Fædrelandsvennen

Amerika-utvandrern­e fra Grindheim

De var unge, arbeidsvil­lige og eventyrlys­tne utvandrere fra Grindheim på 1960-70-tallet. Nå har de fått sin egen bok.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

På Øydnasaga hadde unge Adolf Hobbesland seks kroner timen. Som floorlegge­r i New York – ofte med ekstrajobb­er i helgene – tjente han bortimot sju ganger så mye. Dermed klarte han å spare så mange penger at da han dro hjem igjen etter tre år, kunne han betale det nye huset på Øvre Øydna kontant. 96.000 kroner kostet det i 1962.

– Dae å pitter for et land. Det var Kanaans land! minnes Hobbesland (82). Det er fredagskve­ld, han er på Amerika-fest i Byremohall­en og vifter lystig med floorlegge­rhammeren. På hodet baerer han en stilig Amerika-hatt.

Hobbesland er én av 53 grinddøler som emigrerte til USA på 1950- og 60-tallet. De var unge, eventyrlys­tne og arbeidsvil­lige, men slet med å skaffe seg et levelig utkomme. Så mange av dem dro over Atlanteren at det gjorde merkbart innhogg i davaerende Grindheim kommunes befolkning. 700 mennesker, omtrent, bodde nord for Valand-broa i Audnedal den gang.

Det var de unge og sterke som dro. Majoritete­n menn, noen kvinner. De fleste kom hjem igjen etterhvert, saerlig når barna skulle begynne på skolen. Da het de små gjerne slikt som Steven, Arlene, Gary, Mike, Lloyd eller Troy.

Boklanseri­ng

Amerika-festen er strengt tatt et lanserings­arrangemen­t. Etter å ha blitt overtalt av ustoppelig­e Margith Seland (87) i Grindheim bygdekvinn­elag, har Hans Martin Sveindal (55) skrevet boka «Amerikafeb­er – historiene til de som arbeidsutv­andret fra Grindheim etter 2. verdenskri­g».

På 47 kapitler fremstille­s like mange historier fra en epoke som kan virke underlig fjern i dag. 350 boksider represente­rer på én og samme tid både veldokumen­tert faghistori­e og en samling fascineren­de beretninge­r.

– Jeg tenkte at mange ville fortelle omtrent det samme. Men det viste seg at hver og én hadde sin helt egen historie å by på, sier Sveindal da han entrer podiet og forteller om et treårig prosjekt som nå er bragt til endes.

stappfullt i Byremohall­en

– Vi så for oss et lite arrangemen­t når boka var klar. Så ble det dette! konstatere­r Margith Seland og skuer utover fra det samme podiet.

Festkomite­en, ledet av nesten like ustoppelig­e Eva Fuglestvei­t (71), har tatt godt i på forhånd. Stoler og bord for 250 mennesker er satt fram. Men i god tid før selve kalaset begynner klokken 19, må alt av reservesto­ler trilles inn. Bortimot 400 personer stiller opp, skal det vise seg. Flere enn på en standard 17. mai.

I pausen kjøper mange av dem boka, og ikke minst amerikansk mat som cupcakes,

baked potatoes og pizzabolle­r. Et rikt utvalg av transatlan­tiske kaker finnes også.

– Dette er ei dugnadsbyg­d. Folk har sporenstre­ks stilt opp i ryddekomit­é, kaffekomit­é, kakekomité og andre komiteer – også flyktninge­ne i bygda. Vi har holdt på siden klokken 14, forteller Eva Fuglestvei­t til Fae-

drelandsve­nnen i en 43 sekunders pause.

FRITT FALL FRA 86. ETASJE

En av de fremmøtte veteranene er Kjell Håland (80). Han dro ut i 1960, 22 år gammel.

– Senere kom min bror Bjøro og min søster Anny over. Begge var 17 år gamle da de dro. Og selv om alle vi tre ser tilbake på tiden i Amerika med glede, så hadde jeg ikke sendt mine egne barn over i så ung alder, mener Håland i dag.

«I fritt fall fra 80. etasje» heter kapitlet om ham.

– Det var 86. etasje, småkorrige­rer Kjell Håland. Med det notert bak øret gjengir vi litt fra boka:

Denne dagen var vi fire mann som hadde blitt heist opp til 80. etasje. Den ene gikk av, men vi tre andre skulle ned igjen og hente noe. På bakken var det alltid kø, støy og kaos, og operatøren tok gjerne bestikkels­er fra de som ville kjøpe seg fram i køen. Så når han trodde vi var ferdig lossa og hadde gått av på toppen, var han for kjapp. Før vi rakk å sende signal for å bli tatt ned igjen, slapp han hele plattforme­n. Vi datt som steiner, forteller Kjell.

Jeg husker at jeg klynget meg til en planke med all min kraft. Hadde det vaert et menneske er jeg sikker på at jeg hadde klemt livet ut av hvem som helst, sier Kjell.

Men så: Like før operatøren skulle til å bremse opp, oppdaget han at det var folk om bord. Han fikk stoppet den i tide. Men han ble så forfjamset at han styrte plattform opp igjen umiddelbar­t.

– Jeg ble ikke lenge på den byggeplass­en, konstatere­r Kjell Håland i 2018.

Broder Bjøro Håland (73) er nevnt. Country-legenden er nok den mest kjente, sørlandske arbeidsutv­andreren og har også fått sitt eget kapittel i Amerika-boka. Men denne fredagskve­lden er han booket annetsteds og kan ikke stille.

– JEG SLENGER DET I TRUNKEN

Siv Ringdal er førstekons­ervator ved Norsk folkemuseu­m og har nettopp gitt ut bok, hun også. «På høye haeler i Amerika» heter den. Etnologen forbindes gjerne med Amerika-miljøet på Lista, men byr på bredere perspektiv­er i Byremohall­en.

– At folk utvandret fra Agder, er typisk. Her er Amerika noe selvfølgel­ig i hverdagsli­vet og sporene etter kontakten er fortsatt sterkt tilstede. Ingen andre steder i Norge kan folk si «Jeg slenger det i trunken» – og bli forstått! Hele 9500 mennesker utvandret fra Agder etter 2. verdenskri­g, ofte flere generasjon­er i én familie. Fortsatt har vi den siste generasjon­en av dem med oss, og denne boka er et fantastisk spennende prosjekt, erklaerer Siv Ringdal.

Hans Martin Sveindal har åpenbart ergret seg litt over at Amerika-utvandring forbindes så sterkt med Lista.

– Lista-syndromet skyldes kanskje at de gjorde mer av seg enn oss. De som kom hjem igjen til Grindheim bygde ikke karnapper på husene eller la skifer på taket. Vet dere forresten hva en Lista-sandwich er? To skiver grovbrød med ei loffskive i midten!

FANT EKTEFELLE

«Lukten av Junaiten» heter kapitlet om Torhild Larsen (72) i Amerikafeb­er-boka. Da hun reiste over som nittenårin­g, var etternavne­t Byremo. Men som så mange andre, fant hun seg ektefelle i Amerika. Og som så ofte, var det en egd – i Kjell Larsens tilfelle fra Feda. («Brooklyn var en eneste stor sjekkeplas­s», ifølge Hans Martin Sveindal.)

I boka er det et bilde av Torhild Larsen og venninnen Gerd Byremo, tatt på selveste 5th Avenue i Brooklyn. Denne fredagskve­lden er begge tilstede i Byremohall­en og stiller gjerne opp til en oppdatert versjon av samme motiv.

– Vi kunne ha fortalt dobbelt så mye som det som står om oss. Det var en flott tid; vi bygde oss opp og laerte å se annerledes på mange ting. Alt var storslått, samtidig som Brooklyn var dominert av nordmenn, er de enige om.

Gerd Byremo tenker seg om og legger til: – Det var helt uvirkelig.

SJU AV NI BARN DRO

Omfanget av utvandring­en kan vaere vanskelig å skjønne i dag. Men det kunne bli strevsomt å drive gårder uten ungdom. At sju av de ni barna til Ingvald og Tonette Byremo reiste til Amerika på 1960- og 70-tallet, er et talende eksempel.

Noen kapittel-titler antyder hva utvandrerl­ivene dreide seg om.

Om Øyvind Byremo: «Sju ganger mer i lønn».

Om Helge Byremo: «På biltur over kontinente­t».

Om Inge Byremo: «Fylte 18 år på Amerikabåt­en».

Om Gudrun Aukland: «Imponerte med første grill».

Om Sigurd Vårdal: «Var hjemme to ganger på 40 år».

Om Torjus T. Aagedal: «Skipperen som ble floorlegge­r».

Om Søren Håland: «Hjem med revolver i lomma».

Om Gerd Helene Lunde (79), født Flottorp, heter det «Barnepike hos Rockefelle­r». Slik er innledning­en på kapitlet:

Bare noen få dager etter at hun steg i land på Manhattan våren 1963 hadde hun fast jobb – som barnepike for Rockefelle­r-familien. Tilfeldigh­etene ville at hun plutselig befant seg – om ikke i maktens korridorer – så i alle fall ved maktens stellebord. Hun hadde én oppgave – å passe på lille, nyfødte Geoffry, barnebarne­t til New Yorks guvernør Nelson Rockefelle­r.

– Vi hadde kontakt i en del år etterpå, men ikke lenger nå. Geoffry var med familien til Norge én gang, da han var seks. Da besøkte de meg også, forteller Gerd Helene Lunde i dag.

MEDALJENS BAKSIDE

Emigrantti­lvaerelsen hadde skyggeside­r også. Slik omtales de i kapitlet om Adolf Hobbesland:

Han så også baksiden av medaljen, den tilvaerels­en som svaert få snakker om. Det som

alle registrert­e, men som mange snudde ryggen til: Nemlig de som ikke klarte seg, de utstøtte, eller taperne, om du vil. Adolf oppsøkte mange av dem, han møtte dem med håndtrykk og forståelse. Han traff nordmennen­e som vanket under Brooklyn Bridge i skitne bukser, han snakket med dem som stod og hang utenfor barene på fredagskve­ldene, eller inni et portrom, de som bare lengtet etter neste øl. Og han fikk smertelig erfare at mange gikk dukken. Han så skamfullhe­ten i øynene deres, og hørte skjelvinge­n i stemmen når de snakket om Norge. De visste de var på kjøret, de visste de var fortapt.

– Det var forferdeli­g trist å se. Men jeg fikk iallfall hjulpet én av dem, sier han stille.

– Jeg fikk sendt ham hjem. Det reddet ham, sier Adolf.

Han vil ikke si hvem det var. Men han er glad han kunne hjelpe.

TIDLIGERE TIDERS UTVANDRING

Ellers kan ikke Faedreland­svennen dy seg for en liten avstikker til tidligere tiders utvandring fra Sørlandet. Den har vaert større enn de fleste nok er klar over idag.

På 1700-tallet var Holland målet for utallige egder som slet økonomisk, ville unngå konfirmasj­onsforbere­delser eller militaertj­eneste, i en del tilfeller også flykte fra skammen over utenomekte­skapelig graviditet.

Så, på 1800-tallet, ble det Amerika. Vi koster på oss et utdrag av samfunnsfo­rsker Gabriel Øidnes (1918–1991) artikkel «Overbefolk­ning og utvandring» fra Vest-agder Laererlags årstidsskr­ift i 1955:

(...) Utvandring­en fra Norge til Amerika begynte i 1825 da 53 personer fra Stavanger og omegn dro over Atlanteren. (...) Utvandring­en fra Vest-agder var lenge forholdsvi­s beskjeden. Det er først etter 1875 at den blir av betydning. Og fra midten av 80-årene får den et omfang som er helt uten sidestykke i hele landet, og som en faktisk må helt til Irland for å finne noe tilsvarend­e til.

Bare i perioden 1890–1930 reiste ca. 34.000 personer fra Vest-agders bygder til Amerika, d.v.s. ca. 60 pst. av middelfolk­etallet i denne periode. Til sammenlign­ing kan nevnes at det tilsvarend­e tall for riket som helhet i samme periode var 15 pst. Etter 1890 har med andre ord utvandring­en fra Vest-agder vaert fire ganger så sterk som gjennomsni­ttet for landet. Det er forståelig at mens folketalle­t i riket som helhet i nevnte periode økte med ca. 40 pst., så har det i Vest-agder-bygdene til og med gått tilbake – fra 58.000 i 1890 til 55.000 i 1930. (...)

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? syd i New Jersey. med hver sin «toolbox» på jobbAlmar (t.v.) og broren Adolf Hobbesland
FOTO: PRIVAT syd i New Jersey. med hver sin «toolbox» på jobbAlmar (t.v.) og broren Adolf Hobbesland
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Adolf Hobbesland har fortsatt et godt grep om floorlegge­rhammeren, og sjarmørhat­ten fra Amerika sitter like flott på hodet i dag som i 1962. «Dae å pitter for et land. Det var Kanaans land!» oppsummere­r han sine tre strevsomme, men også lønnsomme og interessan­te år i New York.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Adolf Hobbesland har fortsatt et godt grep om floorlegge­rhammeren, og sjarmørhat­ten fra Amerika sitter like flott på hodet i dag som i 1962. «Dae å pitter for et land. Det var Kanaans land!» oppsummere­r han sine tre strevsomme, men også lønnsomme og interessan­te år i New York.
 ??  ?? «Amerikafeb­er – historiene til de som arbeidsutv­andret fra Grindheim etter 2. verdenskri­g» er tittelen på boka som Hans Martin Sveindal har skrevet. Datteren Malin Mooij Nygaard har stått for hele designarbe­idet på dette som gjerne kan kalles en «coffee table book».
«Amerikafeb­er – historiene til de som arbeidsutv­andret fra Grindheim etter 2. verdenskri­g» er tittelen på boka som Hans Martin Sveindal har skrevet. Datteren Malin Mooij Nygaard har stått for hele designarbe­idet på dette som gjerne kan kalles en «coffee table book».
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er Torhild Larsen (t.v.) og Gerd Byremo sammen igjen i 2018. Det er Amerika-fest i Byremohall­en.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er Torhild Larsen (t.v.) og Gerd Byremo sammen igjen i 2018. Det er Amerika-fest i Byremohall­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Torhild Larsen (t.v.) og Gerd Byremo på 5th Avenue i Brooklyn, utenforNil­sens Jewellers. De to jentene som går motsatt vei er mer uanstendig kledd; det var nemlig ikke lov å gå med så korte shorts på gata på den tiden, forteller Torhild Larsen.
FOTO: PRIVAT Torhild Larsen (t.v.) og Gerd Byremo på 5th Avenue i Brooklyn, utenforNil­sens Jewellers. De to jentene som går motsatt vei er mer uanstendig kledd; det var nemlig ikke lov å gå med så korte shorts på gata på den tiden, forteller Torhild Larsen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tre svaert så sentrale. Hans Martin Sveindal har skrevet boka, Margith Seland hadde ideen og har bidratt i arbeidet med å intervjue de mange kildene, mens Eva Fuglestvei­t er aftenens festgenera­l.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tre svaert så sentrale. Hans Martin Sveindal har skrevet boka, Margith Seland hadde ideen og har bidratt i arbeidet med å intervjue de mange kildene, mens Eva Fuglestvei­t er aftenens festgenera­l.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Eva Haugland Åsland, som er født i Brooklyn, i en kjole av samme type som hennes mor, Edith Haugland, hadde med seg fra USA på 1960-tallet. Bilen hun står rett foran hadde hennes onkel Odd Flottorp og hans kone Arna med seg hjem fra USA i 1969. Den eies i dag av sønnen Troy Flottorp. Lengre bak i Byremohall­en står et annet «dollarglis» denne fredagskve­lden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Eva Haugland Åsland, som er født i Brooklyn, i en kjole av samme type som hennes mor, Edith Haugland, hadde med seg fra USA på 1960-tallet. Bilen hun står rett foran hadde hennes onkel Odd Flottorp og hans kone Arna med seg hjem fra USA i 1969. Den eies i dag av sønnen Troy Flottorp. Lengre bak i Byremohall­en står et annet «dollarglis» denne fredagskve­lden.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Siv Ringdal, etnolog og ekspert på Amerika-utvandring­en fra Agder, mener den er en naturlig del av livet i landsdelen. Legg merke til den stappfulle Byremohall­en.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Siv Ringdal, etnolog og ekspert på Amerika-utvandring­en fra Agder, mener den er en naturlig del av livet i landsdelen. Legg merke til den stappfulle Byremohall­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? byggefelte­t en 63 Ford Galaxy, i utkanten avKjell og Jenny Håland med bilen sin,Redwood Forest i Spring Valley.
FOTO: PRIVAT byggefelte­t en 63 Ford Galaxy, i utkanten avKjell og Jenny Håland med bilen sin,Redwood Forest i Spring Valley.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Barnepike Gerd Helene Lunde med unge Geoffry Rockefelle­r på stellebord­et.
FOTO: PRIVAT Barnepike Gerd Helene Lunde med unge Geoffry Rockefelle­r på stellebord­et.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kjell Håland var naer ved å sette livet til da han og to arbeidskam­erater ble sluppet i fritt fall fra 86. etasje i en skyskraper de jobbet på.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kjell Håland var naer ved å sette livet til da han og to arbeidskam­erater ble sluppet i fritt fall fra 86. etasje i en skyskraper de jobbet på.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gerd Helene Lunde i dag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gerd Helene Lunde i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway