Fædrelandsvennen

40 år siden første gull

Joshua King (26) løftes frem som en leder av Lars Lagerbäck (70). Det er en rolle angriperen mener er helt naturlig at han tar.

- TEKST: ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no TEKST: ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

Klokken viste 14.35, og det var et kvarter siden de første spillerne stilte i møterom 4 på det nye Storo-hotellet til oppsatt tid. Nå hadde landslaget­s pressetref­f egentlig bare fem minutter igjen, men lagets største stjerne var fortsatt ikke å se.

Mediesjef Svein Graff mumlet noe om at King var forsinket fra lunsjen. I det han kikket etter livstegn på mobilen kom Bournemout­h-spissen lett subbende med hendene i lommen.

En liten halvtime tidligere hadde Lars Lagerbäck sagt at «nå liker jeg ham bra».

– Han har sine sider, men det har alle, sier landslagss­jefen.

Han løftet 26-åringen frem som en ledertype som har utviklet seg mye i det halvannet året de har kjent hverandre.

Svenskens førsteinnt­rykk var av en spiss som var mest opptatt av å score selv og den rollen han helst ville ha i laget.

Nå ser han «en toveisspil­ler» som jobber hardt for de andre og har en større forståelse av hva den rutinerte svensken tenker om kollektive­t.

KREVER MER AV SEG SELV

– Spør du meg så skulle det bare mangle at jeg ikke er en leder, svarer King når han blir gjort oppmerksom på lederstemp­elet Lagerbäck har satt på ham.

– Jeg er vel den mest rutinerte utespiller­en på laget og spiller fast i Premier League for fjerde året på rad, sier Romsås-gutten.

Han kommer rett fra to scoringer og en gnistrende forestilli­ng mot Watford i helgen.

Åtte Premier League-kamper har gitt fire mål. Sammen med Ryan Fraser og Callum Wilson utgjør han nå en fryktet angrepstru­ssel for laget som overrasker stort med en sjetteplas­s i verdens tøffeste liga.

Men om den nye lederrolle­n er noe han bevisst har jobbet med?

– Jeg setter ikke mer press på andre enn på meg selv. Det er meg selv jeg forventer mest av. Selvfølgel­ig har jeg lyst til at alle yter sitt beste, for jeg har en stor, personlig drøm, forklarer han.

«INGEN TYPISK NORDBO»

Den drømmen var også det første han nevnte da den britiske storavisen Telegraph nylig spurte om hvilke mål han har fremover.

– Når jeg sitter på Kontraskja­eret annethvert år og ser EM og VM, så drømmer jeg om å vaere på skjermen og ikke sitte der sammen med tilskuerne. Det er en guttedrøm jeg har hatt siden jeg var liten. Sjansen er ganske stor nå, med det laget vi har og Nations League-gruppen vi havnet i, forklarer King om drømmen om et EM i 2020.

I det samme intervjuet snakket han også om å føle seg misforståt­t i norske medier og at han aldri hadde vaert en A4-nordmann.

Lagerbäck beskriver King som «ingen typisk nordbo» og minner om at han flyttet til England tidlig i tenårene. Den lugne svensken sier at han definitivt har en ulik tilnaermin­g til spillerne og deres forskjelli­ge personligh­eter når han veileder dem på tomannshån­d.

Mohamed Elyounouss­i mener Premier League-kollegaen ser «veldig sharp ut» om dagen og at det er bra for landslaget at han kommer på samling med mye selvtillit fra Premier League.

– Joshua har vel forstått litt mer av hva Lars krever av spissrolle­n. Han ble satt på benken i et par kamper og svarte på best mulig måte, ved å score. Han tar returløp og jobber for laget. Det trenger vi også. Den første forsvarsjo­bben starter med spissene. Hvis de gjør det ordentlig blir det også lettere for oss litt lenger bak på banen, sier Southampto­n-spilleren.

King har tidligere luftet drømmen om å gå ut på gresset til Champions League-hymnen, men understrek­er at han ikke har noen umiddelbar­e mål om å spille for en større klubb.

Personlig synes han at de første ligakampen­e gikk «litt sakte», men at det i de to siste har gått veldig bra.

– Som lag har vi vel, bortsett fra mot Everton og Burnley, gjort det «magnificen­t», sier King.

 ??  ??
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Joshua King er den største profilen på det norske landslaget. Her på vei til pressetref­f på Storo sammen med mediesjef Svein Graff.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Joshua King er den største profilen på det norske landslaget. Her på vei til pressetref­f på Storo sammen med mediesjef Svein Graff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway