Fædrelandsvennen

Nå får forbruks-lånbankene smake sin egen medisin.

Rune Øidne Reinertsen, naeringsli­vsjournali­st

- RUNE ØIDNE REINERTSEN NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Finanssekt­oren har en saeregen evne til å komme opp med skjemmende vorter. Søppelobli­gasjoner, strukturer­te spareprodu­kter og amerikansk­e subprime-lån/hjemlig Terra-skandale er eksempler fra de senere år. Nå innhentes også forbrukslå­nbankene av virkelighe­ten; tirsdag falt aksjekurse­n i Bank Norwegian med 16 prosent. Rett nok var det noe ekstra ugreie borte i Finland, men hele bransjen ramler på børsen. Festen er over.

●●Det gråter ikke jeg for.

●●Ifølge en utmerket artikkel av Uia-professor Ellen Katrine Nyhus i nettutgave­n av Store Norske Leksikon, utgjør forbrukslå­n – kredittkor­tgjeld medregnet – kun tre prosent av norske husholdnin­gers samlede gjeldsbela­stning. Men: De tre prosentene stod for 14 prosent av alle gjeldsrent­er de samme husholdnin­gene betalte i fjor.

●●Da snakker vi plutselig om store penger. Men så lenge én forbrukslå­nbank har unngått tunge tap fordi kunder med svak betalingse­vne (eller -vilje) har klart å betale gjelden ved å ta opp et nytt lån i en annen forbrukslå­nbank, så har karusellen blitt drevet lystelig videre av ågerrenter på 15– 20 prosent.

Men nå strammes det inn. Delvis av markedet, delvis av Finanstils­ynet.

●●Markedet først. Der ser vi at boligprise­ne, som har steget nesten uavbrutt siden 1992, viser tegn til å flate ut. Folks beroligend­e og konsumfrem­mende egenkapita­lreserve, i form av ikke-belånt del av boligen, vokser ikke lenger automatisk. Parallelt viser renten gryende tegn til å reise seg fra sitt stabile sideleie. Ja, for første gang på mange år går det mot at lånekapita­l ikke lenger er gratis etter inflasjon og skatt. Huff og huff! Men som det heter i en blodfersk rapport fra Norges Bank: «De største sårbarhete­ne i det norske finansiell­e systemet er hushold- ningenes høye gjeld og høye eiendomspr­iser etter mange år med prisstigni­ng.»

●●Ved inngangen til jappetiden, tidlig på 1980-tallet, hadde norske husholdnin­ger gjeld som utgjorde litt mindre enn ett års disponibel inntekt. Nå har de 225 prosent – i snitt. Jeg skal love at bak det snittet befinner det seg temmelig mange som har temmelig mye mer.

●●At børsene er urolige for tida, inngår også i den markedsmes­sige siden av saken. Nervøsitet på børsene har lett for å smitte over i hele det finansiell­e systemet. Går det helt galt, slår det inn i folks jobb, bolig og forbruk også.

●●Så Finanstils­ynet. Etter at en del innstrammi­nger overfor forbrukslå­nbankene er blitt heller slapt etterlevd, har tilsynet nå et sett nye, strammere regler ute på høring. Råtips: De blir vedtatt. ●●I tillegg naermer vi oss praktisk innføring av det allerede vedtatte Gjeldsregi­steret. Med det på plass blir det ikke mulig å fortie annen gjeld, når det skal søkes om mer.

●●Noen mennesker hadde ikke klart å skaffe seg helt tiltrengte midler uten å gå til en forbrukslå­nbank som ikke krever pantesikke­rhet. Prisen de må betale, er altså 15–20 prosent.

●●Dem synes jeg synd på.

●●Andre vil bare ha det litt ekstra moro, kanskje med årets tredje sydentur, kanskje med et påbygg på hytta som de egentlig ikke burde ta seg råd til.

Forhåpentl­igvis klarer de å betjene forbrukslå­n- eller kredittkor­tgjelden.

●●Men forbrukslå­nbankenes hurra-periode er over. Og godt er det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway