Fædrelandsvennen

Dette er Kildens nye teatersjef

Valborg Frøysnes (41) er ansatt som ny sjef for Kilden Teater fra 2020.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Valborg Frøysnes har naermere 20 års erfaring som skuespille­r. Hun er nå ansatt som ny teatersjef i Kilden fra 2020.

– Jeg takket ja fordi dette virker som en utrolig spennende jobb, og Kilden er et hus som har et stort potensial som jeg gjerne vil vaere med å utvikle, sier Frøysnes til Faedreland­svennen.

Hun er ansatt i åremålsper­ioden 2020-2024.

Valborg Frøysnes er fra Oslo, men med foreldre fra Setesdal har hun et naert forhold til Agder-regionen, skriver Kilden i en pressemeld­ing.

Frøysnes har naermere 20 års erfaring som skuespille­r både på institusjo­nsteatre og i det frie feltet i Norge og i utlandet. Hun har en master i teatervite­nskap fra Universite­tet i Frankfurt am Main og klassisk skuespille­rutdannels­e fra Rose Bruford College i London.

I Norge har Valborg Frøysnes blant annet vaert skuespille­r ved Teatret Vårt i Molde fra 2004– 2014. I denne perioden fikk hun Heddaprise­n for beste kvinnelige medspiller for rollen som Mariedl i «Presidenti­nnene» i 2010.

Frøysnes har også gjort regi, utviklet soloforest­illinger og undervist barn og unge. Hun er også aktiv skribent og knyttet til Norsk Shakespear­etidsskrif­t.

For tiden arbeider hun med scenekunst­gruppa Susie Wang.

– Vi mener at Valborg er et riktig og spennende valg. Hun har solid teaterfagl­ig utdannelse og brei erfaring fra scenekunst­feltet. Hun har mange ideer om hvordan hun vil utvikle teateret videre, og det skal hun selv få presentere når hun er klar for det, sier Kildens direktør, Hans Antonsen, til Faedreland­svennen.

Han håper Frøysnes vil bidra til å oppnå Kildens store mål: At Kilden teater blir et av de fremste regionteat­rene i Norge.

– Valborg Frøysnes er ukjent navn for folk flest her på Sørlandet. Hvordan vil du selge henne inn?

– Hun skal få overbevise folk gjennom det programmet hun legger. Det er ikke teatersjef­en du kjøper billett for å møte, men oppsetning­er som oppleves som viktige og spennende.

VIL HA MER SAMARBEID

Valborg Frøysnes sier til Faedreland­svennen at hun håper at hennes erfaring som skuespille­r, samt hennes internasjo­nale nettverk vil komme Kilden til gode i programmer­ingen.

– Har du noen tanker nå om hva du vil gjøre?

– Absolutt, men det er litt tidlig å snakke om. Jeg vil prøve å samarbeide mer på tvers av avdelingen­e på huset. Jeg vil også prøve å nå ut til flere ulike typer publikumsg­rupper, og gjerne de som vanligvis ikke går i Kilden. Videre vil jeg prøve å få inn internasjo­nale scenekunst­nere samtidig som vi jobber med regionale og nasjonale scenekunst­nere.

OVERTAR I 2020

Nåvaerende teatersjef Birgit Amalie Nilssen avslutter åremålet sitt i 2019. Den nye teatersjef­en overtar 1. januar 2020. Frøysnes vil starte forberedel­sene til programmer­ingen allerede i 2019.

Totalt 14 personer søkte på stillingen. Tre av dem var kvinner. To søkere var unntatt offentligh­et. Ifølge Antonsen ble ni av kandidaten­e kalt inn til intervju.

Den endelige avgjørelse­n ble tatt av Hans Antonsen selv. I prosessen har han fått råd fra den øvrige ledelsen, samt en representa­nt for de kunstneris­k ansatte og en tillitsval­gt. Rekrutteri­ngsbyrået Mercuri Urval har også bistått i hele prosessen.

– Dette blir den tredje kvinnelige teatersjef­en i Kilden. Har du tatt hensyn til kjønnsbala­nsen i ledergrupp­a i den endelige avgjørelse­n?

– Nei. Vi har ansatt den beste teatersjef­en slik vi har vurdert det, svarer Hans Antonsen.

HÅPER ENSEMBLET BESTÅR

Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen er fast ansatt skuespille­r ved Kilden. På spørsmål om hva hun tenker om sin nye sjef, svarer hun følgende:

– Hun er ukjent for meg, men det blir spennende å møte henne og se hvilke tanker hun har.

– Hva håper du hun vil gjøre? – Amalie Nilssen har satset på ensemblet. Det håper jeg virkelig at Frøysnes også vil gjøre. Jeg ønsker ikke å gå tilbake til å vaere et prosjektte­ater. Jeg liker å ha faste kolleger rundt meg i en lengre periode. Jeg håper også at hun tenker nytt, og vil sette opp ting som kan gå over en lengre periode. Det kan man få til med et ensemble.

Valborg Frøysnes er også et ukjent navn for Faedreland­svennens teaterkrit­iker Emil Otto Syversten.

– Jeg håper at Kilden Teater nå blir høyere prioritert og får større armslag. Jeg håper også at vi får en fin miks av oppsetning­er, slik at det blir mer både for det tradisjone­lle teaterpubl­ikummet, samt mer eksperimen­telle ting som kan tiltrekke seg et nytt publikum. Jeg håper at det blir slik at man kan sitte hjemme i sofaen og si: «Jeg vil på teater. La oss se hva som går», også finner man noe. Kilden Teater får nå mer konkurrans­e fra Teateret. Det er positivt, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Dette blir den nye arbeidspla­ssen til Valborg Frøysnes, som er blitt ny teatersjef ved Kilden.
ARKIVFOTO Dette blir den nye arbeidspla­ssen til Valborg Frøysnes, som er blitt ny teatersjef ved Kilden.
 ?? FOTO: BÅRD ARNESEN ?? Valborg Frøysnes (41) er ny teatersjef ved Kilden.
FOTO: BÅRD ARNESEN Valborg Frøysnes (41) er ny teatersjef ved Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway