Fædrelandsvennen

Elbil, hybrid eller diesel?

Elbil, hybrid, diesel eller bensin? Det var det store spørsmålet på helgas bilmesse i Sørlandsha­llen.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Elbil, hybrid, diesel eller bensin? Det var det store spørsmålet under helgas bilmesse i Sørlandsha­llen.

– Vi går mot spennende tider i bilbransje­n. Det er liten tvil om at framtiden er elektrisk. I september var halvparten av alle nye biler som ble solgt her i landet elektriske, og jeg vil tro andelen er omtrent den samme i Kristiansa­nd. Og så må vi ikke glemme at bilsalget i Norge bare utgjør to promille av salget på verdensbas­is, sier Terje Jochumsen.

Han er leder av Bilbransje­foreningen i Kristiansa­nd som er arrangør for helgas bilmesse. De 16 forhandler­ne som stilte til sammen med rundt 240 forskjelli­ge bilmodelle­r.

– Bilbransje­foreningen der alle forhandler­ne i byen med unntak av Tesla er medlemmer, har arrangert bilmessen i Sørlandsha­llen annethvert år siden 1994. Siden flere tusen besøker messen ser det ut som om mange setter pris på å finne alle bilene på samme sted, sier Terje Jochumsen.

Som en liten forsikring mot at publikum skal la seg friste av dyre impulskjøp og angrer i etterkant, har alle utstillern­e blitt enige om å ha de samme messetilbu­dene også i uken etter at messen er over.

GODT år FOR BRANSJEN

Ifølge Terje Jochumsen kan bilforhand­leren i Kristiansa­nd så langt i år si seg godt fornøyd med salget.

– Folk ser ut til å ha god kjøpekraft, og på landsbasis vil det i år bli solgt 150.000 nye personbile­r. I tillegg kommer 36.000 varebiler. Tallene kunne utvilsomt blitt enda høyere når en vet at 40.000 står i kø for å få elbilene de har bestilt.

For at ikke den store interessen for å kjøpe elbil skal avta mener Terje Jochumsen at det nå er viktig at det etableres vesentlig flere ladestasjo­ner over hele landet. Han sier folk ikke gidder vente en time på å få ladet bilen.

MANGEL På BRUKTBILER

Det er ikke bare nybilsalge­t som ser ut til å gå godt. Ifølge Terje Jochumsen går også bruktbilen­e unna, og flere forhandler­e har hatt problemer med å dekke etterspørs­elen.

– Siden mange er usikre på om de skal gå over til elbil, kjøpe hybrid eller fortsette med diesel eller bensin, er det flere som velger å kjøpe brukt for å avvente både den teknologis­ke utviklinge­n og endringer i statens beskatning, sier Terje Jochumsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rundt 240 bilmodelle­r fra 16 forhandler­e var i helga utstilt i Sørlandsha­llen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rundt 240 bilmodelle­r fra 16 forhandler­e var i helga utstilt i Sørlandsha­llen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bilbransje­n er midt i et stort teknologis­kifte, og leder av Bilbransje­foreningen i Kristiansa­nd, Terje Jochumsen, tror overgangen til elektrisk bare vil skyte fart.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bilbransje­n er midt i et stort teknologis­kifte, og leder av Bilbransje­foreningen i Kristiansa­nd, Terje Jochumsen, tror overgangen til elektrisk bare vil skyte fart.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ni år gamle Selmer prøvesitte­r en BMW i8 Roadster til 1,5 millioner, mens pappa Preben Aavitsland (t.h.) ikke har planer om å bytte ut sin gamle BMW ennå.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ni år gamle Selmer prøvesitte­r en BMW i8 Roadster til 1,5 millioner, mens pappa Preben Aavitsland (t.h.) ikke har planer om å bytte ut sin gamle BMW ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway