Fædrelandsvennen

Slik er hans kjaerlighe­t til dalen

Da Per Fronth laget det store fotomaleri­et «Utveg» som hovedverk til Valle bibliotek, ble det så mye fotonotate­r til overs at det la grunnlag for en hel serie av nye arbeider.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Fredag var det preview på Fronths utstilling «Setesdal Revisited» på Galleri Systog Dale. Folk strømmet til i helga da den 55 år gamle kunstneren fra Kristiansa­nd åpnet sin utstilling «Setesdal Revisited».

– Jeg måtte mase litt på Per før jeg fikk han med på å lage denne utstilling­en her i Valle, sa Frode Verpe under åpningen av utstilling­en. Han eier galleriet sammen med kona Margit Dale.

SNØSKUTERR­ACE

Per Fronth har mange års erfaring fra bruken av fjellene i Setesdal på harejakt og skiturer så vel som det moderne Setesdal på Hovden. Men han trengte noe mer, som kan kalles inspirasjo­n.

– Jeg ble tatt med i et forrykende snøskuterr­ace inn i fjellet til Øyekvaeven, Margit Dale og Frode Verpes paradis. Soloppgang­en i 20 grader minus var magisk, fortalte han under åpningen for spesielt inviterte gjester fredag.

Et av motivene han falt pladask for var den vesle strie fjellbjørk­a som sto der så trassig og kjempet mot vaer og vind og vant. År etter år.

– Er du en visuell gullgraver, så finner du det i Setesdal, sier Per Fronth.

Utstilling­en av fotomaleri­er og grafiske trykk er langt på vei som notater fra ei dagbok å regne. Alle bildene og inntrykken­e fikk han da han reiste inn i utemmet og temmet fjell og hentet inspirasjo­n til hovedverke­t «Utveg». Verket, med motiv av ei ung setesdalsj­ente godt forankret i sine kulturelle røtter, trygt på vei ut i verden, fikk tårene fram hos publikum under åpningen av biblioteke­t for en drøy måned siden.

– Jeg har ikke opplevd folk grå- te av inntrykken­e siden i New York for mange år siden, sier Fronth.

RØRT OVER TILLITEN

– Dette var et spesifikt og utfordrend­e oppdrag, sier kunstneren – også opptatt av å snakke om hovedverke­t som allerede har hengt i Valle Bibliotek en drøy måned nå.

– Bildene er produkter av mitt engasjemen­t både for natur og de utfordring­er som utkant-norge står overfor med fraflyttin­g, Setesdal inkludert.

– Det ble gitt stor tillit til meg som samtidskun­stner – at jeg som kommer fra byen og urban hverdag fikk dette oppdraget midt i hjertet av Setesdal, sier han.

Dette synes tydelig i det store fotomaleri­et av Nos på Hov- den der lysene i bakken flommer nedover fjellsiden, som symbol på vannkrafte­ns evige kretsløp. Vannkrafte­n som har skapt fjelllands­byen Hovden.

–Det represente­rer det nye Setesdal med ski glede o galt det an- dres o mer langtunna den tradisjone­lle setesdals kulturen. Bymenneske­r og bygdefolk møtes her. Det moderne bymenneske­t trekker opp i fjellene for rekreasjon. Bonden trekker opp i fjellet for hente sau og jakte, sier kunstneren som selv leier hytte på Hovden og har mange egne minner fra skiturer og jakt i disse fjellene som nå lyser mot oss i Galleri Systog Dale.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Per Fronth fortalte engasjert om bildene sine da han åpnet utstilling­en Setesdal Revisited i Valle i helga.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Per Fronth fortalte engasjert om bildene sine da han åpnet utstilling­en Setesdal Revisited i Valle i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway