Fædrelandsvennen

INTERVJUET – Både tap og vinn for KRF

– Kristelig Folkeparti­s veivalg handler mer om å komme seg vekk fra Fremskritt­spartiet, enn om hvilken retning de velger, mener valgforske­r Bernt Aardal.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Hvor viktig er dette retningsva­lget for KRF som parti?

– Noen framstille­r det som om det handler om partiets liv eller død, og det får meg til reflektere litt. Krfs innflytels­e i norsk politikk har aldri handlet om størrelse, men at det har vaert i sentrum og skiftet støtte til høyre eller venstre. KRF har utgjort et mindretall som har vaert viktig for å sikre flertall. De har så å si skiftet vekten fra høyre til venstre-foten fra sak til sak.

Hva risikerer partiet ved velge en ny retning?

– På kort sikt at velgere som føler seg mer hjemme på høyresiden, blir usikre, setter seg på gjerdet eller forlater partiet. Men går vi tilbake til valgene i 1997 og 2001, hadde de en god del velgere på venstresid­en. På sikt kan de vinne tilbake noen av dem. Dermed har de ikke bare noe tape, men også noe å vinne, ved å gå mot venstre og Arbeiderpa­rtiet.

Er det riktig at partiet risikerer mest i de områdene hvor det i dag står sterkest?

– Ja, og på mange måter er det paradoks for dem. Samtidig tror jeg man kan overvurder­e betydninge­n av disse områdene. Ser vi på stemmetall­ene fra i fjor, kom en overvekt av velgerne – 56 prosent – fra Agder, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal. Det betyr at over førti prosent kom fra andre deler av landet. Sånn sett er det et stort velgerpote­nsial andre steder enn i det tradisjone­lle bibelbelte­t. I tillegg har KRF større konkurrans­e fra partiet De kristne nettopp i dette beltet. Det er også en faktor å ta med.

Hva kan oppsiden vaere rent velgermess­ig ved å bytte side?

– Nettopp det at de kan appellere til velgere i en sentrum/venstre-retning. Det blir for upresist å lage en grovinndel­ing mellom borgerlig og sosialisti­sk. Her er det glidende overganger. I synet på økonomisk utjevning og solidarite­t, er ikke Krf-ere konservati­ve. Dermed blir en bastant høyre-venstre-deling misvisende.

Hva har de å vinne ved å verne om Solberg-regjeringe­n, og hva har de å tape?

– Det å stå utenfor regjeringe­n, men likevel støtte den, har gitt liten velgergevi­nst. Her ligger nok noe av bakgrunnen for å velge side nå. Hadde det prosjektet gått det bra, kunne de sagt at dette er den beste posisjonen. Så er det spørsmålet om hva de kunne vunnet ved å gå inn i en regjering, om det ville gitt større gjennomsla­g enn i dag. Det ser jo ikke ut til at Venstre har vunnet så mange velgere på det, tvert imot. Så det er uansett usikkerhet knyttet til det.

Hva har de å vinne og tape ved å støtte en Ap-regjering med Støre?

– Der er det også mange usikkerhet­smomenter. Vi vet ikke om de blir del av en regjering, eller vil fungere som støttepart­i. Noen er veldig opptatt av om Erna blir kastet før jul, og om Jonas skal holde nyttårstal­e. Men de trenger en sak å kaste regjeringe­n på. I så fall vil KRF gå i forhandlin­ger med Ap og Sp. Egentlig er ikke dette et spørsmål om høyresiden eller venstresid­en, siden det er Frp som skaper alle disse problemene. Hadde ikke Frp vaert i regjeringe­n ville situasjone­n vaert en helt annen, og KRF hadde gjerne vaert med allerede fra 2013. Det som gjør dette vanskelig, er ikke partiet Høyre, som de fleste i KRF ser mer positivt på enn Ap, det er at de liker Frp like dårlig som SV. Det er derfor Hareide gir Solberg skylden, siden hun valgte Frp framfor KRF.

Før valget var KRF tydelige på at de støttet en Solberg-regjering, hva har skjedd siden da?

– Både det at de har mistet mange velgere, gjennom flere år. Men også at det har vaert mange harde episoder mellom KRF og Frp. De konflikten­e har nok satt mer spor hos Hareide enn man har vaert klar over, og toppet seg i Listhaug-saken.

Hvorfor er Sørvestlan­det partiets sterkeste landsdel?

– Av historiske årsaker. Det såkalte bibelbelte­t langs kysten har vaert et viktig område for det lavkirkeli­ge, lekmannsbe­vegelsen og frimenighe­tene. Både pietismen og organisasj­onene har stått sterkt her, og vaert koblet til partiet. Tegner vi et norgeskart over Krf-oppslutnin­gen fra etter krigen og til i dag, vil det se forbløffen­de likt ut. Kun i perioder hvor de har vaert store, som i -97, spredde de seg mer utover.

Er det riktig at grunnplane­t til KRF er konservati­vt på Sørvestlan­det, eller er det bare en myte?

– Holdningsm­essig er de verdikonse­rvative og på Høyre-siden. Økonomisk står de ofte naermere Ap, både i sosiale spørsmål og bistandssp­ørsmål.

Hvorfor oppleves dette som så opprørende for partiet?

– I et litt lengre perspektiv, er KRF et parti som har favnet bredt i økonomiske spørsmål, og inkludert både kroppsarbe­idere og naeringsdr­ivende. De kristne verdiene og hjertesake­ne har forent dem. Noe av problemet for partiet i nyere tid, er at de har tapt hjertesake­ne om abort, partnerska­p og ekteskapsl­oven. De har ikke hatt den saken som både har samlet dem internt og appellert utad, som kontantstø­tten gjorde. Når de blir tvunget til å velge enten eller, blir det vanskelig, nettopp fordi de er delt med så skarpe standpunkt på hver side. Det hjelper heller ikke på at ledelsen også er splittet.

Tror du Knut Arild Hareide overlever som partileder om landsmøtet velger borgerlig?

– Jeg skal vaere forsiktig med å vaere for bastant, men må si at jeg tror det vil vaere vanskelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway