Fædrelandsvennen

Fikk se nye X5 for første gang

- TOR MJAALAND

Den skal norgeslans­eres i november, men i helgen fikk noen tusen sørlending­er tyvtitte på nye BMW X5 under Bilexpo 2019 i Sørlandsha­llen.

Mange vil nok kalle X5 for flaggskipe­t til BMW selv om det finnes dyrere modeller i utvalget. Men X5 er på mange måter toppen av suv-kranskekak­a for mange nordmenn, ikke minst etter at den kom som ladbar hybrid med nesten avgiftsfri pris, noe som satte ekstra fart på salget.

Bilen som ble presentert i Sørlandsha­llen i helga er fjerde generasjon X5 og er selvfølgel­ig både større og kraftigere enn dagens modell.

Lengden øker til 4922 mm, bredden øker til 2004 mm (+66 mm) og høyden øker til 1745 mm. Ved første øyekast synes du kanskje den likner dagens modell, men etter noen turer rundt bilen ser du at denne er en helt ny X5. Som vi er vant til fra BMW, er det mer en evolusjon enn en revolusjon i forhold til dagens modell.

Ladbar med 80 km

I første omgang kommer den med tre forskjelli­ge dieselmoto­rer i det europeiske markedet. De spenner fra 240 til hele 400 hk. Men vel så interessan­t for Norge er nok den ladbare hybriden som kommer utpå vårparten 2019. Mens dagens ladbare X5 har hatt en elektrisk kjørelengd­e på under 50 kilometer, kommer nestemann med hele 80 kilometer regnet etter ny og strengere standard.

394 hestekreft­er

Den ladbare X5 45e Iperforman­ce kombineres kreftene fra to motorer. Bensinmoto­ren er en twinturbo rekkesekse­r på 3 liter, og yter 286 hk med dreiemomen­t på 450 Nm. Den elektriske motoren leverer alene 112 hk med 265 Nm dreiemomen­t. Samlet effekt blir dermed 394 hk og et maks dreiemomen­t på 600 Nm.

Den elektriske motoren kan alene besørge en toppfart på 140 km/t, mens toppfarten økes til 235 km/t ved full effekt på begge motorene. Akselerasj­onen fra 0-100 km/t gjøres unna på 5,6 sekunder. Det er liten tvil om at dette blir en bil en god del nordmenn vil sikre seg, selv om den sikkert vil naerme seg en million kroner i nybilpris.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye BMW X5 er båder større og kraftigere enn dagens modell. Den kommer som ladbar hybrid med imponerend­e stor elektrisk rekkevidde.
FOTO: TOR MJAALAND Nye BMW X5 er båder større og kraftigere enn dagens modell. Den kommer som ladbar hybrid med imponerend­e stor elektrisk rekkevidde.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? En måned før nye BMW X5 lanseres i Norge, var den utstilt under Bilexpo 2019 i Sørlandsha­llen.
FOTO: TOR MJAALAND En måned før nye BMW X5 lanseres i Norge, var den utstilt under Bilexpo 2019 i Sørlandsha­llen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway