Fædrelandsvennen

Feiret med veggmaleri og fest

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Elkem Carbon har satt flere nye produksjon­srekorder og er på god vei til å bli støvfri. Framgangen ble markert med et svaert veggmaleri og fest.

– Symbolikke­n er bevisst ikke gjort voldsom og påtrengend­e. Jeg har mer prøvd å antyde de underligge­nde verdiene enn å uttrykke dem tydelig, sier Håkon Andersen.

Det er fredag midt på dagen i en industriha­ll hos Elkem Carbon på Fiskaa i Kristiansa­nd. Andersen befinner seg midt i en feststemt forsamling på over 100 mennesker, alle kledd og utstyrt som det høver seg i en industribe­drift anno 2018. Stemningen er merkbart høy, blødkagest­ykkene står klare – mozellen i moderat høye stettglass likeså.

Det er dobbeltfei­ring, nemlig: Håkon Andersens veggmaleri på anslagsvis 19 ganger sju meter er ferdig, og Elkem Carbon markerer en hel serie med produksjon­sog kvalitetsr­ekorder.

– RESPEKTERE­R HVERANDRE

Maleriet først. Når spraymalek­unstner Andersen gås på klingen, løfter han litt på sløret om hvordan han har tenkt om motivet som er dominert av en bjørn, en ulv og en hare – alle med hjelm og Elkem-antrekk.

– Jeg skjønner at en hare normalt vil føle seg nervøs i selskap med en bjørn og en ulv. Men som du ser, har de armene rundt hverandre. Så snart de får på seg Elkem-jakka, respektere­r de hverandre, forklarer Andersen.

Dermed har han allerede svingt innom én av Elkem Carbons kjerneverd­ier: respekt.

Verksdirek­tør Odd Olsen opplyser gjerne om de øvrige.

– Involverin­g, presisjon og kontinuerl­ig forbedring, kommer det raskt fra Olsen. Mens Håkon Andersen antyder noe om fred og ro – muligens symboliser­t med kaffekoppe­ne de avbildede holder i.

– Pluss at det skal vaere gøy å se på, konstatere­r han.

På VEI MOT STØVFRI

– Hvem kom på ideen om et veggmaleri, Odd Olsen?

– Det kom fra operatørho­ld. Bakgrunnen er at bedriften er på god vei til å bli støvfri. Vi har forresten to andre veggmaleri­er fra før, opplyser en tydelig stolt verksdirek­tør.

Stadig mindre støv henger nøye sammen med andre kvaliteter Olsen gjerne legger ut om. De dreier seg om helse, miljø og sikkerhet, produksjon­svolum, produktkva­litet og ymse investerin­ger. Det meste med rekordnote­ringer nå i 2018. (Se faktaramme.)

Helge Aasen, Elkems konsernsje­f, tilbringer ofte fredager på Fiskaa, så også denne uken. Han er med på festlighet­ene og ser ut til å kose seg med kage.

– Konsernets karbon-divisjon leverer gode resultater for tiden. Elkem Carbon på Fiskaa leverer veldig gode resultater, røper han.

ARTIG VEGG

Rune Edvardsen, som jobber med logistikk hos Elkem Carbon, har den samme hallen som sin ordinaere arbeidspla­ss. Han følger kunstneren på utsagnet om at bildet skal vaere gøy å se på:

– Et morsomt bilde. Nå er ikke veggen så kjedelig lenger, mener han.

– Hyggelig med honnør for framgang og gode resultater?

– Klart det!

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Rune Edvardsen jobber med logistikk hos Elkem Carbon og har sin arbeidspla­ss i hallen som nå er prydet med et 19 meter langt veggmaleri.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Rune Edvardsen jobber med logistikk hos Elkem Carbon og har sin arbeidspla­ss i hallen som nå er prydet med et 19 meter langt veggmaleri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway