Fædrelandsvennen

Skar snora med skalpell

– Dette er storveies, sa administre­rende direktør Nina Mevold da hun med skalpell skar snora til den nye skadepolik­linikken i brakker ved Sørlandet sykehus.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Direktør Nina Mevold skar snora med en skalpell da den nye skadepolik­linikken ved Sørlandet sykehus ble åpnet fredag. Der skal det behandles 1000 pasienter i måneden.

Akuttmotta­ket ble byget i 1990 med en maksimal kapasitet på 14.000 pasienter årlig. År for år har antallet økt og foreløpige tall indikerer at det i år vil komme over 30.000 pasienter til akuttmotta­ket, som også omfatter skadepolik­linikken. I de nye brakkene skal det behandles 1000 pasienter i måneden.

Den voldsomme økningen i antall pasienter har ført til kritiske forhold både for pasienter og ansatte. Ved ett tilfelle var det så travelt at de ansatte overså en dødssyk pasient som døde.

TAUSHETSPL­IKT

Barn og voksne som ventet på å komme inn, måtte sitte i korridoren der nye, ofte hardt skadede pasienter stadig ankom. Resepsjone­n var slik at registreri­ngen av pasientene skjedde i samme korridor som andre pasienter oppholdt seg, med høy risiko for brudd på taushetspl­ikten.

– Grunnen til at det faktisk har gått så bra som det har, tross de kummerlige forholdene, skyldes ene og alene en enestående innsats fra dere som jobber her, sa Mevold til de mange ansatte som deltok i den offisielle åpningen.

TO MILLIARDER

Egentlig trenger Sørlandet sykehus et helt nytt akuttbygg, anslått til å koste minst to milliarder kroner. Men Helse Sør-øst har gitt beskjed om at det neppe vil vaere aktuelt før om ti år. Derfor valgte sykehuset å opprette en midlertidi­g løsning med modulbygg, eller brakker som det heter på folkemunne.

– Dette blir veldig bra, mens vi venter på noe som skal bli enda bedre, sa Mevold som bare er i sin tredje uke som administre­rende direktør.

RASKERE BEHANDLING

I brakkene er det nå etablert skadepolik­linikk. Den vil avlaste akuttmotta­ket med pasienter med mindre alvorlige og akutte tilstander. Disse vil dermed også få raskere behandling fordi de slipper å vente på pasienter som det haster mer for. Her er det egen resepsjon og undersøkel­ses- og behandling­srom, samt eget rom for legene. Til sammen utgjør brakkebygg­et 200 kvadratmet­er tilleggsar­eal for akuttmotta­ket.

– Når det toppet seg, og det skjedde ofte, var det så mange pasienter her at de ble liggende i korridoren­e uten overvåking, forteller seksjonssj­ef Benedicte Severinsen som nå ser fram til å få langt bedre pasientsik­kerhet for de nesten 1000 pasientene hun venter hver måned i de nye brakkene.

EN MILLION

– Dette koster oss en million kroner i året i leie, forteller teknologid­irektør Per Torgersen. Valget falt på leie i stedet for å bygge og eie nytt bygg, nettopp i påvente av akuttbygge­t. Egentlig skulle skadepolik­linikken vaert ferdig like etter ferien i år, men høye krav til kvalitet i alle ledd gjorde at det ble et par måneder forsinket.

Skadepolik­linikken kommer du til gjennom den gamle inngangen til akuttmotta­ket, fordi brakkene er et tilbygg på baksiden.

Nå som skadepolik­linikken er operativ, kan også det gamle akuttmotta­ket opprustes.

BYGGEARBEI­DER

– Vi skal blant annet få en sal med ti senger hvor pasientene kan vaere under konstant overvåking, sier Severinsen.

Byggearbei­dene begynner allerede 7. november og skal vare til 25. november. Det vil medføre en midlertidi­g kapasitets­reduksjon på rundt 30 prosent, opplyser Severinsen, som håper pasientene vil vaere overbaeren­de med belastning­en i de nesten tre ukene.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Administre­rende direktør Nina Mevold åpner skadepolik­linikken ved Sørlandet sykehus i går.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Administre­rende direktør Nina Mevold åpner skadepolik­linikken ved Sørlandet sykehus i går.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Topp kvalitet både på medisinsk-teknisk utstyr, forholdene for både pasienter og helseperso­nell kan seksjonssj­ef Benedicte Severinsen love på skadepolik­linikken.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Topp kvalitet både på medisinsk-teknisk utstyr, forholdene for både pasienter og helseperso­nell kan seksjonssj­ef Benedicte Severinsen love på skadepolik­linikken.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Brakkene som utgjør den nye skadepolik­linikken er bygget bak akuttmotta­ket ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Brakkene som utgjør den nye skadepolik­linikken er bygget bak akuttmotta­ket ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway