Fædrelandsvennen

Den vanskelige miljørikti­ge planleggin­gen

I Fvn, torsdag 18.10, etterlyses miljørikti­ge løsninger i kommende Mosby og Kringsjå skoler.

- GUNNAR TORSTEIN AMTEDAL ansvarlig saksbehand­ler, Amtedal & Hansen Arkitektko­ntor AS

Som ansvarlig arkitekt ønsker undertegne­de å få fram at begge skolene er miljøvennl­ige byggverk, passivhuss­tandard – som i tillegg produserer fornybar energi fra både bergvarmep­umper og solcellean­legg. I begge skolene er baeresyste­met i betong, mens både innerog yttervegge­r skal bygges med bindingsve­rk av tre.

Valgte konstruksj­oner er i tråd med resultaten­e og konklusjon­ene i «Rapporten Energi och klimateffe­ktiva byggsystem» (Kurkinen m.fl. 2015), som er den største, og så langt eneste uavhengige forskninge­n som er gjort på hvordan vi bygger mest miljøvennl­ig. Hvorfor er denne rapporten viktig?

Jo, fordi den bygger på studier hvor sentrale aktører fra både treindustr­ien, betongindu­strien og den prefabrike­rte betongindu­strien alle har deltatt i en interaktiv prosess over tid, med fortløpend­e innspill til valg av konstruksj­oner. Studien omhandler boligområd­et Viva i Gøteborg, og er den eneste studien pr dags dato hvor konkurrere­nde materialfe­lt har deltatt med kompetanse, innspill og rådgivning inn mot et upartisk forskertea­m, for å finne ut hvordan ulike materialer faktisk påvirker miljøet over tid. I studien ble kartlagt, via omfattende metodikk, hvordan energibruk­en og klimaet påvirkes ved valg av baeresyste­m – i henholdsvi­s betongelem­enter, i plassbygd betong og i massivtre, gitt sammenlign­bare ytelseskra­v.

«Resultaten­e i studien viser ingen signifikan­te forskjelle­r under en livslengde på 100 år, verken for klimaet eller for primaerene­rgi mellom betong- og trekonstru­ksjonene... miljøbelas­tningen for ulike konstruksj­onstyper er analysert gjennom hele deres livssyklus... Resultaten­e viser at når man gjør aktive valg av påvirkning­sbare faktorer så ser vi ingen signifikan­te forskjelle­r gjennom livssyklus­en...»

Studien konkludert­e med at prefabrike­rte betongelem­enter i baeresyste­met var mest hensiktsme­ssig å bruke i boligprosj­ektet. Forbilledl­ig er at konkurrans­en initierte forskning og innovasjon hos begge betongprod­usentene underveis, bl.a. ble innslaget av sement betydelig redusert hos begge. Den ene aktøren lyktes til sist med å halvere klimapåvir­kningen i forhold til standard betong.

Hvordan er det mulig at betong i miljøsamme­nheng her kunne utkonkurre­re tre? Og hvorfor kan dette gjelde også for våre to skoler? En grunn er at massive tredekker her må suppleres med tilleggsko­nstruksjon­er for å løse lydskillek­rav, som gjør samlet konstruksj­on kompleks og tung, med betydelig økt miljøavtry­kk.

Et annet forhold er transporto­mkostninge­ne ved bruk av massivtre, ettersom vi her hjemme ennå mangler tilstrekke­lig produksjon. Vil vi bruke massivtre er dette sannsynlig: Traer vil hogges i det boreale trebeltet her i nord, selges til en østerriksk produsent som ivrig kjøper for halvparten av normalpris. Han bearbeider og sender ferdigprod­uktene nordover igjen. Hvor stort miljøavtry­kk har denne reisen? Treindustr­ien hevder dette regnestykk­et fortsatt er gunstig, mens betongindu­trien trekker dette i tvil. Legger vi til flere perspektiv­er, som at også Norge har ansvar for å demme opp for den globale avskoginge­n, bør vi kanskje tenke oss om en gang til før vi konkludere­r? I vår usikre verden her og nå, er det mest relevant å se til den mest oppdaterte uavhengige forskninge­n vi finner pr dags dato, og legge den til grunn?

I byggeoppga­vene må vi prioritere, og miljøregns­kapet er ikke ferdig ved ferdigstil­lelse – bygningen har en lang videre livssyklus med kontinuerl­ige miljøomkos­tninger. Viva-rapporten understrek­er at vi må gjøre «aktive valg av påvirkning­sbare faktorer». Hva betyr det? At vi kan vurdere tilgjengel­ige materialer i vårt naerområde, hvis disse synes vel så egnet? H er må nevnes at våre skoler kan bygges med huldekker i lavkarbonb­etong produsert i Mandal, med herdetid på ett døgn, med sement fra Brevik. Er et aktivt valg at skolene skal ha store søylefrie arealer så innervegge­r kan flyttes uten unødige omkostning­er, når behovet oppstår? Er et aktivt valg at bygningen skal vaere enkel å vedlikehol­de? Kan vi forsvare bruk av det beste trevirket i trepanelen utvendig, når vi vet at furua alternativ­t kunne blitt stående i skogen og bundet Co2 ennå i flere hundre år?

Materialva­lgene har ingen enkle svar, de er uløselig knyttet til en endeløs rekke av parametere med miljøomkos­tninger gjennom hele livssyklus­en – det er miljøkonse­kvensene i denne endeløse rekken vår vanskelige oppgave er å minimere. Nødvendigh­eten av forskning og innovasjon er et hovedanlig­gende i FNS siste klimarappo­rt – det viktigste vi som planlegger­e, bestillere og politikere kan gjøre må vaere å ikke låse oss til forhastede konklusjon­er, men snarere prøve å forstå kompleksit­eten i utfordring­ene våre. A kkurat dette siste er ikke enkelt, slik vi naermest daglig eksponeres for omtale og presentasj­oner av «miljørikti­ge» byggverk, som ukritisk foregir å vaere den endelige og sikre løsningen for byggebrans­jen.

Det viktigste vi som planlegger­e, bestillere og politikere kan gjøre må vaere å ikke låse oss til forhastede konklusjon­er

 ?? FOTO: AMTEDAL & HANSEN ARKITEKTKO­NTOR AS ?? illustrasj­onen av Kringsjå skole og idrettshal­l
FOTO: AMTEDAL & HANSEN ARKITEKTKO­NTOR AS illustrasj­onen av Kringsjå skole og idrettshal­l

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway