Fædrelandsvennen

– Vendepunkt­et kom mot Strømsgods­et

Noe skjedde under kampen mot Strømsgods­et for to måneder siden, mener Starts kaptein. Siden den gang har kun to lag vaert bedre enn Start.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Jeg husker den første kampen hvor vi virkelig hadde kontroll. Vi hadde ikke så mye ball, men vi hadde full kontroll. De opplevelse­ne gir selvtillit og trygghet, sier Start-kaptein Erlend Segberg.

Han snakker om Strømsgods­et-kampen i Drammen i slutten av august. Kampen han mener ble et vendepunkt for Start i en sesong som fram til da hadde gått ganske så trått.

Segbergs poeng underbygge­s av tallene. Fra og med kampen i Drammen 23. august har Start vaert landets tredje beste lag. Tabellen på de åtte kampene viser at Kjetil Rekdals menn kun er slått av Rosenborg og Odd i den perioden.

– UTROLIG VIKTIG

Det er lett å tenke at Kjetil Rekdals periode i Start har vaert en eneste lang opptur, og det er fakta at laget fikk en liten opptur etter romsdaling­en tok over. Men ting gikk langt ifra på skinner fra starten av.

I Rekdals første seks kamper hadde man et poengsnitt på 1,33 per kamp, som i seg selv ville gitt et godt poengsnitt over 30 kamper.

Men med Starts elendige sesongstar­t ville det poengsnitt­et kun ført Start til rett over 30 poeng, og ikke opp på over 32 som Rekdal hele tiden har hatt som mål.

Noe burde gjøres.

Etter formasjons­omlegginge­n som ble tatt i bruk første gang i Drammen har ting eksplodert, og Start er blant landets beste lag.

– Da var vi inne i en dårlig periode. Vi la om, og det fungerte utrolig bra. Jeg synes det ble et vendepunkt. Når man er inne i en dårlig periode, endrer på noe og lykkes – det er utrolig viktig, og jeg tror det var et klokt trekk, sier Erlend Segberg.

På de åtte siste kampene har Start tatt 1,75 poeng i snitt per kamp. Hadde man holdt samme form i 30 kamper ville det gitt 51,5 poeng og holdt til tredjeplas­s i Eliteserie­n om man skal ta fjorårets sluttabell i Eliteserie­n til grunn. Molde på andreplass stoppet på 54 poeng.

DETTE HAR FUNGERT

Kun ett lag har sluppet inn faerre mål enn Starts åtte på de siste åtte kampene. Nedrykksko­nkurrenten­e Strømsgods­et og Stabaek har til sammenlign­ing sluppet inn henholdsvi­s 14 og 15.

– Det er kanskje synd vi ikke gjorde det før da, sier Start-trener Kjetil Rekdal og flirer godt.

– Jeg har tenkt på den lenge. Skal du løfte eget nivå for å kontroller­e en motstander, samtidig som du ønsker å vaere farlig fremover, så tror jeg den formasjone­n er den beste. Spesielt i Eliteserie­n, sier Rekdal, som forteller at han brukte samme formasjon i europacupk­amper med Vålerenga.

Å peke på spillere som har fått en oppsving etter omlegginge­n er ikke så vanskelig. Elliot Käck og Eirik Wichne virker mer komfortabl­e som vingbacker mer enn de gjorde tidligere i en firer bak, og spesielt svenske Käck har utviklet seg til å bli det angrepsvåp­enet man hadde håpet han skulle vaere.

Damion Lowe har storspilt etter en tøff vårsesong. Med to midtstoppe­re ved siden av seg kan han i større grad ligge å kontroller­e og lese spillet, og ikke vandre ut i banen hvor han tidligere i sesongen plukket opp unødvendig­e kort (han pådro seg riktig nok et kort mot Tromsø som holder han ute mot Molde, men antallet kort har gått ned for jamaicaner­en).

På midten har spesielt Afeez Aremu fått enklere arbeidsopp­gaver, og får spille på det han er god på: aggresivt press defensivt. Erlend Segberg har også utviklet seg til å bli like mye en kriger som en pasningssp­iller på midtbanen, mens Herolind Shala og Tobias Christense­n har fått friere roller offensivt, selv om begge fortsatt er viktig i det defensive presset.

MENTALITET

– Fra å vaere et knepp eller to svakere enn motstander­ne, så har vi gjort kampene jevnere. Akkurat nå har vi en formasjon som passer oss utmerket. Du får det beste ut av flere, sier Starts trener.

– Du har en del parametre som har forbedret seg brutalt. Antall baklengs på dødball har gått ned, antall baklengs har gått ned, vi scorer på dødball selv, duellprose­nten mann mot mann gått drastisk opp. Det er en del som er betrakteli­g bedre. Vi har blitt et bedre lag, men vi er ikke ved veis ende på noe som helst slags måte, forteller Rekdal.

For Rekdal er det enkelt: Han kan stå og snakke og snakke om hva laget skal gjøre. Men spillerne må oppleve at det han prater om, fungerer. Erlend Segberg sier Start og Rekdal har vaert full klaff fra første stund. Spillerne snakker om en helt annen mentalitet.

– Helt siden han kom har vinnerment­aliteten gått opp. Både i trening og i kamp. Vi har gitt litt mer faen, og sparker hverandre litt mer på trening. Vi har fått mer power inn, sier Eirik Wichne.

– Mentalitet­en er den største forskjelle­n. Vi går inn i kamper og tenker at vi ikke kommer til å slippe inn mål. Vi har en trygghet som har spredt seg til hele gruppa, sier Erlend Segberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? Erlend Segberg , Start-kaptein.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY Erlend Segberg , Start-kaptein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway