Fædrelandsvennen

Udemokrati­sk delegatval­g i KRF

Hva er den mest demokratis­ke måten å velge Krf-delegater på? Ingen av de måtene det nå strides om.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Striden om hvordan delegatene til Krfs landsmøte skal velges, er hard. Og i ferd med å skape vondt blod. Skal de tre fløyene få en like stor andel av delegatene til landsmøtet som de utgjør av fylkesårsm­øtet? Eller kan man ikke «tvinge» noen på et fylkesårsm­øte til å stemme for delegater som mener det stikk motsatte av en selv?

●●Tilhengern­e av de to standpunkt­ene bruker til dels sterke ord om de andre. Spørsmålet om demokrati går igjen.

Men ingen av de to synspunkte­ne er saerlig demokratis­ke. I alle fall ikke hvis man med demokrati mener én person – én stemme.

●●De delegasjon­ene som fylkene sender til landsmøtet reflektere­r ikke Krfs størrelse i de ulike fylkene. De svake Krf-fylkene får betydelig flere delegater enn de skulle hatt hvis man hadde lagt valgresult­atet til grunn. Og de sterkeste Krf-fylkene får langt faerre.

●●Hedmark, Oppland og Nordtrønde­lag er tre av Krfs svakeste fylker. Ved stortingsv­alget fikk partiet 1,8 prosent av stemmene i Hedmark, 2,1 prosent i Oppland og 2,7 prosent i Nord-trøndelag. Totalt fikk KRF 6447 stemmer i de tre fylkene. De samme tre fylkene sender til sammen 18 delegater til landsmøtet.

●●Det samme gjør de to Agderfylke­ne. Men her fikk KRF til sammen 19.091 stemmer (12,6 prosent i Vest-agder og 9,8 prosent i Aust-agder). ●●Med andre ord: Det står tre ganger så mange Krf-velgere bak hver delegat fra Agder, som bak hver delegat fra Hedmark, Oppland og Nord-trøndelag.

●●Nå er dette ikke noe isolert saertrekk ved KRF. Hele det norske valgsystem­et er basert på en skjevforde­ling: Stemmer fra distrikten­e teller mer enn stemmer fra storbyene. Det står langt flere velgere bak hvert stortingsm­andat fra Oslo enn for eksempel fra Finnmark.

●●KRF er likevel i en saerstilli­ng her fordi partiet står så sterkt i én del av landet, og dårlig i resten. Ved sist valg fikk partiet 122.000 stemmer totalt sett. Nesten halvparten av disse kom i de fire fylkene Aust- og Vest-agder, Rogaland og Hordaland. Men de samme fylkene er langt unna å stille med halvparten av delegatene på det historiske landsmøtet.

●●En av spekulasjo­nene i disse dager går på om avstemning­en på landsmøtet blir så jevn at måten delegatene ble valgt på i Rogaland, kan avgjøre regjerings­spørsmålet. En annen tolkning kan bli at Krfs svakeste fylker avgjorde fordi de var så sterkt overrepres­entert.

 ??  ?? Tirsdag kveld valgte Oppland KRF seks utsendinge­r til landsmøtet. Bak hver utsending står det langt faerre velgere enn fra Agder.
Tirsdag kveld valgte Oppland KRF seks utsendinge­r til landsmøtet. Bak hver utsending står det langt faerre velgere enn fra Agder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway