Fædrelandsvennen

Starts storkjøp har scoret ettmål på utlån

For Kristján Flóki Finnbogaso­n har det siste året vaert preget av mye uro. Nå vil Start se på hva de kan gjøre annerledes for å få ut potensiale­t de mener islendinge­n innehar.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Gårsdagen var en stor kamp for oss, men vi tapte. Så da er det ikke så god stemning, sier Kristján Flóki Finnbogaso­n.

Den utlånte Start-spissen snakker med Faedreland­svennen dagen etter at Brommapojk­arna tapte mot IFK Göteborg, og befestet sin posisjon som et av bunnlagene i den svenske toppdivisj­onen.

For Flóki har overgangen vaert preget av en del kaos og uro, slik egentlig hele det siste året hans i fotballen har vaert.

Han ble hentet til Start på tampen av overgangsv­induet i fjor sommer. Til prislappen på 3,5 millioner kroner fra islandske FH hadde mange Start-supportere forhåpning­er om en storscorer i mange sesonger framover.

Det ble med fire scoringer det første halvåret i 1. divisjon som endte med opprykk, og at Steinar Pedersen fikk sparken.

Han var også det klare førstevalg­et under Mark Dempsey, og spilte de 12 første kampene fra start. Det ble dog med kun to scoringer, hvor til slutt også Dempsey måtte gå.

I sommer ble det bestemt at den islandske spissen skulle sendes på lån til Brommapojk­arna i Sverige. Der har han startet sju kamper, men den siste han startet var 26. september – én måned siden.

– Det har vaert et frustreren­de 2018 for ham. Han startet veldig bra, og var god gjennom hele preseason. Så buttet det utover våren, og han har hatt samme tendens i Sverige. Hvor han startet bra, og så har han ikke fått spille noe saerlig, sier sportslig leder Tor-kristian Karlsen i Start.

– Flóki gjorde suksess i første kamp da han scoret og snudde kampen mot Dalkurd. Siden har det gått trått. Han har jobbet hardt, men ikke fått ut så mye for et lag som taper veldig mange kamper. De siste kampene har han vaert benket til fordel for Jack Lahne, et 16-årig supertalen­t, sier Oskar Månsson, redaktør i fotballnet­tstedet Fotbollsto­ckholm.

TRENEREN FIKK SPARKEN

For stockolmsk­lubben ligger nest sist etter noen måneder med store kontrovers­er. For ikke lenge siden fikk Luis Pimenta sparken som hovedtrene­r i klubben, etter anklager om rasisme og fryktkultu­r. Det var ikke positivt for Flóki. – Det har vaert en litt rar periode for klubben med den trenerspar­kingen. Det var et sjokk for meg. Jeg likte ham, og for meg var det ikke bra at han fikk sparken. Jeg startet de fleste kampene under ham, sier Flóki, som forteller at han ikke har noe vondt å si om Pimenta.

Islendinge­n sliter samtidig med en kneskade, og trente ikke hele forrige uke. Selv om han bare står med i underkant av 700 minutter spilletid siden overgangen i sommer, mener han at han fått noe ut av.

– Det har skjedd mye det siste året. Mange spillere har kommet og gått i Start på veldig kort tid, og mens jeg har vaert i «Bromma»

har enda flere kommet og gått. Det har vaert mange endringer, men jeg tror det er for det bedre. For min del kunne det selvfølgel­ig vaert bedre. Jeg har slitt med å score mål, og det er vel det verste, sier Flóki.

ØNSKER Å SPILLE I START

Han håper fremtiden er i Start, men sier han ennå ikke har snakket med klubben. Islendinge­n har kontrakt ut 2020.

– Jeg vet ikke hvilken plan de har for meg. Jeg må snakke med treneren og se hva han vil. Jeg ønsker å spille for Start, men hvis jeg ikke er i planene til treneren så kan jeg ikke bli. Det sier seg vel selv, sier han.

Tor-kristian Karlsen sier Start fortsatt har stor tro på 23-åringen.

– Det blir viktig for ham at vi etter sesongen sammen ser på hva vi kan gjøre for at 2019 blir et bedre år. Han er en spiller som har fysiske og atletiske forutsetni­nger for å lykkes. At han skal stå igjen med bare et halvt dusin mål er ikke sånn det skal vaere. Vi må forsøke å se hva som ikke har fungert i 2018, og prøve å tilnaerme oss 2019 på en litt annen måte.

 ?? FOTO: BILDBYRÅN ?? Kristján Flóki Finnbogaso­n (t.v.) i kamp med Sundsvalls Eric Björkander i en Allsvenska­n-kamp tidligere i sesongen.
FOTO: BILDBYRÅN Kristján Flóki Finnbogaso­n (t.v.) i kamp med Sundsvalls Eric Björkander i en Allsvenska­n-kamp tidligere i sesongen.
 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? Kristján Flóki Finnbogaso­n fikk med seg 13 kamper for Start i Eliteserie­n før han ble lånt ut.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY Kristján Flóki Finnbogaso­n fikk med seg 13 kamper for Start i Eliteserie­n før han ble lånt ut.
 ?? FOTO: BILDBYRÅN ?? Tidligere Brommapojk­arna-trener Luis Pimenta.
FOTO: BILDBYRÅN Tidligere Brommapojk­arna-trener Luis Pimenta.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tor-kristian Karlsen, sportslig leder i Start.
FOTO: NTB SCANPIX Tor-kristian Karlsen, sportslig leder i Start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway