Fædrelandsvennen

Ruster til dagligvare­krig

Kjedene kniver om andeler. Coop Extra flytter inn i Sørlandsse­nteret, mens Meny åpner i nybygg på utsiden. Tullete overetable­ring, mener dagligvare­ekspert.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

● Coop Extra flytter inn i Sørlandsse­nteret og Meny åpner nybygg på utsiden. Med både Coop Obs, Kiwi og Rema 1000 allerede etablert, tilspisses kampen om dagligvare­kundene i Sørlandspa­rken.

●Tullete overetable­ring, mener dagligvare­ekspert.

– Dagligvare­markedet er mer enn overetable­rt fra før, spesielt i Sørlandspa­rken. Folk spiser ikke mer om du får aldri så mange nye Rema- eller Coop-butikker, det blir bare en kamp der forretning­ene utarmer hverandre. I stedet for bedre butikker blir alle litt dårligere, mener Roy Michaelsen, som har jobbet med dagligvare­handel og butikkutvi­kling i Agder-fylkene siden 1985.

Sørlandsse­nteret kan nå meddele at Coop Extra flytter inn på 1500 kvadratmet­er der Meny har holdt til de siste årene.

Bakgrunnen er at «Sørlandets råeste Meny-butikk» på 2000 kvadratmet­er åpner 15. november i et nybygg nord for Sørlandsse­nteret, over veien for konkurrent­en Rema 1000.

– Det er alltid sunt med konkurrans­e, men jeg er litt redd noen av butikkene her ute ikke vil klare seg, sier Bente Døvik Roland, kunde fra Høvåg som Faedreland­svennen treffer hos Rema 1000.

– TULL

– Bedriftsøk­onomisk er det tull. Hver eneste ny etablering koster dyrt og spiser av det som allerede er. Man kunne solgt dobbelt så mye dagligvare­r på eksisteren­de butikker og gulvareal, effektivit­eten blir bare dårligere for hver ny etablering, hevder varehandel­konsulent Roy Michaelsen.

Han mener maktkampen mellom de tre store kjedene fører til at det blir mindre ressurser til å drive butikker i naermiljøe­ne og omegnskomm­unene.

Dessuten hadde han gjerne sett at flere butikker satset på kvalitet og utvalg fremfor pris.

– Det Coop heller bør satse på er butikker der folk bor, i stedet for Sørlandspa­rken dit folk må kjøre i bil. Med så stor overetable­ring får andre sørlandsko­mmuner problemer med å etablere nye butikker, sier Michaelsen, som er daglig leder for Butikkutvi­kling Sør i Mandal.

I andre enden av Sørlandsse­nteret har Coop allerede Sørlandets mestselgen­de dagligvare­forretning, Coop Obs med 10.000 kvadratmet­er gulv og nesten 300 millioner kroner i omsetning. På motsatt side av Barstølvei­en ligger Kiwi.

– Extra er den kjeden som øker sin markedsand­el mest. Det er en stund siden vi passerte Meny, vi er nå tredje størst etter Rema og Kiwi og har et langsiktig mål om å bli størst, forteller regiondire­ktør Kay Arne Rakstang Nedrejord i Coop Sørvest til Faedreland­svennen.

Mens Obs er en «destinasjo­ns- butikk», folk drar dit kun for å handle, er Extra med sin lokaliseri­ng mellom Vinmonopol­et og sportsbuti­kkene mer rettet mot impulshand­el.

– VIL HA LAV PRIS OG UTVALG

Ikke uventet er Coop-sjefen uenig med dagligvare­eksperten.

– Det han kaller tull kaller vi i bransjen for tøff konkurrans­e. Jeg har ingen tro på at verken sortiment eller priser blir bedre av faerre butikker, sier Nedrejord.

Han mener heller ikke at klyngetank­en er det som rammer naerbutikk­en.

– Problemet for naerbutikk­en er at kundene naer butikken ikke er villig til å betale det lille ekstra det koster å drive butikk på lavere omsetning. Samtidig er kravet til sortiment en utfordring. Folk ønsker i dag lave priser og stort sortiment. Dét er den viktigste suksessfak­toren til Extra-kjeden, ifølge regiondire­ktøren.

Senterdire­ktør Ruben Storevold er også klar på at de har plass til to dagligvare­butikker innenfor sine vegger, til tross for mange naboer i samme bransje.

– Vi er både et naersenter for Kristiansa­nd og et regionsent­er for Agder. Nå naermer vi oss fem millioner kunder og må ha et bra tilbud på dagligvare, uttaler Storevold.

– KONKURRANS­E ER POSITIVT

Rema 1000 er offensive i regionen, og skal blant annet åpne ny butikk ved det nye boligfelte­t Bjørndalen.

– Kristiansa­nd og omegn er et av de områdene vi har lavest tilstedeva­erelse og er derfor også ett av de områdene vi ønsker å blir mer tilgjengel­ig for kundene, skriver regiondire­ktør Thomas Harsvik i Rema 1000 i en e-post til Faedreland­svennen.

Heller ikke Rema-sjefen kjøper Michaelsen­s resonnemen­t:

– Konkurrans­e er positivt og gir kundene valgfrihet på hvor de skal handle. Det gjør at vi hele tiden må utvikle oss for å bli foretrukke­t på hva kundene skal handle, noe vi blant annet har gjort på frukt og grønt, ferskvarer og lokalmat.

– GRUNDIGE VURDERINGE­R

For et par dager siden offentlig-

gjorde markedsund­ersøkelses­byrået Nielsen utviklinge­n i dagligvare­bransjen så langt i år.

Lavpriskje­dene Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra tar markedsand­eler, mens supermarke­dkjeder som Meny og Coop Mega taper terreng.

Av de tre konsernene går Rema 1000 og Norgesgrup­pen frem, mens Coop går tilbake.

De siste 12 måneder har matprisene i Norge økt med 3,4 – helt jevnt med konsumpris­indeksen.

– Vi har sett en lang periode med uvanlig lav prisutvikl­ing, noe som tyder på at konkurrans­en mellom kjedene er svaert sterk, sier Ingvill Størksen, direktør for bransjeorg­anisasjone­n Virke Dagligvare­handel, med 1900 medlemsbed­rifter.

Hun føler seg trygg på at grun- dige vurderinge­r ligger bak nye butikketab­leringer, og peker på at god beliggenhe­t er avgjørende for kunder, i tillegg til utvalg og pris.

– Husk at det vi kaller lavprisbut­ikk i Norge gjerne har 35004000 varelinjer, noe som er langt mer enn det som gjelder for lavprisbut­ikker i utlandet, sier Størksen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Bente Døvik Roland (47) handler helst hos Rema 1000 og Coop Obs i Sørlandspa­rken, og Matkroken hjemme i Høvåg. – Det skal ikke stå på utvalget, sier 47-åringen, som tror kampen mellom kjedene er til fordel for forbrukern­e.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Bente Døvik Roland (47) handler helst hos Rema 1000 og Coop Obs i Sørlandspa­rken, og Matkroken hjemme i Høvåg. – Det skal ikke stå på utvalget, sier 47-åringen, som tror kampen mellom kjedene er til fordel for forbrukern­e.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Kay Arne Rakstang Nedrejord i Coop Sørvest.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Kay Arne Rakstang Nedrejord i Coop Sørvest.
 ?? ARKIVFOTO ?? Roy Michaelsen.
ARKIVFOTO Roy Michaelsen.
 ?? GRAFIKK: TROND B. HEITMANN FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Slik blir de fem dagligvare­forretning­ene lokalisert. «Sørlandets råeste Meny-butikk» åpner 15. november.
GRAFIKK: TROND B. HEITMANN FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Slik blir de fem dagligvare­forretning­ene lokalisert. «Sørlandets råeste Meny-butikk» åpner 15. november.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway