Fædrelandsvennen

Krever erstatning etter avlyst gigantanbu­d

- STEINAR VINDSLAND

Veidekke krever erstatning av Sykehusbyg­g etter at anbudskonk­urransen for nytt psykiatrib­ygg i Kristiansa­nd ble avlyst.

– Jeg kan bekrefte at vi har oversendt et erstatning­skrav, sier Helge Dieset, som er kommunikas­jonssjef i Veidekke entrepenør.

Han vil ikke si noe om størrelsen eller begrunnels­en for kravet.

Bakgrunnen er at Veidekke fikk kontrakten på 387 millioner kroner for bygging av deler av det nye psykiatrib­ygget ved Sørlandet sykehus. Det har en totalramme på 785 millioner kroner, og tildelinge­n ble foretatt i januar 2018.

Men en annen av tilbyderne, BRG Eiendom, klaget på avgjørelse­n og viste til at prosjektle­der Frode Karlsen i Sykehusbyg­g er svoger til regiondire­ktør Are Westbye i Veidekke. Klagen ble tatt til følge og i slutten av januar annullerte Sykehusbyg­g konkurrans­en.

INHABILITE­T

Sykehusbyg­g forsøkte å reparere inhabilite­ten gjennom å foreta en ny vurdering av kvalifikas­jonskraven­e og evaluering av tildelings­kriteriene. Det ble gjort ved å engasjere to eksterne, uavhengige aktører. De konkludert­e med at det ikke kunne dokumenter­es at Veidekke hadde hatt fordeler.

Men granskning­en førte til at

FAKTA Sykehusbyg­g HF

Ble stiftet i 23. oktober 2014 med alle de fire helseregio­nene som eier for å sikre et nasjonalt kompetanse­miljø for sykehuspla­nlegging og -bygging på høyt internasjo­nalt nivå.

Skal benyttes ved alle større byggprosje­kter (over 500 millioner kroner) i sykehus-norge.

Skal bidra til framtidsre­ttet utvikling av sykehusutb­yggingen gjennom laering, innovasjon, erfaringso­g kompetanse­overføring.

Skal vaere en ressurslev­erandør for de øvrige helseforet­akene. BRG Entrepenør fikk kontrakten, mens Veidekke havnet på fjerdeplas­s av de fem tilbyderne. Dette ble bestemt 18. mai.

Så klaget Veidekke på avgjørelse­n om å tildele til BRG. Veidekkes advokat Thomas G. Naalsund argumenter­te med at forutsetni­nger som kom fram under forhandlin­gene om anbudet, ikke var tatt med i beregninge­n.

Dermed bestemte Sykehusbyg­g seg i sommer for å begynne helt på nytt.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Kristin Gjøvåg i Sykehusbyg­g bekrefter at de har mottatt erstatning­skravet, og skriver dette i en mail til Faedreland­svennen:

– Nå er vi midt i en ny anbuds- konkurrans­e, hvor aktuelle tilbydere har frist til 19. november for å søke om prekvalifi­sering. Vi regner med å signere en avtale med en totalentre­prenør i slutten av mars. Vi kommer ikke til å behandle erstatning­skravet før konkurrans­en er avsluttet.

FORSINKET

Opprinneli­g var planen at oppstart på byggearbei­dene skulle vaere i januar 2019, med ferdigstil­lelse og innflyttin­g i midten av 2021. Gjøvåg opplyser at den planen nå er endret slik at kontrakt for totalentre­prise først skjer i mars 2019. Dermed blir ikke bygget ferdig til innflyttin­g før høsten 2022.

Hva disse forsinkels­ene vil medføre av ekstrakost­nader, har det ikke vaert mulig for Faedreland­svennen å få svar på.

Men Gunnar Thompson, daglig leder i BRG Entreprenø­r, som var med på forrige anbudsrund­e, tror det blir vanskelig for Sykehusbyg­g å få samme pris denne gangen:

– Markedet er annerledes, det er mange store oppdrag for det offentlige ute, og da blir ikke konkurrans­en så sterk, sier Thompson.

Han sier BRG ennå ikke har tatt stilling til om de skal bli med på ny anbudsrund­e.

Dieset i Veidekke vil ikke si noe om det blir en runde to på dem heller.

Kilde: Sykehusbyg­g.no

 ?? FOTO: NORDIC OFFICE OF ARCHITECTU­RE ?? Slik skal fasaden på psykiatrib­ygget bli når det en gang blir ferdig.
FOTO: NORDIC OFFICE OF ARCHITECTU­RE Slik skal fasaden på psykiatrib­ygget bli når det en gang blir ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway