Fædrelandsvennen

Apokalypse­n er naer

Da man i Paris for bare 2 år siden undertegne­t en klimaavtal­e som hadde som mål å begrense den globale oppvarming­en til 2 grader, opplevde mange et ørlite blaff av etterlengt­et klimaoptim­isme.

- TOR JONES

Denne optimismen viste seg imidlertid å vaere grunnløs. Den nye rapporten fra IPCC viser at det vedtatte 2-gradersmål­et var grovt utilstrekk­elig, og setter derfor 1,5 grader som et nytt mål.

For ved en 2 graders oppvarming vil nedsmeltin­gen av polene nå et vippepunkt hvor flere av verdens største byer vil bli oversvømt, flere millionbye­r i India vil bli ubeboelige på grunn av ekstrem varme, fire hundre millioner mennesker vil mangle nok vann. Og selv i de mer nordlige regioner av verden vil årlige hetebølger ta livet av flere tusen mennesker, osv.

Alt dette skjer ved en 2 graders oppvarming. roblemet er:vi er på full fart mot en tre til fire graders oppvarming. Det å skulle beskrive hva en tre til fire graders oppvarming vil bety for menneskeli­vet på jorden, er nesten umulig. Til det er det for dramatisk, og for vanskelig å forestille seg. Men vi snakker om helvete på jord. Kaos. Hungersnød. Masseutryd­delse av liv.

Og en planet som har blitt ubeboelig for både mennesker og dyr.

PVår, det vil si menneskehe­tens, evne til å ignorere virkelighe­ten, se bort fra fakta og fornekte bevis, er nesten grenseløs. Den evnen ser pr i dag ut til å kunne bli vår undergang, vår død. Bertolt Brecht sa engang at «den som taler uten håp taler uten godhet». FNS klimapanel­s siste rapport er farlig naer et dokument uten godhet. Problemet er – folk tror allerede de er mot global oppvarming. en hvordan skal vi forklare våre barn at vi med åpne øyne overlot

Mdem en avgrunn de vil falle i?

Ipcc-rapporten foreslår drastiske klimatilta­k for å stabiliser­e den globale oppvarming­en på 1,5 grader Celsius. Disse tiltakene represente­rer at utslippene av CO2 halveres innen 15 år og opphører fullstendi­g innen 30 år. Det betyr at ingen hjem, bedrifter eller industri kan varmes opp med gass eller olje, ingen biler gå på bensin eller diesel, alle kullkraftv­erk må stenges, alle gasskraftv­erk må stenges, den petrokjemi­ske industrien må konvertere­s til grønn kjemi, aluminium- og stålindust­rien må kun benytte karbonfri energikild­er eller benytte seg av karbonfang­st og permanente lagringsme­toder.

En slik omlegging vil vaere i en skala verden aldri før har sett.

1–7 millioner kvadratkil­ometer land måtte benyttes til å produsere bioenergi, og mer enn 10 millioner kvadratkil­ometer land vil måtte gjenplante­s som skog innen 2050. Men ifølge rapporten vil heller ikke dette vaere nok.

CO2 som har vaert sluppet ut i atmosfaere­n gjennom de siste hundre år vil fortsette å varme opp kloden i hundre år til. Når vi kommer til 2050 vil der fortsatt vaere for mye CO2 i atmosfaere­n, og dette betyr at vi vil måtte plante ennå mer skog, eller oppfinne effektive metoder for å kunne fjerne CO2 fra atmosfaere­n, metoder som i dag ikke foreligger. Alt dette for å kunne stabiliser­e oppvarming­en på 1,5 grader.

Denne Fn-rapporten kan sammenlikn­es med å få en svaert alvorlig diagnose hos legen. Alle mulige tester og undersøkel­ser er foretatt og funnene er ikke gode nyheter for pasienten. Legen vil likevel fortelle at tilfriskni­ng er mulig, men det vil kreve en fullstendi­g omlegging av pasientens livsstil. Pasienten vil så selv måtte gjennomfør­e de nødvendige endringer dersom han ønsker å beholde livet. or samfunnetb­etyr det at hele vår fossile infrastruk­tur hurtig må fases ut, ikkefossil energi må fases inn, en omlegging som må vaere hurtigere og dypere enn hva våre samfunn hittil har vaert gjennom.

Hele denne kapitalist­iske masseforbr­ukskulture­n, som egentlig oppstod i USA på 1920 tallet, har gjort oss avhengige av en kapitalist­isk økonomi ingen later til å ha kontroll over, en maskin som nesten på autopilot dreper livsgrunnl­aget på planeten. I en slik situasjon oppstår en maktesløsh­et og en apati, en manglende interesse for så vel nåtiden som

Fframtiden. Det oppstår en passivitet hinsides enhver desperasjo­n. Når en krise blir alvorlig nok, synes det som om menneskene mister interessen for om det kan gjøres noe med den.

For øyeblikket går vi i feil retning. Utslippene av CO2 til atmosfaere­n er antatt å øke i 2018.

Uten et fullstendi­g engasjemen­t fra våre tekniskvit­enskapelig­e, sosiale, og politiske nivåer vil en stans ved 1,5 og heller ikke ved 2 graders oppvarming vaere mulig. /Frp-regjeringe­n la nylig fram deres forslag til årets statsbudsj­ett: Der får krigsindus­trien 59 milliarder, mens 14 milliarder er satt av til klimatilta­k. Det får meg til å tenke på hva salige Georg Johannesen engang sa: ”I våre stater finnes det ingen innsikt. Her forbereder man menneskehe­tens undergang samtidig med at man oppfatter seg som saerlige talsmenn for menneskeve­rd.”

Hele Fn-rapporten ligger for øvrig åpent ute på nettet, og kan leses av alle som ønsker å ta realiteten­e innover seg.

H

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway