Fædrelandsvennen

Blir sliten av KRF

-

For tiden får et lite parti ufortjent mye oppmerksom­het, og en blir litt lei av stadig å få deres problemsti­llinger i fjeset.

●●Samtidig er det en kjensgjern­ing at «sånn er politikken». Små gruppering­er kan komme i vippeposis­joner og få ufortjent mye å si. Samtidig får vi høre om hvordan de organisere­r sine årsmøter, men her gjelder det også; «sånn er politikken». Er du uenig, så si ifra, og kan du ikke leve med det så meld deg ut.

Det er imidlertid noe helt annet som gjør meg - og sikkert mange andre - sliten; nemlig det faktum at hele KRF er en underlig politisk konstruksj­on. De overlever på et underligge­nde moment om at «vi represente­rer det (gode) kristne» – underforst­ått; de andre gjør ikke det! Derfor har de noe i politikken å gjøre.

For et hykleri. En ser det saerlig i denne debatten hvor «de andre» framstille­s i ulik grad som sorte får – avhengig om Krf’eren går til «høyre» eller til «venstre». For noe vas. Jeg er helt overbevist om at hverken høyrefolk eller arbeiderpa­rtifolk er mindre etiske enn KRF. Om du tror på Jesus eller ikke er faktisk mindre vesentlig – det er dine etiske verdier som betyr noe. Jeg tror andre partier har en (minst) like høy etisk standard som KRF.

Og det er verre; grunnen til at KRF er en underlig politisk konstruksj­on er at de ikke har forstått at et samfunn ikke kan styres politisk av tro. I den virkelige verden er det kunnskap som gjelder – samt evnen til å omstille seg etter hvert som ny kunnskap kommer fram. Det etiske grunnlaget som er viktig og som kommer i tillegg, må en bearbeide og kjempe for på andre måter enn å underkaste seg et prestestyr­e. Tro blir et forferdeli­g drivanker i politisk sammenheng. Faktisk tror jeg ikke at det er ett eneste samfunn rundt omkring i verden som blir styrt av tro som fungerer godt. Tvert imot; der troen styrer herjer barbariet. Det gjorde det også i hine hårde dager her i landet før en fikk skjøvet makten bort fra kirken.

Men det skal de ha, disse Krf’erne; de diskuterer med hverandre på en rimelig god demokratis­k måte, og de er sivilisert­e. De går ikke ut og bomber hverandre eller skaper borgerkrig­er fordi om de blir uenige. PETER ARNESEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway