Fædrelandsvennen

Mandalsbud­sjett uten bomber

- JARLE R. MARTINSEN

Når rådmann Irene Lunde nå legger fram det siste budsjettet for Mandal kommune før sammenslåi­ngen, er det med stor nøkternhet.

– Vi er stolte over å ha et budsjett som er behersket, med nødvendige investerin­ger og med et lite overskudd, sier Lunde.

Hun er også fornøyd med at regnskapet så langt i år viser et overskudd på omlag fire millioner kroner i forhold til budsjett.

Det er siste gang kommunene Mandal, Marnardal og Lindesnes lager budsjett hver for seg. Fra januar starter arbeidet for å lage budsjett for den sammenslåt­te kommunen som er en realitet fra 2020.

Lunde og hennes økonomisje­f Wenche Nome kom ikke med noen bomber i bystyret torsdag kveld. For eksempel var det ingen overraskel­se i eiendomssk­atten som videreføre­s på tre promille for boligeiern­e. Nå er imidlertid også naeringsei­endommene lagt inn med denne skatten, noe som vil gi kommunen en merinntekt på 5,1 millioner kroner.

Uten kutt neste år er budsjettet dog ikke. Det er spesielt på helse- og omsorgssek­toren der innstramni­ngene er på 5,8 millioner kroner.

– Vi jobber hardt for gå fra sykehjemsb­asert omsorg til omsorgsbol­iger noe som er betydelig rimeligere, sier kommunalsj­ef for sektoren, Heidi Henanger Haven.

Men samtidig satses det også på eldreomsor­g. Det planlegges å bygge et nytt helsehus i Mandal til 500 millioner kroner som er et heldøgns omsorgstil­bud. Rådmannen har satt av 12,7 millioner kroner til en oppstart av prosjektet neste år.

Andre investerin­ger neste år er blant annet dette:

• Å lage en promenade fra Mandal Hotell mot havnevesen­ets bygg. Kostnad 10 millioner kroner.

• Vann- og avløpsutby­gging. 55,7 millioner kroner de neste tre år.

• Kjøp av utleieboli­ger, tilsammen 20 millioner kroner.

• Idrettshal­l på Frøysland, 33 millioner kroner.

• Ombygging og utvidelse av Vassmyra ungdomssko­le, 129,5 millioner kroner de neste to årene.

• Tilskudd til renovering av Mandal kirke, fire millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway