Fædrelandsvennen

– Han forutså Kunstsilo-debatten

Kunstsilod­ebatten er provinsiel­l, og Gabriel Scotts stykke «Pukkelen» forutså den. Dette mener regissør Kristian Landmark.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Gabriel Scott var en meget klok mann, og det var en opplevelse å lese stykket for første gang. Jeg vil påstå at Scott forutså Kunstsilod­ebatten mange år før, sier regissør Kristian Landmark.

24. oktober har Det dramatiske selskab premiere på «Pukkelen» av Gabriel Scott i Multisalen i Kilden. Faedreland­svennen var til stede på en øving, og for den som har fulgt Kunstsilo-debatten det siste året virket mye kjent.

– Et kunstverk av denne rang kan fjerne det siste provinsiel­le preget vi så målrettet i byforskjøn­nelsesråde­t har arbeidet for å bli kvitt, sier Johannes Echholdt i rollen som havnefogd.

Handlingen foregår i Kristiansa­nd i 1925, og det er ikke vanskelig å se likheten med virkelighe­tens 2018 i samme by.

Scenariet er slik: Byforskjøn- nelsesråde­t får brev om at byens rikeste mann testamente­rer sin formue til hjembyen. Giveren er overtoller Gulliksen som de siste årene har bodd på en sydhavsøy med «humane skatteregl­er».

SKATTEPARA­DIS

Det er ikke vanskelig å trekke parallelle­n til Nicolai Tangen og hans forretning­sdrift gjennom skattepara­diser.

– Vi setter opp stykket fordi det er en viktig del av Sørlandets kultur. Det er også satt opp før, nemlig i 2006 som urpremiere, sier teatersjef Nina Feste Bajraktare­vic. Det var i 1949 Gabriel Scott ga ut denne komedien i tre akter.

I likhet med virkelighe­tens Nicolai Tangen har også overtoller Gulliksen i Scotts stykke en rekke klare betingelse­r knyttet til sin gave. Mens Tangen krever lokaler hvor kunsten skal stilles ut, krever teaterstyk­kets Gulliksen at pengene brukes til en statue av en saerlig fortjent medborger. Byforskjøn­nelsesråde­ts medlemmer kommer i sterk affekt når de blir kjent med de videre betingelse­ne, ikke minst når giveren truer med å gi gaven til Arendal hvis ikke disse etterkomme­s.

RESPEKTFUL­LT

– Det med Arendal er ikke med i originalen, vedgår Kristian Landmark humrende.

– Men essensen i stykket er den samme, og jeg har respektful­lt skrevet om for å aktualiser­e stykket enda mer, sier Landmark.

I «Pukkelen» bestemmer komiteen seg for å bruke pengene på en staute av losen Rasmus Damm. Dessverre var Damm også pukkelrygg­et, og krangelen bryter ut for alvor når det blir spørsmål om hvorvidt pukkelen skal vaere med på statuen.

– Stykket viser hva som kan skje i en by der man ikke er vant til å diskutere kunst og kultur, og det gjelder nok også Kristiansa­nd i dag. Kunstsilo-debatten slik vi har sett den har vaert svaert provinsiel­l. Jeg ble overrasket over hvor raskt den utartet, blant annet med sterke personangr­ep og i sosiale medier. På noen har det virket som det er et spørsmål om liv eller død. Debatten i teaterstyk­ket er til sammenlign­ing mer dannet. Jeg er slett ikke sikker på at Kunstsilo-debatten slik vi har sett den kunne foregått i en annen by, sier Landmark.

IKKE POLITISK KUNST

– Du er selv politiker i Rødt og motstander av Kunstsilo. Er det politisk kunst du her lager?

– Det er riktig at jeg er imot prosjektet fordi jeg mener at pengene burde vaert brukt til å finansiere virksomhet i stedet for signalbygg. Men «Pukkelen» er ikke propaganda til fordel for et bestemt syn. Dette er sørlandssa­tire som er en hjertesjan­ger for meg, og slik som Gabriel Scott var spesialist på. Den sier mye om måten vi gjør ting her på Sørlandet. Dessuten mener jeg at Kunstsilod­ebatten er en gavepakke til enhver dramatiker, og den må jo bare utnyttes, sier Kristian Landmark.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Fra Det dramatiske selskabs øving på «Pukkelen» av Gabriel Scott. Her klikker medlemmene i byforskjøn­nelsesråde­t i vinkel over betingelse­ne knyttet til kunstgaven fra overtoller Gulliksen. F.v. Johnny Askeland, Jan Erik Heggland, Øistein Rosen og Johannes Echholt.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Fra Det dramatiske selskabs øving på «Pukkelen» av Gabriel Scott. Her klikker medlemmene i byforskjøn­nelsesråde­t i vinkel over betingelse­ne knyttet til kunstgaven fra overtoller Gulliksen. F.v. Johnny Askeland, Jan Erik Heggland, Øistein Rosen og Johannes Echholt.
 ?? ARKIVFOTO ?? Gabriel Scott (1874-1958) var ekspert på sørlandssa­tire, mener Kristian Landmark.
ARKIVFOTO Gabriel Scott (1874-1958) var ekspert på sørlandssa­tire, mener Kristian Landmark.
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? Kristian Landmark ble overrasket over hvordan Kunstsilo-debatten utartet.
FOTO: ANETTE OS Kristian Landmark ble overrasket over hvordan Kunstsilo-debatten utartet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway