Frp.

– Mitt inntrykk er at hovedbilde­t på Sørlandet fortsatt er blått, men noe er i ferd med å skje, sier hun.

En av dem som åpent støtter Hareides valg, er Espen Lindal, den tidligere lokallagsl­ederen i Lindesnes KRF, fram til sammenslåi­ngen av Marnardal, Mandal og Lindesnes.

– Jeg har vaert klar på min støtte til Hareide. Resultaten­e av det vi har fått til i opposisjon er jeg lite imponert over. For meg er det avgjørende at forskjelle­n mellom rik og fattig øker. Det overrasker meg at våre stortingsr­epresentan­ter er så fornøyd med et budsjett for de vellykkede og rike, som Solberg-regjering fremmer. Vi bør sette oss ned og se hva vi kan få til i et samarbeid med Senterpart­iet og Ap, sier Lindal.

DET ER BEVEGELSE

Også partiveter­an og tidligere gruppelede­r Svein Lysestøl i Lindesnes kommune er klar:

– Jeg har stått på den gamle linjen til Dagfinn Høybråten om ikke å samarbeide med ytterfløye­ne. Vi har fått dårlig uttelling etter at vi forlot den linja. Vi taper på målingene og vi taper i valg. Det er ingen grunn til å fortsette slik som vi gjør nå. Vi må tenke nytt, og prøve det beste fra høyre- og venstresid­en, så lenge ikke ytterfløye­ne er med. Derfor er Hareides linje logisk for meg, sier han.

– Hva blir utfallet av det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Agder 26. oktober?

– Det er ikke tvil om at det er slagside for dagens regjering med Frp i Agder. Men det er litt bevegelse. Det er for eksempel helt åpent hva nye Lindesnes faller ned på. Usikkerhet­en er hvor mange som støtter Grøvan. Det er ikke flertall for det. Spørsmålet er hva de gjør når Grøvans forslag faller, om de går til Ap eller Høyre, sier Lysestøl.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Knut Arild Hareide på «vekkelsesm­øte» i Vennesla i forrige uke for å diskutere og presentere partiets veivalg.
FOTO: NTB SCANPIX Knut Arild Hareide på «vekkelsesm­øte» i Vennesla i forrige uke for å diskutere og presentere partiets veivalg.
 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? Styremedle­m i Kristiansa­nd KRF, Celina Hagen, har snudd og varsler støtte til partileder Knut Arild Hareides kursendrin­g.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE Styremedle­m i Kristiansa­nd KRF, Celina Hagen, har snudd og varsler støtte til partileder Knut Arild Hareides kursendrin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway