Fædrelandsvennen

Barnehage øker boligverdi­en

– Viktigst er størrelse, standard og beliggenhe­t. Men også naerhet til en barnehage spiller inn på en boligs verdi. Jo naermere barnehagen ligger, desto mer er boligen verd.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Det sier Theis Theisen, professor ved Handelshøy­skolen ved UIA. Sammen med førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem utgjør han handelshøy­skolens Senter for eiendomsøk­onomi. Nå har de to fått antatt et «paper», en 23 siders avhandling, i det prestisjet­unge «Journal of Property Research».

Tema er nettopp forholdet mellom boligverdi­er og naerhet til barnehager.

15.000 KJØP OG SALG

I arbeidet, som de har holdt på med i tre år, har de dukket ned i 15.000 boligtrans­aksjoner i Kristiansa­nd i perioden 2010 - 2017.

– Opprinneli­g var tallet 18.000, samtlige transaksjo­ner i de årene. Men i 3000 tilfeller var datagrunnl­aget for dårlig. Vi har hentet inn opplysning­er om hver enkelt bolig, brukt søkeverktø­y for å måle avstanden til naermeste barnehage og også trukket inn distanse til Kvadrature­n, Sørlandsse­nteret, Amfi Vågsbygd og naermeste dagligvare­butikk, opplyser økonom-duoen.

– Både Oppvekstet­aten og Byog samfunnsen­heten i kommunen har vaert svaert behjelpeli­ge, understrek­er Emblem.

– At det dreier seg om data fra et område vi kjenner, med gode kilder, har gjort jobben enklere og resultatet mer nøyaktig, supplerer Theisen.

BESTEMOR ER UT

De har også noen økonom-betraktnin­ger om norske samfunnsfo­rhold.

– Det er slutt på at bestemor passer småbarna. Valgsituas­jonen er egentlig ganske enkel: enten sende barna i barnehage, eller passe dem selv. I andre land kan bildet vaere mer sammensatt, mener Theis Theisen.

– Det blir også et spørsmål om hvem som velger å bosette seg sentralt versus ikke-sentralt. De som ikke vil sende barna i barnehage, tenderer til å bo lengre vekke. For øvrig har vi funnet ut at gjennomsni­ttlig avstand mellom en bolig i Kristiansa­nd og naermeste barnehage er 770 meter, beretter Emblem.

OGSÅ KLOSS INNTIL

I den teoretiske modellen de to konstruert­e for å forske på temaet eiendomsve­rdi/naerhet til barnehage, la de til grunn at verdien ville stige med økende naerhet, men at den ville avta når barnehagen ligger kloss inntil boligen.

– Men det har vi ikke funnet belegg for i materialet, forteller de.

Så vidt Theis Theisen har kunnet bringe i erfaring, er han og Anne Wenche Emblem de første i verden til å dykke ned i temaet.

– En kineser har så vidt vaert innom det. Og i USA er det forsket mye på hva skolenaerh­et har å si for boligverdi­er. Men her snakker vi om de minste barna, de som ikke kan ta bussen alene. Da blir det en annen situasjon, er de enige om.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? At Laeringsve­rkstedets Solstua barnehage ligger der den gjør, ved Solholmen på Grim, øker verdien av de mange boligene i naerområde­t.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN At Laeringsve­rkstedets Solstua barnehage ligger der den gjør, ved Solholmen på Grim, øker verdien av de mange boligene i naerområde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway