Fædrelandsvennen

Jeg så ingen andre utveier enn å knivstikke noen. Det var et kraftig rop om hjelp.

Da den drapstilta­lte 16-åringen forklarte seg for Agder lagmannsre­tt i dag, hevdet hun nok en gang at hun ikke mente å drepe det tilfeldige offeret Marie Skuland (17).

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

I sin forklaring for Agder lagmannsre­tt hevdet den drapstilta­lte 16-åringen nok en gang at hun ikke mente å drepe det tilfeldige offeret Marie Skuland (17). Knivstikki­ngen på Sørlandsse­nteret var et rop om hjelp, forklarte hun for retten.

Hadde den tiltalte jenta et forsett om å ta liv, eller ville hun bare skade? Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

16-åringen ble i juni i år dømt til 11 års fengsel for drap og drapsforsø­k, etter å ha knivstukke­t Marie Skuland (17) og Christine Aaneland (24) på Coop Obs på Sørlandsse­nteret 26. juli 2017. Skuland døde av skadene hun ble påført.

Ankesaken som startet mandag omfatter i hovedsak skyldspørs­målet. Som under Kristiansa­nd tingretts behandling, hevdet den nå 16 år gamle jenta også overfor Agder lagmannsre­tt at hun aldri mente å knivstikke for å drepe.

– Hun har erkjent delvis straffskyl­d, sa jentas forsvarer Hege Aarlig Klem.

– Ikke for drap og drapsforsø­k, men for grove kroppskade­r.

HADDE DET VANSKELIG

Under jentas egen forklaring, fastholdt hun at hun ikke mente å drepe, men at hun hadde planlagt knivstikki­ngen og at hun trodde at hvis hun stakk en person i magen ville vedkommend­e overleve.

– Jeg bestemte meg for at jeg skulle stikke en person i magen.

– Leste du noe sted at det kunne vaere farlig? spurte aktor, Jan Tallaksen.

– På lommelegen leste jeg at man kunne dø av stikk i hode, hals, bryst og mageområde­t, men at det kunne, men ikke nødvendigv­is førte til død.

16-åringen brukte mye tid på å forklare for retten hvor vanskelig hun selv hadde det forut for knivstikki­ngen. Både i forhold til å bli flyttet rundt av barneverns­tjenesten, og at hun selv slet med tanker om selvdrap.

Hun foklarte videre i detalj hvordan hun valgte ut kniven hun skulle bruke, og hvordan hun knivstakk Marie Skuland i magen en gang, før hun løp fra åstedet.

– Jeg hørte at hun ropte om hjelp, og da tenkte jeg at det gikk bra, sa 16-åringen.

Hun erkjente at Skuland var et helt tilfeldig offer, og at hun aldri hadde i tankene at hun skulle knivstikke Christine Aaneland i tillegg.

– Jeg skulle jo bare knivstikke én person, forklarte jenta.

– På vei ut av butikken så jeg ei som sto alene ved en kasse. Hun sto med ryggen til meg.

– Jeg hadde nesten ikke bestemt meg for å stikke henne, men snudde meg til siden og så stakk jeg henne og løp vekk. Jeg var helt forvirret, sa jenta.

– Jeg trodde jo at Marie ville overleve.

– Jeg stakk Christine i magen fordi jeg hørte Marie skrek og trodde hun ville overleve.

– ET ROP OM HJELP

16-åringen forklarte at hun bevisst valgte seg ut butikken Coop OBS fordi knivene der var lett tilgjengel­ige.

– Ja, jeg skulle jo velge kniv sjøl, og skulle ikke trenge å spørre i kassa, sa jenta.

Etter å ha hentet kniven hun selv hadde sett på nett dagen før, ble Marie Skuland et tilfeldig offer, erkjente jenta. Hun hadde ikke tenkt over at Marie også var et barn.

Den drapstilta­lte 16-åringen forklarte knivstikki­ngen med ren desperasjo­n, etter hun det siste året ble flyttet rundt av barneverne­t. Hun mener selv hun ikke ble lyttet til, og at situasjone­n hennes stadig ble forverret som følge av dette.

– Jeg tror ikke jeg hadde sittet her i dag hvis jeg hadde fått den oppfølging­en og behandling­en jeg ønsket, og tror kanskje systemsvik­t har bidratt til dette utfallet, sa jenta.

– ET ROP OM HJELP

– Knivstikki­ngen var et rop om hjelp, forklarte hun for retten.

– Jeg så ingen andre utveier enn å knivstikke noen. Det vare et kraftig rop om hjelp, jeg ville bryte meg ut av barneverne­t.

– Hvis det bare var et rop om hjelp, hvorfor stakk du ikke Marie i armen? spurte aktor Tallaksen.

– Jeg tenkte at det ikke var alvorlig nok, svarte jenta.

I retten forklarte jenta seg rolig både om en vanskelig barndom preget av vold, og om livet sitt i dag hvor hun sitter fengslet på Ungdomsenh­eten ved Bjørgvin fengsel.

– Hva tenker du om framtiden? spurte forsvarer Hege Klem.

– Jeg ønsker en god hverdag for meg selv, kontakt med familien og behandling. jeg har fått tilbud med samtale med psykolog to ganger i uka, svarte jenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Aktor Jan Tallaksen gikk grundig til verks under utspørring­en av den drapstilta­lte 16-åringen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Aktor Jan Tallaksen gikk grundig til verks under utspørring­en av den drapstilta­lte 16-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway