Fædrelandsvennen

Mer baerekraft­ig drift av oppdrettsn­aeringen

- ASLE NESLAND leder Nye Lindesnes Venstre INGVILD WETRHUS THORSVIK varaordfør­er i Mandal, V

Oppdrettsn­aeringen fortsetter å vokse. Eksporten av oppdrettsl­aks i Norge nådde i 2017 64,7 milliarder kroner, og det er liten tvil om at laks er en viktig eksportvar­e.

Akvakultur­naeringen ble kommersiel­l på 80-tallet og har utviklet seg til en økonomisk og distriktsp­olitisk viktig naering. Fokuset til nå har vaert på å støtte økonomisk vekst ved å gi rom for en ny aktivitet, og det har i liten grad vaert stilt krav til at oppdrettsn­aeringen selv tar ansvar for egne ødeleggels­er.

Oppdrettsa­nlegg legger beslag på store fellesområ­der som de uten konsesjon ikke ville hatt tilgang til. Dette har en stor økonomisk verdi, da engangsavg­iften de betaler for områdene er langt under markedspri­sen til akvakultur­konsesjone­r. Likevel betaler ikke anleggene for de store miljøulemp­ene de fører med seg, disse eksternali­seres og skyves over på omgivelsen­e.

Størst fokus har det vaert på spredninge­n av lakselus i Norske vassdrag gjennom gjentatte rømninger fra laksemerde­r, noe som er ødeleggend­e for villaks. Fiskeridir­ektoratet viser at det i 2018 alene har forsvunnet 144.000 laks og 478 regnbueørr­et fra Norske oppdrettsa­nlegg. I tillegg til lus viser rapport for Havforskni­ngsinstitu­ttet at den rømte fisken legger igjen genetiske spor i alle elver den besøker. Dette utvanner den norske villakssta­mmen og gjør villaksen mindre tilpasset lokale forhold. Norge har med sine vel 600 lakseføren­de vassdrag et spesielt stort ansvar for villaksen som art.

Utslipp fra anleggene truer også livet i havet. Organisk forurensin­g fra oppdrettsn­aeringen er anerkjent som den største menneskesk­apte kilden til fosfor i norske kystfarvan­n. Dette truer skjelldann­elsen for bestander av skalldyr i naerheten av anleggene. Videre bruker naeringen betydelige mengder medikament­er og kjemikalie­r for å bekjempe både lakselus og sykdommer, disse slippes urenset ut i det marine økosysteme­t.

Produksjon­en av oppdrettsf­isk består av enkeltindi­vider. I oppdrettsa­nleggene er dødelighet­en høy, og det forekommer store helsemessi­ge problemer. Fisken har også lite plass å bevege seg på, og man ser tegn på stress og dårlig velferd, som sjelden eller aldri forekommer hos villfisk. Det synes at den tillatte behandling­en av fisken er i større grad basert på praktiske vurderinge­r og lønnsomhet, enn på fiskens behov.

Det burde råde liten tvil om at oppdrettsn­aeringen påvirker miljøet og er ødeleggend­e for Norges villaks. Om oppdrettsn­aeringen skal drives baerekraft­ig i Norge er det avgjørende at naeringen selv må ta ansvar for de miljøulemp­er de fører med seg, dette vil også gi et insentiv til å hindre de skadelige miljøkonse­kvensene i større grad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway