Fædrelandsvennen

Hans Fredrik Grøvan har faerrest delegater til landsmøtet. Men han kan likevel avgjøre regjerings­spørsmålet.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Fem dager før KRF skal avgjøre hva slags regjering vi får, kunne det knapt vaert jevnere. Helga ble god for Knut Arild Hareide, først og fremst på grunn av alle de røde delegatene som sendes fra Trøndelag til landsmøtet. Men Krf-bastionene Agder og Hordaland ble som ventet blå.

●●Derfor tør knapt noen spå hvordan det ender, før det siste fylkesårsm­øtet avholdes i Østfold tirsdag kveld. Selv etter det, kan situasjone­n vaere uavklart. Fordi avstemning­en til fredag trolig blir skriftlig. Det vil si hemmelig. Ingen andre vil da vite hva den enkelte delegat stemmer.

●●Det er i seg selv et paradoks, fordi det var svaert viktig for fylkesårsm­øtene å kartlegge hva alle delegatene ville stemme på, før de ble valgt som utsendinge­r. Men det øker uansett dramatikke­n ytterliger­e.

●●Per i dag ser det ut til at verken rød eller blå blokk klarer å nå det magiske 96-tallet som kreves for å få flertall på landsmøtet. Det vil si at begge blokker ligger an til å bli avhengig av såkalt subsidiaer stemmegivn­ing fra delegatene som egentlig ønsker å forbli i opposisjon. Det vil igjen si Grøvans delegater.

●●De forskjelli­ge opptelling­ene varierer noe, men Grøvan ser ut til å ha samlet i overkant av 20 delegater for sitt syn, før fylkesårsm­øtene mandag og tirsdag.

●●Dermed ligger alt til rette for at Krf-eren fra Lyngdal blir jokeren på landsmøtet. Så spørs det på avstemning­srekkefølg­en hvor stor innflytels­e han får. Får partiledel­sen viljen sin på landsmøtet, blir det først en avstemning om man vil i regjering eller ikke. Da kan to ting skje:

●●Mest sannsynlig stemmer et flertall for å gå i regjering. Da faller altså Grøvans alternativ. Mens i neste runde, som da vil handle om man vil gå inn i en rød eller den blå regjeringe­n, blir Grøvans delegater etter alt å dømme avgjørende. Ekstra spennende blir det fordi Grøvans flokk er splittet mellom rødt og blått, selv om de fleste av dem vil stemme for en blå regjering.

●●Men det kan også skje at de uformelle delegatopp­telingene inn mot landsmøtet viser flertall for en av de to store blokkene. Da kan det hende at de som ser ut til å tape, vil gå over til Grøvans leir i første avstemning – for å slippe et enda «verre» alternativ. For eksempel kan de som egentlig ønsker å gå i regjering med Ap og Sp, oppleve at sjansen er stor for å tape. For å hindre at KRF går i regjering med erkefiende­n Frp, kan de velge å stemme for å forbli i opposisjon.

●●I så fall er det verken Knut Arild Hareide eller Kjell Ingolf Ropstad som står igjen som vinneren fredag kveld. Men Hans Fredrik Grøvan.

●●På Stortinget og i KRF nyter Hans Fredrik Grøvan stor respekt. Mange er de gjennomsla­gene som han har sørget for, fra sin vippeposis­jon. Fredag kan han fra en tilsvarend­e posisjon avgjøre Norges politiske framtid.

Alt ligger til rette for at Krf-eren fra Lyngdal kan bli jokeren på landsmøtet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Hans Fredrik Grøvan i Lillesand fredag, før fylkesårsm­øtet i Agder KRF startet.
FOTO: KJETIL REITE Hans Fredrik Grøvan i Lillesand fredag, før fylkesårsm­øtet i Agder KRF startet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway