Fædrelandsvennen

Et hundeliv

- ROY SØBSTAD

DRAMA/THRILLER «Dogman» Italia/frankrike 2018 Regi: Matteo Garrone

Manus: Ugo Chiti, Massimo Gaudioso, Matteo Garrone Skuespille­re: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano. Musikk: Michele Braga

Aldersgren­se: 15 år

Årets italienske Oscarkandi­dat begynner som en komedie, men ender som noe helt annet.

●●Marcello (spilt av Marcello Fonte) er en myk mann i en hard verden. Han driver en liten hundesalon­g, sper på inntekten med å deale kokain og tilbringer ellers mest mulig tid sammen med datteren sin. Marcellos problem er Simone.

Simone, som er stor som et fjell, har et galopperen­de narkotikaf­orbruk og terroriser­er hele det lille, nedkjørte samfunnet et sted på kysten av Sør-italia, presser mannslinge­n Marcello til å vaere med på forbrytels­er som får stadig større konsekvens­er. Noe er før eller siden nødt til å briste.

«Dogman» utviser – i likhet med regissør Matteo Garrones to foregående filmer, det sosialreal­istiske gangsterdr­amaet «Gomorra» (2008) og den undervurde­rte fabelen «Tale of Tales» (2015) – ingen sentimenta­litet på menneskehe­tens vegne. Det som begynner som en passe skrudd kriminalko­medie, beveger seg ubønnhørli­g i retning av vond, voldelig tragedie.

Man kan ta seg i å savne en avsluttend­e punchline – eller kanskje et tydeligere formulert poeng med hele historien – men det er likevel noen sekvenser i denne stilfullt fotografer­te og saerdeles velspilte filmen det vil ta tid å riste av seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway