Fædrelandsvennen

Drapstilta­lt kvinne (43) vil ikke forklare seg for retten

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: jan.oddvar.eide@fvn.no

Kvinnen som er tiltalt for to drap kommer ikke til å forklare seg når rettssaken starter i Kristiansa­nd tingrett.

– Vi har meddelt retten og statsadvok­aten at hun ikke kommer til forklare seg. Som tiltalt har hun rett til å forklare seg, men ingen plikt, sier forsvarer Olav Sylte til Faedreland­svennen.

43-åringen fra Kristiansa­nd er tiltalt for å ha drept sin egen far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014.

12. november starter rettssaken i Kristiansa­nd tingrett.

– Hvorfor vil hun ikke forklare seg?

– Hun har for så vidt forklart seg ved å si at hun er uskyldig. Hun avga en vitneforkl­aring da ekskjaeres­ten døde i 2014 og har ikke noe mer å tilføre, sier Sylte.

Forsvarere­n legger til at den tiltalte 43-åringen heller ikke har noe å tilføre når det gjelder farens dødsfall i 2002.

– Hun føler at politiet har forsøkt å lure henne i mange år og ser ingen grunn til å skulle si noe, sier Sylte.

IKKE AVHØRT AV POLITIET

Kvinnen var under etterforsk­ning i over tre år før hun ble pågrepet 26. september i fjor. Hun har ikke ønsket å la seg avhøre av politiet i løpet av det drøye året hun nå har sittet varetektsf­engslet.

Overfor Faedreland­svennen har 43-åringen begrunnet dette med at hun har «mistet tilliten til politiet».

Politiadvo­kat Ragnhild Helgesen sier påtalemynd­igheten er forberedt på å gjennomfør­e sin bevisførse­l uten tiltaltes forklaring.

– Det har ikke så mye å si for påtalemynd­igheten. Hun forklarte seg ikke under etterforsk­ningen og vi har lagt opp bevisførse­len i retten ut fra at hun ikke vil forklare seg, sier Helgesen.

Hun og statsadvok­at Leif Aleksander­sen møter for aktoratet under rettssaken.

STRID OM VITNEMÅL

Politiet har etterforsk­et kvinnen helt siden hennes 66 år gamle ekskjaeres­te ble funnet død på First Hotel i Kristiansa­nd 6. april 2014.

Under etterforsk­ningen har politiet avlyttet 43-åringens telefon og overvåket henne uten at hun har klar over det. Det ble i tillegg gjennomfør­t en undercover­aksjon, hvor en politikvin­ne med falsk identitet pleide kontakt med 43-åringen i over tre år.

Politiagen­ten er et av over 100 vitner som påtalemynd­igheten ønsker å føre under den seks uker lange rettssaken.

Forsvarer Olav Sylte mener det er grunnlag for å nekte påtalemynd­igheten å legge fram deler av den skjulte etterforsk­ningen som bevis i retten.

– Jeg mener at deler av materialet er ulovlig ervervet bevis. Jeg kan ikke gå inn på hva det dreier seg om, men dette er konkretise­rt overfor retten, sier Sylte.

Han krever ikke at politiagen­ten nektes å forklare seg, men mener deler av det hun skal forklare seg om er ulovlig ervervet og må nektes framlagt.

– Framleggel­se av dette beviset vil innebaere en gjentatt krenkelse, sier Sylte.

– BEVISET LOVLIG ERVERVET

Påtalemynd­igheten avviser at det finnes grunnlag for avskjaerin­g.

– Vi er uenige i at vilkårene for avskjaerin­g av bevis er til stede. Vi mener at beviset er lovlig ervervet, sier politiadvo­kat Ragnhild Helgesen.

Hun viser til at det i utgangspun­ktet er fri bevisførse­l i norsk rett.

Kristiansa­nd tingrett har ikke avgjort om Sylte skal få medhold.

– Det er retten som må ta stilling til dette spørsmålet, enten før eller under hovedforha­ndlingen, sier Helgesen.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? 43-åringen fra Kristiansa­nd er tiltalt for å ha drept sin egen far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014. Her avbildet i Kragerø fengsel, hvor hun nå sitter varetektsf­engslet.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD 43-åringen fra Kristiansa­nd er tiltalt for å ha drept sin egen far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014. Her avbildet i Kragerø fengsel, hvor hun nå sitter varetektsf­engslet.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte.
FOTO: ERLEND OLSBU Kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway