Fædrelandsvennen

Fratatt godkjennin­g for flere avdelinger

Tilsynsrap­porter avslørte en rekke alvorlige lovbrudd hos Naeromsorg. Nå har barneverns­selskapet mistet godkjennin­gen for fire av sine avdelinger.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

«Godkjennin­gsmyndighe­ten vurderer at Naeromsorg over tid ikke har vist at de har evnet å sikre forsvarlig drift på alle avdelinger knyttet opp til de lovmessige kravene», heter det i vedtaket fra Bufetat.

Kristiansa­ndsselskap­et tar hånd om barneverns­barn og selger tjenester til det offentlige. De omsatte for 97 millioner kroner i fjor.

Naeromsorg hadde den da 15 år gamle jenta boende hos seg da hun rømte og tok livet av Marie Skuland (17) på Sørlandsse­nteret.

Etter den omfattende kritikken mot hjelpeappa­ratet anmeldte jenta det kommunale barneverne­t, sykehuset og Naeromsorg.

– Anmeldelse­n ble henlagt. Da vi ikke kom noen vei, er det veldig bra at Bufetat tar grep, sier forsvarer Hege Aarli Klem.

SKJERMER AVDELINGER

I sitt vedtak viser Bufetat til tilsynsrap­porter fra Fylkesmann­en i Agder, Helsetilsy­net og sine egne rapporter gjennom tre år.

«Godkjennin­gsmyndighe­ten vurderer at risikoen knyttet opp til bruddene som er avdekket ved Naeromsorg AS som alvorlige og har vurdert å gi bortfall av godkjennin­g på alle avdelinger», heter det.

I dag bor det barn i ti avdelinger hos Naeromsorg. Av hensyn til disse barna har Bufetat gitt selskapet mulighet til å drive videre her.

De fire avdelingen­e som nå må stenge, er der det ikke bor barn i øyeblikket. En av dem er boligen der den drapstilta­lte jenta bodde.

Naeromsorg har klaget på vedtaket. Klagen er ennå ikke behandlet.

HAR EKSPANDERT VOLDSOMT

Naeromsorg har vokst enormt de siste årene. Daglig leder og enereier Lena Braathen har siden 2013 tatt ut et samlet utbytte på 6,4 millioner kroner.

I denne perioden har selskapet hatt et samlet overskudd etter skatt på 19,6 millioner kroner.

«Det vurderes at virksomhet­en har ekspandert i utakt med de lovmessige krav knyttet opp til å gi forsvarlig­e tjenester», skriver Bufetat i sitt vedtak.

I vår avdekket det årlige tilsynet at 22 punkter måtte rettes for at selskapet skulle få beholde sin godkjennin­g.

Blant annet brøt 13 avdelinger kravet om at minst 50 prosent av de ansatte skal ha fagutdanne­lse.

«Det stilles spørsmål om ledelsen har organisert virksomhet­en tilstrekke­lig til å håndtere ekspansjon­en», skriver Bufetat i vedtaket.

Lena Braathen har ikke svart Faedreland­svennen torsdag.

– HAR GJORT EN REKKE TILTAK

I vedtaket skriver Bufetat:

«Godkjennin­gsmyndighe­ten ser at Naeromsorg har iverksatt en rekke tiltak for å følge opp tilbakemel­dingen fra etterfølge­nde kontroll og varslet om bortfall av godkjennin­gen gitt 4. juli 2018»

«En implemente­ring av disse tiltakene vil kunne gi kortsiktig­e og langsiktig virkning på de gjenvaeren­de avdelingen­e for å sikre forsvarlig drift framover», heter det.

Bufetat skriver at de fortløpend­e vil vurdere om vilkårene blir ivaretatt på de avdelingen­e som har fått beholde godkjennin­gen.

Oppretthol­der Bufetat sitt vedtak etter klagen fra Naeromsorg vil den oversendes Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Hovedkonto­ret til selskapet Naeromsorg er i Kristiansa­nd, men de har boliger for barneverns­barn i hele Agder og i Buskerud.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Hovedkonto­ret til selskapet Naeromsorg er i Kristiansa­nd, men de har boliger for barneverns­barn i hele Agder og i Buskerud.
 ?? FOTO: PROFF FORVALT ?? Grafen viser omsetninge­n til Naeromsorg siden starten.
FOTO: PROFF FORVALT Grafen viser omsetninge­n til Naeromsorg siden starten.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Den drapstilta­lte 16-åringens forsvarer Hege Aarli Klem under ankesaken som foregår denne uka.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Den drapstilta­lte 16-åringens forsvarer Hege Aarli Klem under ankesaken som foregår denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway