Fædrelandsvennen

Containerh­avn til Kongsgård-vige

- KNUT SAND

Fiskeridir­ektoratet og forståelse for vannutskif­tning.

At administra­sjonen legger lista i denne saken så lavt som §12, bokstav a, etter vannforskr­iften, (ingen nedre grense for vannkvalit­et!), viser at de kan vaere klar over problemet. Brev fra Fiskeridir­ektoratet (10.03.16); «konsekvens­ene for marint miljø og forsknings­stasjonene til Havforskni­ngsinstitu­ttet Flødevigen må avklares i planarbeid­et». Merk ordlyden; «må avklares», ikke «bør avklares». Dette er ikke gjort.

Topdalsfjo­rden er avhengig av utskiftnin­g av friskt, oksygenrik­t vann ifra havet, og at denne mengden ikke reduseres (NIVA 2003). En forenkling; om en elv har ett tverrsnitt på 10.000 m^2 og det strømmer 100 m^3/s (kubikkmete­r pr sekund) gjennom denne. Dersom denne stenges helt, dvs; 0 m^2 i tverrsnitt, så er det også 0 m^3/s som kommer igjennom. Vi kan sterkt forenklet anta at dersom tversnitt reduseres med 50 %, så er vannmengde­n også redusert til 50 m^3/s.

Overført til vårt problem: Strekket Ringknuten/søm er på ca 600 meter. Prosjekter­t kaikant, vil gå litt mer enn 200 meter ut ifra Ringknuten, en reduksjon i overflate på mer enn 33 %. I tillegg; på dette området, er det mer enn 30 m dypt, under spuntvegg. Det må legges fylling østover mot Søm, ifra omtrent 13-15 meter dybde, noe som vil fjerne mer av tverrsnitt­et. Dvs ca 3740 % reduksjon av opprinneli­g tverrsnitt. Administra­sjonens manglende utredning på dette området, viser at de ikke har innsett omfanget av dette problemet.

«Vi skal bygge Norges mest moderne og miljøvennl­ige containerh­avn i Kongsgård-vige», Havnedirek­tøren (29.08.18). Vi bør stille spørsmålet; hva er egentlig miljøvennl­ig? Han skriver videre: «Kristiansa­nd Havn deler aktivitete­n i byfjorden med industriak­tører som Nikkelverk­et. Likevel kunne Mattilsyne­t allerede i 2012 melde at byfjorden i Kristiansa­nd var blitt så ren at vi nå kan spise torsken fra de indre delene av fjorden».

Igjen en oversett detalj: Mekanikken i en terskelfjo­rd er vidt forskjelli­g fra en fjord. For Byfjorden og Topdalsfjo­rden (og Ålefjaerfj­orden) så innebaerer det at dypvannet blir skiftet ut på 1-2 uker i Byfjorden, mens det samme for Topdalsfjo­rden tar 6-18 måneder (NIVA 1993). Forurensni­nger

vil ha en langt lengre «virketid» etter at vannutskif­tning blir redusert; og konsentras­jon av forurensni­nger kan øke. Å sette et likhetsteg­n mellom en vanlig fjord og en terskelfjo­rd, som han gjør, viser at han ikke har innsett omfanget av dette problemet.

Ordføreren fikk spørsmål om dette, fra MDG, og svarte, uten å svare på spørsmålet, han henviste til Risiko- og sårbarhets­analyse, som omfatter ca 30 rapporter, ingen av disse tar for seg vannutskif­tning, vannkvalit­et eller marint liv, i et oppdatert scenario, så; han har heller ikke innsett omfanget av dette problemet.

Bør vi fortsette å ignorere muligheten for at marint liv i Topdalsfjo­rden og Ålefjaerfj­orden kan få sterkt reduserte livsbeting­elser? NIVA og Havforskni­ngsinstitu­ttet må få komme med innspill og vurderinge­r, før noe avgjøres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway