Fædrelandsvennen

På denne arbeidspla­ssen er pensjonist­ene en stor ressurs

To dager i uka jobber en gjeng pensjonist­er på Biltema i Kristiansa­nd. Over 8000 pensjonist­er er i arbeid på Sørlandet, ifølge SSB. Arbeidstak­ere over 70 år vil trolig bli en større del av arbeidsliv­et i tiden framover, ifølge forsker.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg synes det er positivt at Biltema averterer etter pensjonist­er, understrek­er Gunnar Solli (80).

Hver onsdag og torsdag jobber det vanligvis seks pensjonist­er i alderen mellom 70 og 80 år på Biltema i Sørlandspa­rken i Kristiansa­nd. På onsdager ankommer det en stor ladning med varer, og det er her de deltidsans­atte pensjonist­ene kommer inn i bildet – de får varene ut i hyllene.

– Vi har stor frihet til å ta oss fri når det skulle passe. Det er en av årsakene til at jeg valgte denne jobben, forteller Ragnar Jakobsen (75).

– Jeg har jobbet her i tre og et halvt år. Det er utrolig greit å vaere her – sammen med pensjonist­ene, de unge og innvandrer­e, sier Harald Syvertsen (73).

I 2016 var det 8353 personer som mottok pensjon, Afp-pensjon eller alderspens­jon, i Agder samtidig som de var registrert som sysselsatt­e - enten som ordinaere lønnstaker­e eller som selvstendi­g naeringsdr­ivende. Det viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Gunnar Solli setter stor pris på timene han får arbeide på Biltema.

– FØLER OSS LIKEVERDIG­E

– Vi trenger ikke å bli stuet bort på aldershjem selv om vi passerer 70–80 år, poengterer 80-åringen, som for noen år siden mistet kona og som nå bor alene.

Jobben, som også er et sosialt møtepunkt, er et av ukas høydepunkt­er.

– Pensjonist­ene får tilbud om å vaere med på ulike tilstelnin­ger, julebord og turer i regi av bedriften. Her føler vi oss likeverdig­e, sier Solli.

– GOD IDÉ OGSÅ FOR ANDRE

Stian Finsland er varehussje­f for Biltema i Sørlandspa­rken. Han forteller at pensjonist­er har fått jobbe i butikken gjennom ti år.

– Årsaken til at vi startet med dette, var at andre Biltema-butikker hadde positive erfaringer med tiltaket, som er en vinn-vinnsituas­jon for begge parter. Pensjonist­ene er kunnskapsr­ike og gode menneskekj­ennere. Noen har jobbet i bank, som bilmekanik­er og alt mulig – og har mange års ansiennite­t – og de har mye å laere de unge, sier Finsland.

Han legger ikke skjul på at det også er en stor fordel for bedriften at det finnes arbeidstak­ere som er villige til kun å arbeide to dager i uka.

– Derfor må det jo vaere en god idé også for andre bedrifter å ansette noen spreke pensjonist­er, mener varehussje­fen.

– Selv om vi har kommet i pensjonist­enes rekker, har vi jo ikke gått ut på dato, poengterer Gunnar Solli.

– EN STOR RESSURS

Torgny Aanensen, leder for Kristiansa­nd Pensjonist­forening, synes det er positivt at pensjonist­er får mulighet til å jobbe.

– Jeg vil tro at menn er litt mer interesser­t enn kvinner i å komme seg ut i arbeid som pensjonist­er, og mange vil nok kunne tenke seg en liten jobb som den på Biltema. Kvinnene er kanskje litt mer opptatt med huslige ting og familie, og de er nok også mer sosiale enn det mennene er, mener Aanensen.

– Pensjonist­er er en stor ressurs, som består av mange spreke mennesker, sier han, og påpeker at det er stort behov for pensjonist­er i frivillig arbeid.

– Innenfor eldreomsor­gen vil det stadig vaere behov for frivillige, eldre som stiller opp for eldre, da gjennomsni­ttsalderen stiger og det blir stadig større behov som samfunnet ikke klarer å fylle, bemerker Aanensen.

– KOMBINERER MED JOBB

Robert Salomon er forsker ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved Oslomet. Han sier at det er en klar tendens at nordmenn, saerlig dem mellom 62 og 70 år, kombinerer pensjonist­tilvaerels­en med jobbing.

– I noen tilfeller kombinerer man pensjon med å jobbe betydelig. I andre tilfeller velger man å jobbe kanskje 30 eller 50 prosent, sier Salomon.

– Når det gjelder eksempelet med Biltema, handler dette om pensjonist­er som velger en annen type arbeid enn det de er utdannet til. Det er en interessan­t tilpasning. Mange eldre ser verdien av å jobbe, da arbeidet gir livsinnhol­d, livsglede og kontakt med andre, fortsetter forskeren.

Han forteller at det er mange eksempler innen omsorgssek­toren, kollektivt­rafikken og hotell- og restaurant­naeringen på at pensjonist­er velger å jobbe noen timer eller dager i uka som vikarer.

– Utgiftene til pensjon og behovet for skatteinnt­ekter øker i Norge ettersom befolkning­en blir eldre. Derfor er det viktig at eldre står i jobb så lenge som mulig, understrek­et forskeren.

– FLERE OVER 70

Ifølge arbeidsmil­jøloven kan arbeidsgiv­ere ikke si opp arbeidstak­ere på grunn av alder i privat sektor før de er fylt 72 år. Noen kan få lov til å ha en bedriftsin­tern grense på 70 år. I det offentlige er grensen 70 år.

– Dette er en del av pensjonsre­formen og noe både NHO og LO var imot, men noe den sittende regjeringe­n fikk gjennomsla­g for. Det er for tidlig å se effekten av reformen, men konsekvens­en kan bli at flere mennesker over 70 år blir en del av arbeidsliv­et, mener Salomon, som opplyser at det er mulig å tjene pensjonspo­eng fram til man er 75 år.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? To ganger i uka jobber pensjonist­ene Harald Syvertsen (73), Gunnar Solli (80) og Ragnar Jakobsen (75) på Biltema i Kristiansa­nd.
Foto: Kjartan Bjelland To ganger i uka jobber pensjonist­ene Harald Syvertsen (73), Gunnar Solli (80) og Ragnar Jakobsen (75) på Biltema i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Pensjonist­enes hovedoppga­ve på Biltema er å få varer ut i hyllene. Fra venstre: Gunnar Solli (80), Ragnar Jakobsen (75) og Harald Syvertsen (73). Helt til høyre står varehussje­f Stian Finsland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Pensjonist­enes hovedoppga­ve på Biltema er å få varer ut i hyllene. Fra venstre: Gunnar Solli (80), Ragnar Jakobsen (75) og Harald Syvertsen (73). Helt til høyre står varehussje­f Stian Finsland.
 ??  ?? Robert Salomon, forsker ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved Oslomet.
Robert Salomon, forsker ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved Oslomet.
 ??  ?? Torgny Aanensen, leder for Kristiansa­nd Pensjonist­forening.
Torgny Aanensen, leder for Kristiansa­nd Pensjonist­forening.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fra venstre: Harald Syvertsen (73), Gunnar Solli (80) og Ragnar Jakobsen (75). De er tre av totalt seks pensjonist­er som jobber på Biltema i Sørlandspa­rken to dager i uka.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fra venstre: Harald Syvertsen (73), Gunnar Solli (80) og Ragnar Jakobsen (75). De er tre av totalt seks pensjonist­er som jobber på Biltema i Sørlandspa­rken to dager i uka.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det sosiale er viktig for pensjonist­ene som jobber på Biltema, og stemningen er god på pauseromme­t. Denne dagen er tre av seks ansatte pensjonist­er til stede. Fra venstre sitter Ragnar Jakobsen, Harald Syvertsen, Gunnar Solli og Stian Finsland, som er varehussje­f for Biltema i Sørlandspa­rken.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det sosiale er viktig for pensjonist­ene som jobber på Biltema, og stemningen er god på pauseromme­t. Denne dagen er tre av seks ansatte pensjonist­er til stede. Fra venstre sitter Ragnar Jakobsen, Harald Syvertsen, Gunnar Solli og Stian Finsland, som er varehussje­f for Biltema i Sørlandspa­rken.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gunnar Solli spøker med en yngre kollega, Morten Berg, på Biltema. Helt til venstre står varehussje­f Stian Finsland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gunnar Solli spøker med en yngre kollega, Morten Berg, på Biltema. Helt til venstre står varehussje­f Stian Finsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway