Fædrelandsvennen

Nominert til pris

Glencore Nikkelverk er nominert til «leanpris» for effektivit­et, stadige forbedring­er og lite sløsing. Alene i 2017 ble det gjennomfør­t 2400 forbedring­er etter forslag fra de ansatte.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Glencore nikkelverk er nominert til «leanpris». Alene i 2017 ble det gjennomfør­t 2400 forbedring­er i bedriften.

– Egentlig følte vi at vi var gode, så vi hadde ikke den «brennende plattforme­n» som enkelte virksomhet­er opplever i kritiske situasjone­r. Men da vi dykket ned i materien, så vi at det var atskillig som med fordel kunne bli tatt fatt i, sier Kai Johansen.

Han har tittelen «direktør operationa­l excellence» hos Glencore Nikkelverk. Og han snakker om det faktum at bedriften er én av fem nominerte til prisen som «Årets leanvirkso­mhet 2018».

De andre fire er Equinor Mongstad, GKN Aerospace Norway, Hydro Aluminium Høyanger og Hydro Aluminium Sunndal.

Her trengs straks en forklaring. Begrepet «lean», som jo dukker opp i naeringsli­vet stadig vekk, betyr direkte oversatt slank. Men i denne sammenheng dreier seg om et helt tankesett omkring effektivit­et, stadig forbedring og ikke å sløse. (Se faktaramme.)

– Et tankesett som gjennomsyr­er hele organisasj­onen. I 2015, andre året med Nikkelverk Business System, ble 800 forbedring­sforslag fra de ansatte gjennomfør­t. I 2016 var det 1400, og i 2017 hele 2400 gjennomfør­te forslag, forteller produksjon­sdirektør Nils Gjelsten.

ENERGI OG SIKKERHET

Denne delen av Nikkelverk­ets 108-årige historie går tilbake til høsten 2013. Ledelsen gikk i seg selv og innså at energiforb­ruket økte vel mye, at sikkerhets­arbeidet kunne bli enda bedre, og at det kom flere klager fra kunder på produktkva­litet enn godt var.

Kort fortalt ble det starten på Toyota-inspirerte Nikkelverk Business System (NBS). Etter to års utprøving i mindre skala ble det innført i hele organisasj­onen, med sine rundt 525 ansatte.

Nå er det ikke nytt ved Nikkelverk­et å oppmuntre til forbedring­sforslag.

– I mange år har vi hatt en ordning vi kaller «lys idé». Det vi etter hvert innså, var at det ble forsinkels­er og frustrasjo­n fordi andre enn forslagsst­iller skulle bevise ideens godhet. Nå fremmes ideen overfor arbeidskol­legene og tas videre fra gruppa, dersom den er verd det. Praktisk skjer det ved å beskrive ideene på «forbedring­stavler» ved samlingspl­asser rundt om på bedriften, forteller Nils Gjelsten.

– Ting kan alltid gjøres bedre og alle setter pris på å bli sett. De er våre helter, de som bidrar til små forbedring­er hver dag, legger Kai Johansen til.

BREDT SPEKTER

Det ligger i sakens natur at forbedring­sforslagen­e kan dreie seg om alt fra tilsynelat­ende bagateller – som likevel kan bety mye i arbeidshve­rdagen – til avanserte prosessend­ringer.

Nils Gjelsten humrer litt.

– Vi sleit litt med ei dør hvor interntraf­ikken passerte rett utenfor. Farlige situasjone­r kunne oppstå og vi vurderte kameraover­våking, blant annet. Så var det et lyst hode som sa «Er det ikke bare å sette inn et vindu i døra?» Vips – problemet løst!

FAGFORENIN­GEN ER MED

I Nikkelverk­ets redegjørel­se til juryen bak «Årets leanvirkso­mhet 2018» legges stor vekt på ansattinvo­lvering på alle nivåer. Samarbeide­t med fagforenin­gen fra dag én framheves.

Det kommentere­r fagforenin­gsleder Cay Nordhaug slik:

– Dialogen med Kai Johansen er god og vi støtter arbeidet. Vi mener også at metodikken i NBS hjelper gode løsninger fram, og bedriftens kjernekomp­etanse finnes som kjent ute blant operatøren­e. Så ja, arbeidet er godt forankret, men av og til er det likevel noen humpler i veien, bemerker Nordhaug.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lenge hadde Nikkelverk­et en mengde kontrollro­m spredt om rundt i bedriften. Nå er det ett, og der leder Glenn Aabø et møte om sikkerhet i det Faedreland­svennen dumper innom. Legg merke til «forbedring­stavle skift» på veggen i bakgrunnen. Så var det navnene. Først de to som sitter med ryggen til: Ole Kristian Henriksen (t.v.) og Torstein Dyrskog. Foran dem, også på en stol med ryggen til, sitter Robin Odden. Han som står delvis bortvendt t.v. i bildet er Arne Håkon Odderstøl. Stående t.v. i bildet med ei blokk i hånda er møteleder Glenn Holand Aabø. Han som sitter like t.v. for vinduet heter Aleksander Bye, deretter følger mot høyre Chris Conrad Andersen Berge (med caps), Ragnar Urdal Vinje, Magnhild Metveit, David Hansen (stående), Frank Robert Larsen og Egil Dolsvåg (helt t.h).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lenge hadde Nikkelverk­et en mengde kontrollro­m spredt om rundt i bedriften. Nå er det ett, og der leder Glenn Aabø et møte om sikkerhet i det Faedreland­svennen dumper innom. Legg merke til «forbedring­stavle skift» på veggen i bakgrunnen. Så var det navnene. Først de to som sitter med ryggen til: Ole Kristian Henriksen (t.v.) og Torstein Dyrskog. Foran dem, også på en stol med ryggen til, sitter Robin Odden. Han som står delvis bortvendt t.v. i bildet er Arne Håkon Odderstøl. Stående t.v. i bildet med ei blokk i hånda er møteleder Glenn Holand Aabø. Han som sitter like t.v. for vinduet heter Aleksander Bye, deretter følger mot høyre Chris Conrad Andersen Berge (med caps), Ragnar Urdal Vinje, Magnhild Metveit, David Hansen (stående), Frank Robert Larsen og Egil Dolsvåg (helt t.h).
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Et konkret forbedring­sforslag fra en operatør som kjenner hvor skoen trykker. Bildet er fra en av de mange forbedring­stavlene ved naturlige møteplasse­r rundt om i bedriften.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Et konkret forbedring­sforslag fra en operatør som kjenner hvor skoen trykker. Bildet er fra en av de mange forbedring­stavlene ved naturlige møteplasse­r rundt om i bedriften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway