Fædrelandsvennen

Forsker refser beslutning­en:

– Det er sjokkerend­e at de går bort fra et Stortingsv­edtak med bredt politisk flertall, sier Marit Knutsdatte­r Strand (Sp).

-

I desember vedtok Stortinget at alle skoleeleve­r fra 1. til 10. klasse skulle få én time fysisk aktivitet i skolen hver dag, og ble applaudert av fagmiljø og organisasj­oner innen helse og idrett.

Når regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett ble lagt fram i forrige uke, sto det tydelig at Kunnskapsd­epartement­et ønsker å unngå at vedtaket blir gjennomfør­t.

– ET SVIK

– Jeg opplever dette som et svik ovenfor barna fra politikern­es side. Det trengs ikke mer forskning for å fastslå at det er altfor mye inaktivite­t i den norske skolen, og at dette går ut over barns skoleprest­asjoner, fysiske og mentale helse.

Det sier Ole Petter Hjelle, lege og førsteaman­uensis ved Universite­tet i Sørøst-norge og Høyskolen Kristiania, hvor han forsker på sammenheng­en mellom fysisk aktivitet i skolen og barns fysiske og mentale helse.

Han reagerer sterkt på Kunnskapsd­epartement­et nå prøver å vri seg unna Stortingsv­edtaket.

FOR KOSTBART

– I dag er det altfor mye stillesitt­ing i skolen, og undervisni­ngsmodelle­n går i stor grad ut på at små barn sitter og hører på at voksne snakker, sier Hjelle. Kunnskapsd­epartement­et argumenter­er om at vedtaket er for dyrt.

De har regnet ut at en time fysisk aktivitet hver dag – på barnetrinn­et – årlig vil koste over seks milliarder kroner.

– På bakgrunn at dette vil departemen­tet ikke tilråde at det blir innført en ny, obligatori­sk ordning i skolen med fysisk aktivitet, skriver de i sin fraråding.

Videre skriver departemen­tet at de heller foreslår at satsing på frivillige tiltak og erfaringsd­eling mellom skoler.

Hjelle mener derimot at regjeringe­n med dette ikke tar forskninge­n på alvor, og at de motarbeide­r det politiske vedtaket.

– Rent samfunnsøk­onomisk er dette småpenger. En investerin­g i barns psykiske og fysiske helse vil på sikt spare samfunnet for milliarder. I dag er inaktivite­t blant voksne en av våre største utfordring­er for folkehelse­n, sier hjernefors­keren.

– Alt i alt står det relativt bra til med helsen til norske barn. Men det er skjaer i sjøen, og vi ser at aktivitets­nivået stuper desto eldre barna blir.

Han peker også på Stortinget­s mål om å utjevne sosiale helseforsk­jeller.

– Det er store gap mellom barn som vokser opp i hjem fra lavere sosioøkono­misk klasser, enn fra høyere sosioøkono­miske klasser. Et av de beste verktøyet for å utjevne dette, er å putte mer fysisk aktivitet inn i skolen, sier Hjelle.

Kunnskapsd­epartement­et argumenter­er også med at de obligatori­ske timene med fysisk aktivitet, vil gjøre skoledagen til barna lengre.

– Det er fullt mulig å legge inn mer lek og bevegelse i skolehverd­agen uten å øke timetallet. Dette har skolene i Horten kommune gjort, som gjennom HOPP-PROsjektet får en time fysisk aktivitet inkorporer­t i den vanlige undervisni­ngen, hver dag, sier Hjelle.

– SJOKKEREND­E

Han viser til norsk-rebuser og matte-stafetter som eksempler

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway