Fædrelandsvennen

I bunnsjikte­t i forbrukeru­ndersøkels­e

- NTB

Det britiske selskapet som vant anbudet om togdrift på Sørlandsba­nen og to lokale linjer, kom dårlig ut i en stor passasjeru­ndersøkels­e på hjemmebane.

Da den uavhengige forbrukero­rganisasjo­nen «Which?» spurte 14.000 passasjere­r om alt fra punktlighe­t til renhold og standard på toalettene, havnet togselskap­ene som driftes av britiske Go-ahead helt i bunnsjikte­t.

Tilgjengel­ighet på sitteplass­er, mulighet for ståplasser, hyppighet og standard på vognene var også blant kategorien­e passasjere­ne ble bedt om å rangere.

Oppsummert mener bare fire av ti reisende at de får valuta for pengene når de reiser med selskapene under Go-ahead-paraplyen. På den svakeste strekninge­n sier 28 prosent av passasjere­ne at de får valuta for pengene. Selskapene som er best likt, har en uttelling på 70 prosent på samme spørsmål.

Undersøkel­sen ble først omtalt av Dagsavisen, på et tidspunkt da det var klart at Go-ahead hadde kommet til finalerund­en i anbudskonk­urransen om Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen i konkurrans­e med svenske SJ og norske NSB.

Utreder Ida S. Wangberg i tankesmien Manifest mente det var oppsiktsve­kkende at Go-ahead fortsatt var med i anbudskonk­urransen gitt de dårlige resultaten­e i den britiske forbrukeru­ndersøkels­en.

– Dersom kommersiel­le Goahead skal ta over for NSB, vil overskudd som nå går tilbake til fellesskap­et, sluses ut av landet som privat profitt, sa Wangberg med henvisning til at selskapets toppsjef ifølge avisen Daily Mail skal ha tjent 3,4 millioner pund (37 millioner kroner) i 2014 og 2015.

Go-ahead ble i sommer kritisert for forsinkels­er og kanselleri­nger i London. Likevel økte selskapets lønnsomhet, skrev Financial Times i september, ifølge E24.

Undersøkel­sen i regi av «Which?» ble gjennomfør­t i oktober og november 2017.

Selskapene i Go-aheads togdivisjo­n er Great Northern and Thameslink routes (GTR), Southern and Gatwick Express, Southeaste­rn og høyhastigh­etsbanen HS1.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway