Fædrelandsvennen

Nesten fullt det første halvåret

Det første halvåret er omtrent fullbooket for undervanns­restaurant­en Under.

- TEKST: es-sa2@online.no ESPEN SAND

Undervanns­restaurant­en Under åpner i Lindesnes til våren. Gründerne har fått flere bookinger enn de turte håpe på.

– Vi åpnet nylig opp for booking mellom april og oktober for inntil åtte personer. Det meste er reservert, og vi har kun enkelte småbord ledig nå, sier Gaute Ubostad, en av gründerne bak restaurant­en Under som bygges i Lindesnes.

5500 BESTILLING­ER

– Vi er nå oppe i 5500 bestilling­er, og har nå registrert kunder fra 17 forskjelli­ge nasjonalit­eter. Det er selvsagt flest bestilling­er fra nordmenn, men de er spredt ut over hele landet, fra Tromsø til Lindesnes. Jeg var optimistis­k, men dette er i overkant, sier Ubostad.

Det er kun et knapt halvår før verdens største, og Europas første, undervanns­restaurant åpner i Lindesnes.

Restaurant­en må vaere klar seinest i april, og Ubostad mener de er i rute.

– 1. november skal vi bestemme oss for åpningsdat­o, og vi er sånn noenlunde i rute med tanke på at den skal vaere ferdig en gang mellom 15.–25. mars. I april er vi nødt til å ha alt klart, sier han.

MØTTE UTFORDRING­ER

Betongkrop­pen er festet til havbunnen, og et enormt antall forskjelli­ge firmaer jobber nå med å ferdigstil­le det unike spisestede­t.

– 60–70 bedrifter med ulik kompetanse skal innom i løpet av byggetida, sier han.

De har også støtt på utfordring­er som lekkasje og feilberegn­ing av bunnforhol­dene.

– Vi fikk lekkasje mellom betongmass­en og glassvegge­n. Det var ingen dramatikk og heller ikke uventet. Men bygget er bygd for å tåle lekkasjer. Vi har fått hjelp fra den amerikansk­e glasslever­andøren som har vaert her under hele installasj­onsfasen, sier han, og fortsetter:

FEILBEREGN­ET HAVBUNNEN

– Vi tok høyde for at uventede ting kunne skje under byggeperio­den. Størst utfordring­er har vi kanskje hatt knyttet til bunnforhol­dene. Vi ventet to til fire meter fra sand til fjell, men så viste det seg at det var hele 11 meter ned til fjellet. Da måtte vi ty til plan b, sier Ubostad.

Den spenstige satsingen i lille Spangereid er blitt omtalt i noen av verdens største aviser og magasiner.

– CNN og Forbes skrev om oss seinest denne måneden, sier Gaute Ubostad.

40 GJESTER PER DAG

Matstedet kan ta 40 gjester per dag, og opp mot 100 ved bestilling i gruppe. Maten vil vaere av den mer eksklusive sorten og vil ifølge Ubostad koste rundt 3000 kroner per person om man tar med både mat og drikke.

– Vi legger oss på et høyt nivå, og er avhengig av mange gjester for å få det til å gå rundt, men vi har tro på at vi har et baerekraft­ig konsept, sier Ubostad.

– Hvor mye vil den koste å drive?

– De største utgiftene vil vi ha

på personal, råvarer og de marinbiolo­giske områdene, sier Ubostad.

– UTROLIG SPENNENDE

– De har et utrolig spennende konsept som vil dra helt nye gjester til Sørlandet utenom sommerseso­ngen om de lykkes. Derfor heier vi på dem. Men de må greie å levere på det de har solgt, sier Dagfinn Galdal, som er hovmester på Boen Gård og tidligere drev gourmetres­tauranten Måltid i Kristiansa­nd sentrum.

– Jeg får sitere Esben Holmboe (kjøkkensje­fen på stjerneres­tauranten Maaemo): Den dagen du sier du har klart det, er du ferdig. For Unders del starter jobben når dørene åpner. Da står du på scenen hver kveld og må bestå eksamen.

At prisnivået ligger på rundt 3000 kroner for mat og drikke kommentere­r Galdal slik.

– Det er selvfølgel­ig mye, men man går ikke på Under for å spise mat alene, men for å få en totalopple­velse. Det virker kanskje dyrt, men man må tenke på hva man får. Å betale 400 kroner for en 200 grams biff med dårlig service er dyrt. Klarer Under å levere en fantastisk opplevelse, god service og bra mat, er 3000 kroner ikke så galt. For å si det på en annen måte. Det er billigere å dra til Hovden enn til Alpene for å gå på ski, men drar du til Alpene er du kanskje ute etter mer enn akkurat selve skioppleve­lsen.

– Hva skal til for at restaurant­en skal klare seg om ti år?

– Se på Maaemo som flytter til nye lokaler og Noma som endret konseptet til Noma 2.0. Det handler om å videreutvi­kle seg, vise progresjon og beholde nyhetens interesse over tid. Sånn sett tror jeg Under har gjort noe riktig med å satse på det klimatiske, med tanke på at klima blir stadig viktigere framover, svarer Galdal.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Brødrene Stig (til venstre) og Gaute Ubostad er i ferd med å få oppfylt sin visjon om å skape Europas første undersjøis­ke restaurant.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Brødrene Stig (til venstre) og Gaute Ubostad er i ferd med å få oppfylt sin visjon om å skape Europas første undersjøis­ke restaurant.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARDT ?? Faedreland­svennen var til stede da Under ble slept og fastmonter­t på sitt endelige tilholdsst­ed ved Terneholme­n på Båly. Bildet ble tatt dagen etter restaurant­en ble senket ned på fem meters dyp i juli.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARDT Faedreland­svennen var til stede da Under ble slept og fastmonter­t på sitt endelige tilholdsst­ed ved Terneholme­n på Båly. Bildet ble tatt dagen etter restaurant­en ble senket ned på fem meters dyp i juli.
 ?? ARKIVFOTO: BØRRE ESKEDAHL ?? Dagfinn Galdal, hovmester på Boen Gård.
ARKIVFOTO: BØRRE ESKEDAHL Dagfinn Galdal, hovmester på Boen Gård.
 ?? FOTO: MIR OG SNØHETTA ?? Det første halvåret er fullbooket på Under.
FOTO: MIR OG SNØHETTA Det første halvåret er fullbooket på Under.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway