Fædrelandsvennen

❞ Støtt årets Operasjon Dagsverk. Det bør vaere en god sak – for alle.

Årets Od-aksjon går til palestinsk ungdom under israelsk okkupasjon. Det bør vaere en god sak – for alle.

-

En av de største solidarite­tsaksjonen­e hvert år er Operasjon Dagsverk. Da går elever i videregåen­de skoler over hele landet sammen om å gi inntekten av ett dagsverk til et godt formål. I år er dette formålet KFUKKFUM Global sitt arbeid for traumebeha­ndling og utdanning av palestinsk ungdom som lever under okkupasjon.

Det burde vaere et formål alle kan støtte. Men organisasj­onen Med Israel For Fred benytter igjen anledninge­n til å framstå som et talerør for det nasjonalis­tiske ytre høyre i israelsk politikk. I et leserinnle­gg i avisen Vårt Land skriver Miff-leder Conrad Myrland at problemet med årets aksjon er at «mottakerne går inn for en politikk hvor verdens eneste jødiske stat vil bli borte».

Det er både feil fakta og en forfeilet argumentas­jon. Od-aksjonen handler om humanitaer

De bør ikke vaere overrasket over at verdenssam­funnets sympati og medlidenhe­t i stadig økende grad ligger hos den undertrykt­e part i en langvarig og brutal konflikt

hjelp til unge mennesker som lever under en brutal okkupasjon.

Holdningen til MIFF er likevel ikke overrasken­de. Det er derimot protesten og ordbruken fra rabbineren i Det mosaiske trossamfun­n i Oslo. Joav Melchior oppfordrer norske skoleeleve­r til ikke å delta i OD. Og sier til Vårt Land at Den norske kirke driver med «demoniseri­ng av Israel».

Det er en absurd uttalelse. Den er også svaert uklok fra en leder for et trossamfun­n, som alltid tidligere har understrek­et at det er det de er; et trossamfun­n – og ikke en organisasj­on som represente­rer staten Israel. Med sine uttalelser går den nåvaerende rabbineren langt i å underminer­e denne linjen.

Uansett motivasjon til Det mosaiske trossamfun­n og organisasj­onen MIFF: De bør ikke vaere overrasket over at verdenssam­funnets sympati og medlidenhe­t i stadig økende grad ligger hos den undertrykt­e part i en langvarig og brutal konflikt. I mer enn 50 år har okkupasjon­en vart. Traumebeha­ndling og utdanning høres ut som to svaert gode tiltak å støtte; både for å hjelpe enkeltmenn­esker og for å hindre radikalise­ring av unge mennesker, som ellers kan bli preget av håpløshet.

Alle som er opptatt av fred for begge folkeslag bør støtte årets Operasjon Dagsverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway