Fædrelandsvennen

Advarer mot «overpris» på elbiler

- TEKST: TOR MJAALAND

Elektriske Hyundai Kona har fått svaert god mottakelse i Norge. Nå selges brukte Kona for over 100.000 kroner over nybilprise­n.

NAF advarer nå norske bilkjøpere som vurderer å kjøpe elbil til overpris på bruktmarke­det fordi venteliste­ne på en del nye elbiler er lange. På finn.no ligger det tre elektriske Hyundai Kona, alle registrert for kort tid siden, to av dem for 449.000, den tredje for 450.000 kroner. Nybilprise­n starter på ca 340.000 kroner for denne modellen.

Åpning for spekulante­r

Mange nordmenn ønsker å kjøpe elbil, flere enn det finnes biler på markedet. Det åpner for spekulante­r, mener NAF som advarer mot å betale overpris og viser til eksempler på at Hyundai Kona legges ut til salg for opp mot 100.000 kroner mer enn listepris.

– Disse ekstrapeng­ene på toppen av nybilprise­n, kan vaere tapt når bilen skal selges om noen år, advarer

Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

«et godt alternativ»

Salgssjef Christian Waeraas hos Mobile Fiskåtange­n, som selger Hyundai og Mazda, er enig med NAF i at folk bør tenke seg godt om før de kjøper brukte elbiler langt over enn nybilprise­n.

– Men elbilkjøpe­re er som oftest flinke til å regne på hva som lønner seg. Så jeg skal ikke avvise et slik alternativ, sier Waeraas som mener å ha bedre alternativ­er for de som for eksempel venter på populaere Hyundai Kona.

– Vi kan tilby elektriske Hyundai Ioniq med gunstig leasingavt­ale fram til Kona kan leveres. Også Ioniq har vaert en testvinner, sier salgssjefe­n som har under tre måneders levering på denne, mens Kona som bestilles i dag først kan leveres andre halvår 2020.

I Norge totalt er det ca 10.000 bilkjøpere som har bestilt Hyundai Kona. Waerås regner med å levere ut rundt 200 slike det naermeste året. Men etterspørs­elen er altså langt større enn antall biler Norge blir tildelt.

Også andre populaere elbiler kan leveres så å si på dagen. Både Kia Soul, Renault Zoe og BMW i3 er biler med kort leveringst­id. Det samme gjelder Norges mest solgte bil i år, Nissan Leaf.

tjene penger

Likevel står altså over 30.000 står i kø på modeller som kommer i tiden framover. Er du ikke på lista, kan du i verste fall vente opptil to år for de mest populaere elbilene med lang rekkevidde. Enkelte av de heldige som har vaert tidlig på listene, ser altså nå muligheten­e til å tjene penger på dette selv om forhandler­ne har vaert på vakt for å unngå at enkeltpers­oner kjøper opp flere biler for å selge disse videre med stor fortjenest­e.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Brukte elektriske Hyundai Kona som er gått fra 1000 til 3000 km selges nå på finn.no for 100.000 kroner over nybilprise­n.
FOTO: TOR MJAALAND Brukte elektriske Hyundai Kona som er gått fra 1000 til 3000 km selges nå på finn.no for 100.000 kroner over nybilprise­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway