Fædrelandsvennen

Det er aldri for sent å begynne å trene!

- ELISABETH HAAVERSEN

Etter nedslående beskjeder fra både fastlege og fysioterap­eut var det treningsse­nteret som var nøkkelen til å få livskvalit­eten tilbake.

For meg som vokste opp på 50-tallet, var ikke trening det som ble prioritert. På 70-tallet kom kvinnelige «joggere», med rosa eller hvit amerikansk cap, siste mote i treningstø­y og joggesko. Mange av oss lo av disse «fornemme» damene, og syntes den gang dette så noe fjollete ut.

Ingen snakket om viktighete­n av å trene for kroppens og eget velvaere sin skyld. Det skjer heller ikke ofte i dag. Min datter var den som fikk dratt meg inn på et treningsse­nter, for fire år siden. Min første reaksjon var: Nei, det kan jeg ikke! Jeg har aldri satt mine ben på et slikt senter før. Motvillig gikk jeg med inn, og fikk snakke med Vigdis Aas som var personlig trener på senteret.

Måtte slutte i jobben

Det første jeg spurte henne om var: Kan du gjøre noe for meg? Kontant svarte hun: Ja, det kan jeg! Jeg hadde nylig blitt diagnostis­ert med osteoporos­e (benskjørhe­t), etter å ha slitt med symptomene i et par år. Fastlegen nevnte ikke med et ord at trening kunne vaere bra for meg. Det eneste han kunne bidra med var å skrive ut resepter på smertestil­lende tabletter, sykemeldin­ger og sa henslengt: Du må ikke løfte eller baere tungt.

Jeg ringte til tre fysioterap­eut«selskaper», som hadde driftsavta­le med det offentlige. Jeg fikk en time hos én av dem, og fikk den nedslående beskjeden: Jeg kan ikke gjøre noe for deg. Det følte som om livet falt i grus. Jeg måtte slutte i jobben, og tenkte: Hvem kan gjøre noe, hvem kan hjelpe, hvem kan motivere?

Fikk livet tilbake

Det kunne en personlig trener. Hun hjalp meg med å få livet tilbake, hun hjalp meg med å tørre å begynne med trening, og på den måten få løst opp alle de muskler som hadde knyttet seg i kroppen, etter to år med flere vonde brudd i ryggen. Hun bidro med sine tilrettela­gte øvelser, at ryggen rettet seg, og ganglaget ble normalt igjen.

Det å trene handler ikke bare om å bygge muskler, det handler om å styrke muskler, i rygg og ben, og det handler om balansetre­ning. Ikke minst handler det om psykisk helse. Når ingen i det offentlige hjelpeappa­ratet kan eller vil hjelpe, da gjelder det å stå på selv, selv om ikke alle har ressurser til å «stå på».

For oss som ikke har vokst opp med treningsse­nter, handler det ikke minst om å ha mentor i ryggen, en man kan stole på i treningsøy­emed ut fra diagnoser, og som kan gi deg øvelser som passer for deg.

Ikke minst handler det om forståelse fra familie. Det koster å benytte personlig trener! Men hva er viktigst? Mine døtre og samboer var helt klare: koste hva det koste vil, og hva er viktigere enn å investere i egen helse?

etterlyser støtte

Problemet i noen tilfeller er nok den kostnaden det medfører å benytte en personlig trener, det er det dessverre ikke alle som har muligheten til. I slike tilfeller burde det offentlige komme inn i bildet, noe samfunnet totalt sett ville spare på. Både med tanke på sykemeldin­ger, og ikke minst, mennesker vil kunne stå lengre i arbeid.

Trening har jeg for egen del sett nytten av, både for helsa og saerlig for egen livskvalit­et.

Etter fire år trener jeg fortsatt på samme treningsse­nter og har nå Isabella Hayes som personlig trener. Jeg vil takke henne og Vigdis Aas for å ha gitt meg livskvalit­eten tilbake. Ikke minst vil jeg takke min datter, som dro meg inn på treningsse­nteret.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kristiansa­nderen Elisabeth Haaversen (65) har fått et mye bedre liv etter at hun kom ordentlig i gang med trening for fire år siden.
FOTO: PRIVAT Kristiansa­nderen Elisabeth Haaversen (65) har fått et mye bedre liv etter at hun kom ordentlig i gang med trening for fire år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway