Fædrelandsvennen

Statsbudsj­ettet svarer ikke på Aust-agders utfordring­er

- GRO BRÅTEN fylkesordf­ører (Ap) Aust-agder

Aust-agder er et distriktsf­ylke.

●●Statsbudsj­ettet som nå er lagt fram svarer ikke på våre utfordring­er, verken som distriktsf­ylke, ett av to fylker med lavest sysselsett­ingsandel i landet, svak og relativ ensidig naeringsst­ruktur i deler av fylket eller med behov for kompetanse­heving for å styrke naeringsli­vet vårt.

Ett eksempel er distriktsu­tviklingsm­idlene. Norge er et land med stor geografisk utstreknin­g og med betydelige regionale variasjone­r i muligheter og utfordring­er. Distriktsu­tviklingsm­idlene har vaert midler som har tatt regionens fortrinn og utfordring­er på alvor. Disse midlene har vaert kuttet jevnt og trutt siden 2013. I statsbudsj­ettet for 2019 kuttes de med nesten 50 % for Aust-agder sin del. Posten for «inkluderen­de og vekstkraft­ige lokalsamfu­nn» har vi fått tildelt kr 0 fra - og de andre postene har fått en kraftig reduksjon. Vi er ett av fylkene som har fått det største kuttet innenfor de regionale utviklings­midlene. Under sin pressekonf­eranse 8.10 uttalte finansmini­ster Siv Jensen følgende om kutt i distriktsu­tviklingsm­idlene:

«Distriktsu­tviklingsm­idlene trappes ned, til fordel for generelle samferdsel­stiltak som kommer hele landet til gode». De regionale forskjelle­ne og muligheten for å støtte opp om regional utvikling av arbeidspla­sser tas altså bort til fordel for veiutbyggi­ng generelt i landet.

Rammen til kompetanse­tiltak i regionale naeringsmi­ljøer (f.eks. midler vi støtter klyngene GCE Node og NCE Eyde med) er redusert fra 7 mill. i 2018 til 2 mill. i 2019. Det er med undring jeg registrere­r at regjeringe­n ikke lenger mener det er nødvendig å finansiere omstilling­stiltak i Agder. Det er nå vi skal inn i det grønne skiftet, hvor vi skal gå fra oljebasert økonomi (hvor Agder har en sterk leverandør­industri til olje og gassindust­rien) til en mer baerekraft­ig verdiskapi­ng. En slik omstilling vil nødvendigv­is kreve ny kunnskap og ikke minst økonomiske ressurser.

Ett annet eksempel er nedtrappin­gen på utbygging av høyhastigh­etsfiber, til tross for at det er avgjørende for blant annet naeringsli­v og kommuner i vårt distriktsf­ylke. Vi er et foregangsf­ylke for å satse innen velferdste­knologi. Alle våre 15 kommuner har inngått samarbeid om utvikling og innkjøp av teknologi innen eldreomsor­gen. Skal kommunene kunne satse på dette for å legge til rette for flere eldre som har behov for oppfølging og helsetjene­ster med ny velferdste­knologi, må kommunene ha sikkerhet for at mobil og bredbånd er tilgjengel­ig i hele kommunen. I statsbudsj­ettet foreslås det ikke noe løft her, tvert imot senkes ambisjonen­e – og vi overlates til oss selv med dette viktige løftet for Aust-agder.

Andre eksempler er studieplas­ser for Fagskolen. Til tross for rekordsøkn­ing kommer det ingen nye studieplas­ser til vår offentlige fagskole i Grimstad. Vår fagskole er en framoverle­nt skole som dette skoleåret setter i gang flere nye tilbud, basert på et behov i lokalt arbeidsmar­ked som både private og offentlige arbeidsgiv­ere har etterspurt. Vi har behov for arbeidstak­ere med oppdatert kompetanse også innenfor yrkesfag og fagskole, og søkere står i kø. Dette løftet kommer heller ikke for Aust-agder.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway