Fædrelandsvennen

17-åring tiltalt for ran, vold og drapstrusl­er

I sommer ble 17-åringen fra Lillesand dømt til ungdomsopp­følging etter å ha stukket av fra politiet i en stjålet BMW. Nå står han tiltalt igjen.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Lovbrudden­e 17-åringen nå er tiltalt for omfatter ran, vold, drapstrusl­er og salg av narkotika.

Gutten erkjenner straffskyl­d for de fleste forholdene, men mener han ikke kan straffes for den alvorligst­e anklagen, som gjelder ran og overfall mot en 19-åring 7. november i fjor.

– Jeg synes det er veldig dårlig at politiet tiltaler meg for vold og ran når jeg bare har hjulpet ham. Han lå bundet med sine egne klaer og kunne knapt snakke og bevege seg. Hadde ikke jeg vaert der kunne han ha frosset i hjel, sa 17-åringen da han forklarte seg i retten.

I juli ble han dømt til 55 dagers fengsel, men straffen ble utsatt mot at han gjennomfør­er ungdomsopp­følging i ni måneder.

Forholdene han er tiltalt for har i hovedsak funnet sted før denne dommen.

– BLE SPARKET I RYGGEN

19-åringen som ble banket opp og frastjålet mobiltelef­onen bekreftet i sin forklaring at tiltalte hadde hjulpet ham, men ga samtidig uttrykk for at han mente 17-åringen «var med på det».

– Det kom 6–7–8 stykker. De slo meg først med en tykk stokk. Jeg ble sparket mange ganger i ryggen, sa 19-åringen.

Alle bortsett fra 17-åringen skal ha vaert maskerte. En av angriperne skal ha hatt på seg en Halloween-maske, mens andre gikk med tørklaer foran ansiktet.

I retten forklarte 19-åringen at han kjente igjen én av de maskerte mennene, en 21-åring fra Grimstad. 21-åringen, som også er tiltalt i saken, nektet straffskyl­d da han forklarte seg i retten.

– Han satt oppå meg med kneet på halsen min. Han spurte om jeg hadde mobiltelef­on, sa 19-åringen.

De øvrige overfallsm­ennene er ikke identifise­rt.

– SA DE SKULLE DREPE MEG

21-åringen og de andre skal ha tvunget 19-åringen til å låse opp telefonen og endre kode, samt slette «Find my Iphone» slik at han ikke kunne spore den.

– De sa de skulle drepe meg hvis jeg anmeldte det. Mot slutten syntes jeg at jeg så et løp fra en pistol. Jeg vet ikke om den var ekte, sa 19-åringen.

Motivet for overfallet er uklart, men 19-åringen har vaert utsatt for rykter om at han var delaktig i dobbeltdra­pet i Kristiansa­nd i 2016.

Han har tidligere blitt utsatt for vold av andre ungdommer på grunn av dette, selv om politiet har avvist at han på noen måte var involvert.

SKULLE KJØPE HASJ

Den tiltalte 17-åringen, som har kjent 19-åringen i mange år, fortalte at han gikk opp til barnehagen denne kvelden for å kjøpe hasj av en annen kamerat.

– Jeg så dem (kameraten og 19-åringen) stå ved rundkjørin­ga. Så kom det en gjeng. Alle hadde hetter på seg, sa 17-åringen.

Han nekter for at han hadde noe med overfallet å gjøre, men erkjente at han overtalte 19-åringen til å endre koden på telefonen sin.

– Det var for å hindre at han fikk mer bank, sa 17-åringen.

17-åringen er også tiltalt for to andre voldsepiso­der, samt drapstrusl­er mot en samboerpar og en rekke politifolk.

– Jeg var ganske forbanna. Når du er forbanna er det vanskelige­re å styre det du sier, sa gutten da han forklarte seg om en av truslene mot politiet.

TRUET SAMBOERPAR

Truslene mot samboerpar­et skal ha blitt utløst av narkotikag­jeld.

– De skyldte meg noen penger. Det var ikke jeg som skulle ha de pengene, noen som førte til at jeg fikk folk etter meg da de ikke betalte. Jeg ble ganske stresset av det, sa 17-åringen.

Han erkjente i retten å ha begått vold mot to andre ungdommer i august 2017. 21-åringen fra Grimstad, samt en 16-åring bosatt i samme by, er også tiltalt for disse to hendelsene, men nekter straffskyl­d.

Dom i saken faller seinere.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Ved 22-tiden 7. november i fjor skal en 19-åring ha blitt overfalt og ranet av flere maskerte menn i skogen ved Blåbaeråse­n barnehage i Lillesand. En 17-åring og en 21-åring er nå tiltalt for ranet, samt en rekke andre forhold.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Ved 22-tiden 7. november i fjor skal en 19-åring ha blitt overfalt og ranet av flere maskerte menn i skogen ved Blåbaeråse­n barnehage i Lillesand. En 17-åring og en 21-åring er nå tiltalt for ranet, samt en rekke andre forhold.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Politifull­mektig Henrik Bjugan Hegdahl (t.v.) er aktor i straffesak­en mot 17-åringen og to andre. Lars Faye Ree forsvarer den hovedtilta­lte 17-åringen. Lise Ilstad og Mohamed Hamzaoui forsvarer en 16-åring og en 21-åring som også er tiltalt for ulike straffbare forhold.
FOTO: ERLEND OLSBU Politifull­mektig Henrik Bjugan Hegdahl (t.v.) er aktor i straffesak­en mot 17-åringen og to andre. Lars Faye Ree forsvarer den hovedtilta­lte 17-åringen. Lise Ilstad og Mohamed Hamzaoui forsvarer en 16-åring og en 21-åring som også er tiltalt for ulike straffbare forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway