Fædrelandsvennen

– Du er nødt til å ha vinterdekk

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Det sier meteorolog Rafael Escobar Løvdal til de som har tenkt å kjøre bil ved kysten på Sørlandet i dag. Det er meldt snø og sludd.

Drømmer du om en kald og tørr vinter? Da blir du kanskje skuffet over meteorolog­ens foreløpige vaervarsel.

– Jeg tror folk vil sitte igjen med at det ble en typisk sørlandsvi­nter. Det er ikke mange overraskel­ser i disse prognosene, sier meteorolog Bjart Erik

sen ved Metconsult. Faedreland­svennen har også vaert i kontakt med Stormgeo og Meteorolog­isk institutt, som foreløpig ikke har utarbeidet sine sesongvars­ler for årets vinter. Stormgeo opplyser at de kommer med sine prognoser i slutten av neste uke.

Det er fremdeles en drøy måned til kalenderen bikker desember, men allerede denne helga får Agder en ørliten forsmak på vinteren – også langs kysten.

Meteorolog Bjart Eriksen har spesialise­rt seg på langtidsva­rsler. Han har sett på prognosene for november, desember, januar og februar. Eriksen presiserer at prognosene er noe usikre, men at første del av vinteren vil minne litt om fjoråret.

– Hvis vi tar november først, ser det ut til at det blir noe varmere og våtere enn normalt. Det skyldes hovedsakel­ig at mye av lufta kommer fra sør, sier Eriksen før han raskt går over til å snakke om vintermåne­dene.

PLUSSGRADE­R

– Det vi kan slå fast ut fra disse prognosene, er at det ikke blir en tørr og kald vinter. Det ser relativt normalt ut, men også for disse månedene ser det ut til at det blir varmere og mer nedbør enn normalt. Men jeg må presisere at det ikke er snakk om store avvik, sier meteorolog­en.

Eriksen forklarer at dette først og fremst gjelder desember og januar. At det blir noe varmere i lufta, betyr ikke at minusgrade­ne uteblir. Det blir heller litt flere dager med plussgrade­r enn normalt.

– Dette skyldes lavtrykk som kommer vestfra, som igjen gir vind fra vestlig og sørvestlig retning. Med den vaertypen pleier det å bli en blanding av regn, sludd og snø i Kristiansa­nd og store deler av Agder. Det blir litt «av-og-på-snøvaer» – at snøen kommer, men forsvinner fort.

– IKKE LIKE EKSTREMT

Gjennomsni­ttstempera­turen for Kristiansa­nd i desember ligger rundt null grader. I januar er det rett under null.

– Ser vi på februar, ser den måneden ganske normal ut, med minusgrade­r og snø. Akkurat nå tror jeg den kommer til å bli ganske lik som fjoråret, det blir bare ikke like ekstremt. Vi vil kunne få dager med store snømengder, kaos på veiene og strømbrudd, men ikke like hyppig som i fjor.

Eriksen mener det ikke er noen store overraskel­ser i de foreløpige prognosene.

– Når vi snakker om normaler, ser på vi på gjennomsni­ttet fra de siste 30 vintrene. De siste 15–20 årene har vi sett at vintrene blir varmere og våtere. Det er jo det vi husker best, selv om vi har hatt store snøfall. Jeg tror folk vil sitte igjen med det samme også dette året, sier Eriksen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Drømmer du om en kald og tørr vinter? Ifølge meteorolog Bjart Eriksen kan sørlending­ene belage seg på en typisk sørlandsvi­nter, med blanding av regn, sludd og snø.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Drømmer du om en kald og tørr vinter? Ifølge meteorolog Bjart Eriksen kan sørlending­ene belage seg på en typisk sørlandsvi­nter, med blanding av regn, sludd og snø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway