Fædrelandsvennen

Knekker ikke Kongo-nøtta

- CATHRINE SORDAL

DRAMA «Mordene i Kongo» Norge 2018

Regi: Marius Holst Manus: Stephen Uhlander, etter en filmhistor­ie av Nicolaj Frobenius

Skuespille­re: Aksel Hennie, Tobias Santelmann, Ine Jansen Aldersgren­se: 15 år

Aksel Hennie har gått hardt ut og sagt at sannheten er i filmen. Det er den ikke. «Mordene i Kongo» forsterker egentlig bare inntrykket jeg hadde fra før.

●●Filmen er basert på boka «Et mord i Kongo» av Morten Strøksnes om da Joshua French (Aksel Hennie) og Tjostolv Moland (Tobias Santelmann) ble dømt for drap i Kongo, og delvis Nicolaj Frobenius’ manus. Sistnevnte trakk seg imidlertid underveis siden han mente det kritiske blikket han hadde i sitt manus ble retusjert bort. Han valgte i stedet å skrive boken «Kongonotat­ene», og Stephen Uhlander står nå oppført som manusforfa­tter.

Og her ligger vel kjernen i analysen av filmen også. Bare French vet hva som egentlig skjedde da Abedi Kasongo ble drept, og bare French vet hvordan Moland døde. Og han har servert en rekke løgner og halvsannhe­ter, så det er umulig å vite hva som egentlig er fakta. Fremstilli­ngen av hendelsesf­orløpet virker ganske sannsynlig, men hvorfor de tar de mye om- talte bildene underveis klarer filmskaper­en ikke å levere en troverdig løsning på. Hvorfor stopper de for å posere ved et tre mens de jaktes gjennom jungelen av menn med våpen? Og hvorfor smiler Moland når han tørker Kasongos blod fra forsetet i bilen, og enda mer interessan­t; hvorfor valgte French å ta bilde akkurat da?

Regissør Marius Holst leverer en svaert vellaget film teknisk og visuelt sett, og skuespille­rne imponerer. Saerlig Santelmann som leverer en strålende versjon av Moland fra han er en kjepphøy leiesoldat til han blir galere og galere på grunn av malaria. Jeg sitter ikke med den etiske fasiten, men ingen av dem blir i alle fall fremstilt som helter, og naermere sannheten kommer vi kanskje aldri. Men som sagt, forventer du svaret på mordgåten blir du skuffet.

 ?? FOTO: FRILAND/DAVID BLOOMER ?? Filmskaper­ne har sagt at filmen gir oss svar på hva som egentlig skjedde den fatale kvelden i mai 2009 i Kongo, men dessverre presentere­r de lite nytt.
FOTO: FRILAND/DAVID BLOOMER Filmskaper­ne har sagt at filmen gir oss svar på hva som egentlig skjedde den fatale kvelden i mai 2009 i Kongo, men dessverre presentere­r de lite nytt.
 ?? FOTO: FRILAND/DAVID BLOOMER ?? Tobias Santelmann er leverer i verdenskla­sse i rollen som Tjostolv Moland.
FOTO: FRILAND/DAVID BLOOMER Tobias Santelmann er leverer i verdenskla­sse i rollen som Tjostolv Moland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway