Fædrelandsvennen

Sa hun stakk med kniv fordi alle var imot henne.

Ankesaken mot en 16 år gammel jente som er tiltalt for drap og drapsforsø­k etter knivstikki­ngen på Sørlandsse­nteret i juli 1017, fortsatte i Agder lagmannsre­tt tirsdag. Dagen var satt av til påtalemynd­ighetens vitner.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: eivind.kristensen@fvn.no

Overlege i psykiatri ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd, Servet Öner hadde vakt på legevakta 26. juli i fjor, og var den som tok imot den drapssikte­de 16-åringen like etter at hun hadde knivstuk- ket to personer. Han forklarte seg for lagmannsre­tten om jentas oppførsel i etterkant av pågripelse­n.

– Jeg fikk beskjed om politiet kom inn med en pasient og om jeg kunne vurdere hennes psykiske tilstand, sa Öner i retten.

– VIRKET ROLIG

Legen og psykiatere­n tilbrakte nesten tre timer sammen med jenta i samtalerom­met på legevakten.

– Hun virket rolig, og jeg spurte henne om hun angret på det hun hadde gjort. Hun svarte nei, forklarte Öner.

Videre ble han spurt ut om hva han og jenta hadde snakket om i timene de tilbragte sammen.

– Jeg spurte om hun kjente dem hun hadde stukket. Hun svarte nei. Hun hadde bare tatt en kniv, og det var bare «tilfeldig» fordi «alle var imot henne», sa Öner.

Jenta skal også ha fortalt legen at hun kvelden før hadde lagt pla- ner om å drepe noen, og at hun hadde bestemt seg for hvor.

– Hun sa at hun skulle til Sørlandsse­nteret for å drepe folk. Så skulle hun tilbake til institusjo­nen for å drepe dem som jobbet der.

– IKKE PREGET

I følge legen skal jenta også ha fortalt at hun hadde søkt på nettet kvelden før om hvordan hun kunne drepe, og at hun så dro til Sørlandsse­nteret for å gjennomfør­e planene hun hadde lagt.

På spørsmål om hun spurte om hvordan det hadde gått med jentene som var knivstukke­t, svarte Öner: Nei. Det var jeg som spurte henne.

– Etter min mening var hun ikke preget av det som hadde skjedd, sa han.

– Jeg spurte hvorfor hun dro til Sørlandsse­nteret for å drepe noen der som hun ikke kjente? Hun sa det var hennes valg.

INGEN TEGN TIL PSYKOSE

Öner forklarte videre at han oppfattet jenta som så rolig, at han ba politiet som hadde vaert til stede om å gå ut av rommet.

– Jeg følte meg helt trygg, for hun var rolig, så jeg ba dem forlate rommet. Hun sa hun hadde litt vondt i håndleddet på grunn av at hun var iført håndjern, så jeg spurte politiet om det var greit at jeg tok dem av, sa legen.

– Etter min vurdering viste hun ingen tegn til psykose eller hallusinas­joner. At hun var engstelig eller mistenksom, jeg opplevde ingen fortvilels­e over det som hadde skjedd. Jeg valgte likevel å legge henne inn til psykiatris­k observasjo­n ved Ungdomskli­nikken i Arendal.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Aktor Jan Tallaksen i samtale med 16-åringens forsvarer Hege Klem under starten av ankesaken i Agder lagmannsre­tt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Aktor Jan Tallaksen i samtale med 16-åringens forsvarer Hege Klem under starten av ankesaken i Agder lagmannsre­tt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway