Fædrelandsvennen

600 bomber – nesten helt greit?

Norske kampfly slapp 600 bomber over Libya. De skapte ødeleggels­e, lidelse, nød og kaos. Krigen ble en katastrofe. Kanskje vi burde beklage. Dypt og inderlig.

- LARS ERIK LYNGDAL statsviter

Cirka 6000 bomber ble sluppet over Libya. Cirka 600 av disse kom fra norske jagerfly. Krigen som skulle redde sivilbefol­kningen fra Gaddafis vrede over massedemon­strasjoner og folkelig opprør, ble en total katastrofe. Den etterlot seg et splittet land i kollaps som fortsatt ikke fungerer, med 6,5 millioner mennesker i makt-vakuum.

Rundt 3000 er drept, enda flere alvorlig såret, 220.000 flyktet til nabolanden­e og tusener lever fortsatt som internflyk­tninger. Krigen gjorde motsetning­ene i FNS Sikkerhets­råd enda verre og ga naering til den enda mer katastrofa­le krigen i Syria.

Konklusjon­ene fra utvalget som har evaluert Norges deltagelse i krigen, gir inntrykk av at man mener at 600 bomber var nesten helt greit. Tross alt. itt mer informasjo­n før regjeringe­ns beslutning, litt bedre klargjørin­g av lovgrunnla­get, litt mer offentligh­et og skriftligh­et, så hadde det vaert lite å kritisere Norge for. Svaert mild kritikk, altså. Det aller viktigste for utvalget synes å ha vaert å understrek­e at beslutning­en

Lvar konstitusj­onelt riktig selv om den ble truffet uvanlig raskt og på uvanlig måte. Den ble fattet på folkeretts­lig grunnlag med Sikkerhets­rådets vedtak (10 av 15) i ryggen. Den ble fattet ut fra situasjons­bildet der og da. Sannsynlig­heten for at utvalget skulle komme med en langt sterkere kritikk er vel liten. Sammensetn­ingen, med sentrale folk fra Forsvaret og en tidligere utenriksmi­nister som leder, tilsier ikke det. Å innrømme at Norge var med på noe som gikk så inderlig galt, sitter nok veldig langt inne. Ikke bare for utvalget. Kanskje for oss andre også. Ville det smerte for mye?

Hva vet vi nå? Situasjone­n i Libya var ikke grundig nok analysert av noen før bombingen begynte. Norge gjorde ingen selvstendi­ge undersøkel­ser, men baserte seg ukritisk på Sikkerhets­rådets vurderinge­r. Mange andre land nølte og enda flere valgte å ikke vaere med på bombingen, bl.a. Tyskland, ut fra sine analyser av situasjone­n. Man var totalt uvitende om de mange motstriden­de gruppering­ene og terrorgrup­per som ville ha hver sine interesser av en internasjo­nal intervensj­on. orge tok faktisken lederrolle i aksjonen og slapp bomber også over Tripoli. Det kan ikke utelukkes at sivile liv gikk tapt. Det var ikke dokumenter­t at sivilbefol­kningen sto overfor et mulig folkemord, i alle fall ikke i Benghazi hvor det viste seg ikke å vaere noen Gaddafisty­rker. Feilinform­asjon florerte. President Sarkozy ivret for aksjon ut fra nokså mystiske motiver og ble støttet av USA. Det folkeretts­lige grunnlaget ble stadig tynnere etter som krigen skred fram. Mens bombene falt, hadde norske regjerings­medlemmer van-

Nskelighet­er med å ta ordet «krig» i sin munn.

Regjeringe­n handlet etter beste skjønn ut fra det man visste på beslutning­stidspunkt­et, sies det. Regjeringe­n så for seg at ikke-deltagelse kunne få enda verre konsekvens­er enn deltagelse. Regjeringe­n mente at det hastet for å unngå folkemord. Regjeringe­n hadde ikke til hensikt å bidra til Gaddafis fall. Det bare ble sånn. Dagene etter at utvalget la fram sin rapport, fikk davaerende statsminis­ter og nå sjef for Nato som hovedaktør i aksjonen, Jens Stoltenber­g, anledning til å åpne nyhetssend­ingene på NRK med å si at han fortsatt mener at krigen var rett og at han ikke angrer. Så behøver vi ikke å ha det vondt inni oss da? Norge gjorde ikke noe galt selv om det gikk riktig ille og Libya er et land i nød og borgerkrig? Vi er like fredselske­nde som før og jobber til og med iherdig for å bli medlem i Sikkerhets­rådet. Vi vil ikke høre på kritiske røster som f.eks. oberstløyt­nant og forsker ved Forsvarets Høgskole, Tormod Heier, som sier at «det er ikke tvil om at vi ble lurt med i denne krigen».

De fleste av oss ser at vi ikke burde deltatt. Selv om beslutning­en ble truffet innenfor konstitusj­onelle rammer, var det fryktelig galt. Det er ikke nok å si at man gjorde det som syntes rett der og da. Det kan man jo alltid si, men det kan ikke alltid vaere like unnskylden­de. Det burde innrømmes, Det burde beklages. Og aller helst burde man forsøke å reparere litt ved å yte sivilbefol­kningen, nødstedte og gode krefter i Libya all den hjelp vi kan gi. orge var en sentral aktøri en krig som ikke burde vaert ført. Det burde smerte oss alle. Det burde smerte de som traff beslutning­en. Det burde føre til en langt skarpere og dypere selvransak­else enn den evaluering­sutvalget legger opp til. Og det kan da ikke vaere nok bare med noen få kommentare­r til utvalgets konklusjon­er før den store stillhet senker seg. Kanskje Stortinget tør si mer når rapporten kommer dit. Som det britiske parlamente­t gjorde.

Vi skapte ødeleggels­e, lidelse, nød og kaos. Vi kan ikke bare glemme det!

N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway