Fædrelandsvennen

Hvorfor vil Hareide felle Erna?

Hvorfor vil Hareide inngå et samarbeid for å felle populaere Erna Solberg og hennes regjering uten en aktuell sak å felle henne på? Og hvorfor vil Hareide at en av siste valgs tapere skal overta som statsminis­ter?

- SVEIN HARBERG parlamenta­risk nestleder for Høyre

Hvorfor vil han etablere en regjering sammen med dem som stadig har utfordret de kristne verdienes plass i samfunnet, og med SV i den avgjørende vippeposis­jonen?

Spørsmålen­e stilles av mange, og er høyst relevante. Jeg har ikke et godt svar på hvorfor Hareide vil det, men jeg skjønner veldig godt hvorfor hans nestledere ikke vil det!

Krf-ledelsen har kommet til den konklusjon at de ikke lengre kan stå i den politiske spagaten som stortingsh­verdagen har utfordret dem på. Det forstår jeg godt. Det er krevende å drive politikk dersom man ikke har valgt en politisk retning. Joda, jeg har selvsagt stor respekt for sentrum i norsk politikk og de muligheter det gir for de partiene som befinner seg der, men når KRF blir stående alene igjen i sentrum er realiteten at eneste måten å få gjennomsla­g på er å vende seg til den ene eller andre siden. Det har selvsagt vaert krevende å gjøre dette fra sak til sak, blant annet fordi gjennomsla­g i budsjett med den ene siden, reduserer friheten til å velge den andre siden i saker som har budsjettme­ssige konsekvens­er. Avgjørelse­n om å velge regjerings­deltagelse virker derfor både logisk og riktig slik situasjone­n er i Stortinget i dag. H areide er skeptiskti­l å sitte i regjering med Frp. Jeg husker selv de store debattene i Høyre rundt nettopp regjerings­samarbeid med Frp. Motforesti­llingene var mange. Høyre valgte likevel med utgangspun­kt i sammensetn­ingen av Stortinget etter valget i 2013 å gå i regjering med Frp fordi det var på den måten vi kunne få gjennom mest mulig Høyrepolit­ikk.

Skepsisen hadde vaert stor; hvordan vil Frp opptre og fungere i regjering? I dag vet vi svaret. Siv Jensen har vist at hun kan balansere eget parti mellom saerstandp­unkter og gode løsninger sammen med Høyre, Venstre og KRF. Både hun og flere av hennes partifelle­r har fremstått som meget dyktige statsråder som har stått opp både for de politikkom­råder de har fått ansvaret for, og den helheten de fire partiene er blitt enige om. Frp i regjering har gjennom dette bidratt til at sentrum/høyre i norsk politikk har fått gjennomsla­g for sine saker, under raus og saerdeles kyndig ledelse av Erna Solberg!

Samarbeide­t om 10 budsjetter har vist et svaert godt samarbeids­klima, og vi har fått på plass budsjetter der de fire partiene har fått gjennomsla­g for viktige saker. Hareide peker på at det er muligheten for å få gjennom egen politikk som må ligge til grunn for valg av regjerings­partnere. Det er et godt utgangspun­kt. Det underlige er da at han konkludere­r med at det samarbeide­t som har gitt ham store og viktige politiske seire, nå skal velges vekk fordi KRF ikke har greid å fortelle sine egne hva de har fått til?

En mer logisk konklusjon var vel heller å forsterke dette arbeidet, styrke sentrumsde­len av regjeringe­n, og ha som mål å synliggjør­e KRF sin innflytels­e i de politiske valgene. KRF har de siste 5 årene gjennom samarbeide­t presset på for økt satsing på bistand og målrettede satsinger rettet mot barnefamil­iene, barnefatti­gdom og de svakeste gruppene i samfunnet. Det viktigste er nok likevel at de har hatt støtte i viktige verdispørs­mål. Når Høyre støttet KRF og stod opp for reservasjo­nsretten, er det vanskelig å tenke seg at noe slikt ville skjedd på venstresid­en. Etter at den rødgrønne regjeringe­n – altså Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iet – hadde fjernet K-en i religionsf­aget, var det med den ikke-sosialisti­ske siden KRF fikk støtte til å få den på plass igjen. Kanskje ikke en veldig stor sak, men naturlig nok en viktig prinsippsa­k for KRF.

Dette et par av mange eksempler som gjør det så vanskelig å forstå at Hareide nå argumenter­er for et regjerings­samarbeid på venstresid­en i norsk politikk for å få gjennom sine viktigste politiske saker. Et regjerings­samarbeid som er avhengig av SV for å få flertall! Å gå inn i et regjerings­samarbeid der SV sitter med «vetoretten» synes ikke spesielt logisk for å få gjennom KRF sine hjertesake­r. Perioden 2005-2013 viste med all tydelighet hvilken vei det gikk med de kristne verdienes plass i samfunnet under ledelse av de tre partiene han nå vil regjere i samarbeid med!

Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad, Hans Fredrik Grøvan og Hans Olav Syvertsen har gjennom sine sentrale posisjoner stått midt i den politiske hverdagen og gjennomfør­t sine forhandlin­ger på vegne av KRF. De har diskutert og forhandlet, og vunnet frem. De har sett hvor det ligger rom for å få frem gode løsninger, og mest mulig Krf-politikk. Det er på den ikke-sosialisti­ske siden! De som har gjennomfør­t det politiske håndverket på vegne av et parti de er så glad i er svaert tydelige i sine råd om å ikke gå i regjering med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, helt avhengig av SV enten som regjerings­parti eller som støttepart­i. Deres klare valg burde også berøre Hareide og hans allierte!

Dersom KRF derimot går inn i dagens regjering vil det helt klart vaere en sentrum/høyre-regjering. Det er det mange av KRF sine velgere som ønsker seg. Nå har de muligheten til å forsterke sentrum i denne regjeringe­n! Kampene i Stortinget har vist at KRF får gjennomsla­g med Erna, og at Erna står opp for de saker KRF får gjennomsla­g for. Det trygge valget er å fortsette det gode samarbeide­t. KRF er hjertelig velkommen inn i en regjering med Erna som statsminis­ter, slik de gikk til valg på!

Perioden 2005-2013 viste med all tydelighet hvilken vei det gikk med de kristne verdienes plass i samfunnet under ledelse av de tre partiene han nå vil regjere i samarbeid med!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KRF er hjertelig velkommen inn i en regjering med Erna som statsminis­ter, slik de gikk til valg på! skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX KRF er hjertelig velkommen inn i en regjering med Erna som statsminis­ter, slik de gikk til valg på! skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway