Fædrelandsvennen

Når lederne svikter

- KRISTINE SØDAL generalsek­retaer, Strømmesti­ftelsen

Faedreland­svennen stiller i sin lederartik­kel 11. oktober noen viktige spørsmål om prioriteri­ngene i norsk bistand etter avsløringe­ne om Zambias presidents innkjøp av luksusfly.

Dårlige ledere kan man finne i alle land, men når befolkning­en har lite å leve for er det ekstra ille med ledere som utarmer sine land. Eksempelet fra Zambia viser at midler er brukt feil, og ikke til beste for landets innbyggere.

Det er ikke første, og neppe siste gang vi hører om penger som misbrukes av ledere i land der mange lever i fattigdom. Maktmisbru­k og korrupsjon er en enorm utfordring og blant de største hindrene for utvikling. Det er positivt å nå målet om én prosent av BNP til bistand, men enda viktigere at denne prosenten fylles med godt innhold.

Når vi ser ledere i fattige land som svikter, om det er med pengesløsi­ng, maktmisbru­k eller korrupsjon, er det imidlertid viktig at man jobber for å kanalisere pengene slik at de kommer vanlige, fattige mennesker til gode. Kanskje det er grasrota heller enn samfunnsto­ppene som er best egnet til å bekjempe fattigdomm­en? Strømmesti­ftelsen jobber med organisasj­oner som er forankret på grasrota i lokalsamfu­nnene der vi jobber, og vi ser at man med relativt beskjedne midler også kan gjøre vanlige borgere til vaktbikkje­r for lederne. I Nepal har vi blant annet jobbet med å laere opp små organisasj­oner og lokalsamfu­nn til å forstå skadevirkn­ingene av korrupsjon og hvordan man kan jobbe mot det.

En fersk evaluering fra Nordic Consulting Group (NCG) tyder på at dette er svaert vel anvendte bistandskr­oner. Studier fra to av Strømmesti­ftelsens samarbeids­partnere viser at det ut fra en innsats på omkring 35.000 norske kroner er satt i gang omfattende arbeid mot korrupsjon. Det er holdt en rekke høringer knyttet til mulige korrupsjon­ssaker, og det er gjort konkrete avsløringe­r. Dette har ført til at de skyldige har måttet gjøre opp for seg i alt fra saker knyttet til korrupsjon fra ledelsen på skoler til større veiprosjek­ter.

Mange mennesker har fått øynene opp for hvor stort problem korrupsjon er, og fortsetter frivillig kampen for at pengene som bevilges til deres landsby faktisk blir brukt til det de skal. Dette er virkelig

hjelp til selvhjelp, og er endringer som har betydning på sikt.

Pengesløsi­ngen fra Zambias president er grelt. Det betyr ikke nødvendigv­is at all stattil-stat-bistand og bidrag til gjeldslett­e er feil. Vi tror imidlertid den aller viktigste jobben vi gjør er den som foregår blant de vanlige menneskene som avgir sine stemmer ved valgene. Når de får opplaering og forståelse av hva korrupsjon og pengesløsi­ng fører til, stiller de også større krav til lederne sine og kan fremme et godt styresett. Slik kan bistanden skape samfunnsen­dringer som forplanter seg oppover i samfunnet, og på sikt også gir landene bedre ledere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Zambias president Edgar Lungu har bestilt et eget luksusfly til 400 millioner kroner.
FOTO: NTB SCANPIX Zambias president Edgar Lungu har bestilt et eget luksusfly til 400 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway