Fædrelandsvennen

Vil vrake alle som vil i regjering med Ap

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ledende Krf-ere i Agder ønsker ikke å stemme inn delegater som vil felle landets statsminis­ter. Spørsmålet øker spenningen internt i partiet.

– Når det er kun én sak som skal opp på landsmøtet, er det naturlig å stemme på de som mener det samme som meg i den saken, sier Hadle Rasmus Bruland, leder i KRFU i Agder og deltaker på det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet.

Agder kommer til å sende den største delegasjon­en på Krfs ekstraordi­naere landsmøte i november. Men Hadle Rasmus Bruland ønsker ikke å stemme på noen delegater som vil at KRF går i regjering med Ap og Sp. Spørsmålet er for alvorlig. – Dette er et valg som vil prege KRF i mange år framover. Vi har samarbeide­t med alle regjeringe­r som Høyre har vaert en del av, og hvis vi nå skal gå til Ap, vil det prege oss i lang tid framover. Vi kan ikke komme tilbake til Høyre og si at vi fikk visst ikke gjennomsla­g hos Ap likevel, sier Bruland.

FELLE REGJERINGE­N

Med sine 18 delegater kan Agders delegasjon til landsmøtet bli avgjørende for utfallet. Ledelsen i Agder KRF har kommet med en klar oppfordrin­g om at fylkesårsm­øtet velger en delegasjon der alle de tre synene er represente­rt.

Men det betyr også at en som vil at KRF skal inn i dagens regjering i så fall må stemme på delegater som vil felle Erna Solberg.

Varaordfør­er i Kristiansa­nd, Jørgen Kristianse­n, tror ikke han vil ta sjansen på å stemme på delegater som i neste omgang kan sørge for at dagens regjering må gå.

– På landsmøtet blir det en situasjon der «vinneren tar alt». Og det i en sak som har svaert store konsekvens­er. Så der jeg står nå, vil jeg ikke støtte delegater som vil felle regjeringe­n. Men dette er ikke noe jeg tar lett på, sier Jørgen Kristianse­n, varaordfør­er i Kristiansa­nd.

– Andre mener at det som er rett er å stemme slik at begge sider er represente­rt?

– Dette er ikke enkelt, og i de aller fleste tilfeller mener jeg at vi skal velge en delegasjon som speiler bredden i partiet. Men her er det kun snakk om én sak og i realiteten kan den bli avgjort på fylkesårsm­øtene.

BORGERLIG FLERTALL

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med alle lokallagen­e som til nå har valgt delegater til fylkesårsm­øtet. En opptelling viser at av i overkant av 60 prosent vil inn i dagens regjering, mens 20 prosent vil i regjering med Ap og Sp (se fakta).

Hvis alle disse stemmer på kandidater som mener de samme som dem, betyr det i praksis at Agder sender 18 delegater som stemmer for å gå inn i dagens regjering.

– Demokratis­k er det lov, men jeg hadde håpet at vi kunne gjenspeile holdningen i fylket. Sann-

SAKEN Viktig valg

Medlemmene i KRF i Agder skal velge til sammen 174 delegater til det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet 26. oktober.

På fylkesårsm­øtet velger så disse 18 delegater til det ekstraordi­naere landsmøtet i partiet.

Til nå er i overkant av 80 delegater valgt. Av disse er det rundt 60 prosent som vil at KRF skal gå inn i dagens regjering, 20 prosent som vil i regjering med Ap og Sp og 20 prosent som vil bli vaerende i opposisjon.

Ledelsen i Agder KRF vil sende en delegasjon som gjenspeile­r stemningen i landsdelen. synligvis er det flertall for å gå inn i regjering, og nå blir det opp til de som skal stemme på fylkesårsm­øtet hva de vil gjøre, sier Guttorm Eng, lokallagsl­eder i Farsund og tilhenger av Hareides linje.

I Lindesnes kommer også lokallagsl­eder Thore Westermoen til å stemme på de som er uenig med ham selv. Selv vil han bli vaerende i opposisjon.

– Jeg legger vekt på å finne gode kandidater som kjenner vårt program og har forståelse for vår politikk. Jeg har den tilliten at de vil stemme etter sin beste vurdering.

– Da kan altså du komme til å stemme inn kandidater som vil felle regjeringe­n?

– Det er en utfordring, men dette er en sammensatt situasjon som utfordrer oss alle. Som lokallagsl­eder må jeg ivareta alle standpunkt. Også de jeg ikke er enig med.

MANDAT

Det er flere ledende Krf-medlemmer som vil gjøre som Krfu-lederen eller som vurderer å gjøre det. Kristiansa­nds lokallagsl­eder Viggo Lütcherath er en av dem. Det samme gjelder gruppelede­r i Kristiansa­nd, Grete Kvelland Skaara.

– Jeg ser problemet med at man ikke får gjenspeilt partiet, men jeg har hele tiden signaliser­t at jeg ønsker at KRF går inn i dagens regjering. Jeg var også tydelig på det på det ekstraordi­naere møtet i lokallaget. De som har stemt på meg, forventer at jeg stemmer på det videre, sier Skaara.

Rune Frustøl er sentralsty­remedlem i KRFU og gruppelede­r i fylkesting­et i Aust-agder. Heller ikke han vil stemme på delegater som vil danne regjering med Ap og SV.

– Jeg vil stemme på delegater som fremmer mitt syn. For meg er det viktig at de jeg stemmer på vil gi en borgerlig regjering.

Fylkesvara­ordfører i Aust-agder, Jon-olav Strand, er uenig i en slik framgangsm­åte.

– Det mest fornuftige er å velge delegater som gjenspeile­r stemningen i partiet. I de fleste lokallag er det delte meninger, og dette bør også gjenspeile­s.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Leder i Agder KRFU, Hadle Rasmus Bruland, er en av dem som ikke vil stemme på delegater som går inn for en regjering med KRF, Ap og Sp. Partiledel­sen i Agder oppfordrer derimot til å stemme slik at alle syn blir represente­rt.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Leder i Agder KRFU, Hadle Rasmus Bruland, er en av dem som ikke vil stemme på delegater som går inn for en regjering med KRF, Ap og Sp. Partiledel­sen i Agder oppfordrer derimot til å stemme slik at alle syn blir represente­rt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway