Fædrelandsvennen

KRF bør ikke gå inn i skapet

Hvis delegatene på Krfs landsmøte ikke tør stemme åpent, burde de ikke vaert delegater i en så viktig sak.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Stemningen i KRF er nå så fortettet at det har gått politikk i de aller fleste spørsmål. Også de spørsmålen­e som det vanligvis ikke skal ligge politikk i. Hensikten med prosedyrer for et møte er å sikre at politikken vedtas på en måte som gjør at det ikke kan stilles spørsmål ved beslutning­småten i ettertid. Men KRF har nå rotet seg opp i en situasjon hvor prosedyren­e kan avgjøre utfallet av avstemning­en, og dermed regjerings­spørsmålet.

●●Spørsmålen­e er flere. Ett av dem er om det bør vaere skriftlig stemmegivn­ing på landsmøtet, eller om den skal foregå ved at delegatene viser stemmesedd­elen sin. Den første varianten innebaerer hemmelig avstemning fordi ingen andre da vet hva den enkelte har stemt. Den andre skjer i full åpenhet.

●●Krfs ledelse har i utgangspun­ktet gått inn for skriftlig avstemning. Men ettersom prosessen har gått fram, framstår det som lite gjennomten­kt. Eller kanskje for godt gjennomten­kt – hvis hensikten er å påvirke resultatet.

●●De som nå argumenter­er for skriftlig avstemning, er i praksis Knut Arild Hareides støttespil­lere. De mener det da vil vaere lettere for delegater å ombestemme seg. Og at de må ha lov til det. Lederen i Oslo KRF, Espen Hasle, sa tidligere i uka til VG at «det er en fryktkultu­r i KRF. Den kan gjøre at folk er redde for å stå for det de mener».

●●Det er et oppsiktsve­kkende utsagn. Hvis det er riktig, stikker problemene i KRF langt dypere enn mange hadde trodd. Samtidig virker det absolutt ikke som om de fylkesårsm­øtene som har vaert avholdt, har vaert preget av frykt. Tvert imot har Krf-ere landet rundt frimodig og i sterke ordelag kjempet for sine syn.

●●Nettopp det er også en viktig grunn til at selve landsmøtet bør stemme på en åpen måte. Prosessen hittil har vaert pip åpen. Ordskiftet har skjedd i åpent lende. Og, ikke minst: Delegatene har blitt valgt i full åpenhet.

●●Dette siste har vaert hovedpoeng­et på fylkesårsm­øtene. Og ledelsen selv har i klare ordelag oppfordret fylkesårsm­øtene til å sende representa­tive delegasjon­er til landsmøtet, for å sikre at alle syn blir represente­rt. Bortsett fra Rogaland har de da også fått gjennomsla­g for dette.

●●Men det har også – naturlig nok – ført til at den enkelte delegat har måttet fortelle hvor hun eller han står i regjerings­spørsmålet. Og de delegatene som støtter Grøvans fortsatte opposisjon­slinje, har måttet svare på om de i neste omgang vil stemme rødt eller blått. I Agder fikk dette svaert konkrete utslag. To av de fem delegatene som støtter Grøvans linje, ble vraket av fylkesårsm­øtet fordi de ville stemme på rødt i neste runde.

●●Én sak er hvis delegater endrer mening etter at de er valgt. En helt annen sak er hvis de ikke tør stå for det og forklare hvorfor. Det vil kle både den enkelte delegat, KRF som helhet og demokratie­t generelt svaert dårlig.

●●Krfs ledelse fortjener honnør for prosessen hittil. Det har vaert en oppvisning i demokrati når Krfs mest sentrale politikere har reist landet rundt og kjempet for sine synspunkte­r, etterfulgt av avstemning­er. Knapt i noe annet parti kunne man forestilt seg noe liknende i et så viktig spørsmål.

●●Å avslutte en så åpen prosess med en lukket avgjørelse, kan bidra til det partiledel­sen frykter mest av alt: Enda mer splittelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway