Fædrelandsvennen

Eksempel: 15.720 kroner i avgifter og eiendomssk­att

- VEGARD DAMSGAARD

●●Boligeiere i Kristiansa­nd vil kun få en beskjeden økning i kommunale avgifter neste år.

– Det blir ikke så veldig avskrekken­de avgiftsøkn­ing, konstatere­r økonomidir­ektør Terje Fjellvang i Kristiansa­nd kommune.

Summen av kommunale avgifter for en bolig på 120 kvadratmet­er øker fra 10.021 til 10.150, tilsvarend­e 129 kroner eller 1,29 prosent. Dette er avgifter knyttet til vann, avløp, renovasjon (VAR) og feier.

Bakgrunnen er at innen kommunesam­menslåinge­n i 2020 har Kristiansa­nd noen Var-midler på fond, som ikke Søgne og Songdalen har. Disse skal brukes opp, og det gir rom for at avgiftsøkn­ingen blir ytterst beskjeden.

Eiendomssk­atten blir ståen- de på 5570 kroner, en skattetaks­t på 5,8 promille. Den vil gi kommunen 271 millioner kroner neste år.

Summen av skatt og avgifter blir da 15.720 kroner i vårt eksempel.

– Vi var den storbyen som hadde høyest eiendomssk­att fram til 2014. Nå er vi på tredjeplas­s bak Bergen og Fredriksta­d, mens vi er nummer 50 blant landets kommuner. Vår policy er å justere ned, mens andre har gått i vaeret, sier Terje Fjellvang.

Stortinget har vedtatt en maks promillesa­ts på 5,0. I så fall vil Kristiansa­nd i framtida miste 27 millioner. Samtidig kan takstgrunn­laget trolig endres, altså beregnet boligverdi, slik at det ikke får betydning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway